Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η καταδίκη του Φρέντυ Μπελέρη υπονομεύει τον σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας

Η καταδίκη του Φρέντυ Μπελέρη υπονομεύει τον σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας

«Η πράξη αυτή οδηγεί την Αλβανία μακριά από την Ευρώπη και διχάζει τις σχέσεις της με την Ελλάδα»

Γράφει ο Θωμάς Λ. Τσιούκης, Πολιτικός Επιστήμονας ΔΠΘ - Πολιτικός Αναλυτής

Σε μια εποχή ιδιαίτερα ρευστή για την παγκόσμια κοινότητα, την ώρα που οι προκλήσεις και τα ρήγματα μεταξύ Ανατολής και Δύσης διογκώνονται, κάποιοι στα Βαλκάνια με τις ευλογίες εκείνων που θέλουν να δυναμιτίσουν την συνοχή της περιοχής μας, επιμένουν να απομακρύνονται από την Ευρώπη και τις αξίες της.
Δυστυχώς η απόφαση της αλβανικής δικαιοσύνης να καταδικάσει σε δύο χρόνια φυλάκισης τον νόμιμα εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρας, Φρέντυ Μπελέρη, τον οποίο φυσικά εξέλεξαν νομίμως με την απαιτούμενη πλειοψηφία οι πολίτες Έλληνες και Αλβανοί, καταδεικνύει ένα βαθιά πολιτικό και νομικό σκοταδισμό που επικρατεί στην γειτονική μας χώρα.
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, αναδύονται ιστορικές μνήμες που μας υπενθυμίζουν πως η Ελλάδα και η Αλβανία αναγνώρισαν από κοινού την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, αλλά και ότι οι σχέσεις τους πέρασαν πολλές τρικυμίες.
Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών ίσχυε μέχρι το 1987.
Από την πλευρά της η Αλβανία αναγνωρίζει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα σε 99 περιοχές εντός της επικράτειάς της, καθορίζοντας την περιοχή αυτή σε μειονοτική ζώνη. Το 1993 οι αλβανικές αρχές απέλασαν τον Ελληνο-ορθόδοξο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου, κατηγορώντας τον για ανεπαρκή συμπεριφορά.
Τον Αύγουστο του 1994 οι σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας εισέρχονται σε νέα κρίση, όταν αλβανικό δικαστήριο καταδίκασε πέντε μέλη (και ένα έκτο μέλος αργότερα) του εθνικού ελληνικού πολιτικού κόμματος "Ομόνοια", με το αιτιολογικό της υπονόμευσης του αλβανικού κράτους.
Η Ελλάδα από την πλευρά της αντιδρά και «παγώνει» όλη την οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε. προς την Αλβανία, κλείνοντας τα σύνορα της με την Αλβανία και, μεταξύ Αυγούστου-Νοεμβρίου 1994, απελαύνοντας πάνω από 115.000 παράνομους Αλβανούς μετανάστες.
Η Αλβανία μετά τις διεθνοποίηση του ζητήματος από την Ελλάδα απελευθέρωσε δύο από τους κατηγορουμένους της «Ομόνοιας» και μείωσε τις ποινές των υπόλοιπων τεσσάρων.
Είναι χρήσιμο να αναφερθώ όμως και στις δημοτικές εκλογές του 2000 και του 2007 στην Αλβανία που και πάλι οι αλβανικές αρχές και το πολιτικό σύστημα της γείτονος λειτουργώντας υπογείως προσπάθησε να υπονομεύσει την λαϊκή βούληση.
Τότε όμως διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντέδρασαν σθεναρά στις παρατυπίες του αλβανικού πολιτικού γίγνεσθαι, ώστε να προστατευθούν οι Έλληνες μειονοτικοί υποψήφιοι και κατ’ επέκταση τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Επιπρόσθετα δεν πρέπει να ξεχάσουμε την «θολή» απογραφή μειονοτήτων που επεδίωξε η Αλβανία το 2011, όπου προσπάθησε τότε να παρουσιάσει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα αρκετά συρρικνωμένη και σαφώς υπό την απειλή της ρατσιστικής πρότασης του εθνικιστικού κόμματος.
Υπό το πρίσμα αυτής της πρότασης το κοινοβούλιο της Αλβανίας επικύρωσε τροποποίηση, όπου όποιος πολίτης δηλώσει διαφορετική εθνική ταυτότητα από αυτήν που αναγράφει το πιστοποιητικό γέννησής του, επιβαρύνεται με πρόστιμο 1.000 δολαρίων και σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής θα φυλακίζεται.
Ως πιστοποιητικά γέννησης θα λαμβάνονται και αυτά επί του ολοκληρωτικού καθεστώτος Ενβέρ Χότζα, όπου Έλληνας δεν μπορούσε να δηλωθεί όποιος δεν κατοικούσε στα 99 χωριά της λεγόμενης ‘’μειονοτικής ζώνης’’.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν δυστυχώς ένα φοβικό σύνδρομο οπισθοδρόμησης και ψεγάδια οθωμανικών καταλοίπων, που βυθίζουν την Αλβανία σε έναν πολιτικό μεσαίωνα, αποξενώνοντας την, από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα σήμερα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όπως:

• Ο βαθμός συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης σε τοπικά θέματα.
• Ο βαθμός συμμετοχής των ατόμων της ελληνικής μειονότητας στις δημόσιες και τοπικές υπηρεσίες της Αλβανίας.
• Η χρήση της ελληνικής σημαίας και συμβόλων στο αλβανικό έδαφος.
• Ο βαθμός και η ένταση στην οποία πρέπει να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στους Βορειοηπειρώτες εντός και αλλά και εκτός μειονοτικής ζώνης.

Η Αλβανία επομένως οφείλει να τηρήσει τις υπάρχουσες νομοθεσίες, που η ίδια ως κράτος θέσπισε και να προστατέψει τα δικαιώματα της μειονότητας.
Η Ελλάδα από την πλευρά της δεν προκάλεσε ποτέ την Αλβανία, αλλά οφείλει να διαφυλάξει και να παρακολουθήσει στενά την κατάσταση των μελών της ελληνικής μειονότητας. Η χώρα μας έχει υποχρέωση, να πιέσει περαιτέρω την αλβανική ηγεσία να επιδείξει πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και να υλοποιήσει της συναφείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της, καθώς αυτό αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας , αλλά και των διμερών ελληνοαλαβανικών σχέσεων.
Η Ελλάδα εγείρει σταθερά τα ζητήματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και ενισχύει συνεχώς τους ομογενείς μας.
Η Αλβανία επιβάλλεται λοιπόν, να σεβαστεί την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των ομογενών μας, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δυνατότητα άσκησης των μειονοτικών δικαιωμάτων.
Επιπλέον θα πρέπει να καταστεί, με κάθε δυνατό τρόπο σαφές προς την αλβανική πλευρά, ότι οφείλει σεβασμό στα περιουσιακά δικαιώματα των μελών της ελληνικής μειονότητας, όπως και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας στο δημόσιο βίο.
Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί τον κύριο εξωτερικό επενδυτή της Αλβανίας.
Η πατρίδα μας έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια στην Αλβανία και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της. Τα ελληνικά προϊόντα αποτελούν περίπου το 21% των εισαγωγών, ενώ το 12% των αλβανικών εξαγωγών κατευθύνονται στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι επίσης ο τέταρτος μεγαλύτερος χρηματοδότης της Αλβανίας, καθώς η οικονομική της ενίσχυση ανέρχεται σε 73,8 εκατομμύριο ευρώ.
Ο Έντι Ράμα οφείλει να μην πατά σε δύο βάρκες και να σεβαστεί το σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1996. Ο Αλβανός πρωθυπουργός με την τελευταία διχαστική του κίνηση, να φυλακίσει με ασταθείς ισχυρισμούς τον νόμιμα Έλληνα εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρας, τοποθετεί την χώρα του στο κάδρο των χωρών εκείνων που οι δημοκρατίες τους είναι προβληματικές. Η Ελλάδα επιθυμεί μια Αλβανία ισχυρή, με ευρωπαϊκή προοπτική και έτεινε πολλές φορές χείρα φιλίας. Η ερασιτεχνική όμως άσκηση εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού της Αλβανίας και η αμφιταλάντευση του μεταξύ Δύσης και Ανατολής τείνει να απομονώσει τη χώρα του από τον δυτικό κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης