Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα αποπληρώσουν σε 7 χρόνια τις οφειλές προς στους προμηθευτές ενέργειας

Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα αποπληρώσουν σε 7 χρόνια τις οφειλές προς στους προμηθευτές ενέργειας
Η κοροϊδία του ΥΠΕΝ με τους αγρότες ρίχνοντας το κόστος στους παρόχους
Στο «κενό» πέφτει η τροπολογία του ΥΠΕΝ για του αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι τα έχασαν όλα ενώ το κράτος τους εμπαίζει, αφού το μόνο που τους δίνει είναι το δικαίωμα ρύθμισης αποπληρωμής σε επτά χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ 100,3 αναγνωρίζει το δίκιο των αγροτών και ανακοίνωσε την ενίσχυση της οικονομικής βοηθείας σε 10.000 ευρώ.
Στο δια ταύτα η τροπολογία για τους αγρότες με οφειλές προς τους προμηθευτές ενέργειας αρκέστηκε μόνο στην αναστολή είσπραξης των οφειλών για τα έτη 2024 και 2025.
Οι τεχνοκράτες του ΥΠΕΝ με τη συγκατάθεση του υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη τους έδωσε το δικαίωμα ρύθμισης των οφειλών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2030.
Ωστόσο, το κράτος αναλαμβάνει να πληρώσει τους τόκους της ρύθμισης σε βάθος επταετίας!
Το συμπέρασμα για τους αγρότες είναι ότι το ταμείο είναι άδειο για τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία Daniel.
Η τροπολογία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα νομίζει ότι λύνει το ΥΠΕΝ.
Ο φιλελεύθερος πολιτικός Θόδωρος Σκυλακάκης και νυν υπουργός σκαρφίστηκε μία λύση που θα επιβαρύνει τους προμηθευτές ενέργειας διότι οι απαιτήσεις θα περάσουν στα λογιστικά τους βιβλία.
Οι εταιρείες θα επιβαρυνθούν με  επιπλέον κόστη διότι κάποια στιγμή στο παρελθόν έδωσαν ρεύμα σε κατηγορία πελατών σε ανταγωνιστικές τιμές και σήμερα καλούνται να αναλάβουν το κόστος της απόφασής τους διότι επέλεξαν να  διεισδύσουν στην παραγωγή αγροτικών προσόντων με πιο φθηνά τιμολόγια.

Το κράτος πέταξε το μπαλάκι στους προμηθευτές

Το κράτος σήμερα μετά τα θλιβερά γεγονότα του περασμένου Σεπτεμβρίου λέει στις εταιρείες - προμηθευτές ενέργειας «ας προσέχατε».
Η κρατική ασυνέπεια φορτώνει με κινδύνους τις εταιρείες  οι οποίες για να προβλέπουν τα απρόσμενα θα πρέπει να τιμολογούν πιο ακριβά διότι το κράτος δεν είναι σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες του και προτιμά να τινάξει στον αέρα την αγορά της ενέργειας.
Οι προμηθευτές θα γράψουν τη ζημιά του αφού δεν μπορούν να εισπράξουν τις οφειλές τους με αποτέλεσμα τον μη συστημικό κίνδυνο να τον κατανέμει στο σύνολο της πελατείας με υψηλότερα τιμολόγια ρεύματος

Η τροπολογία σταμάτησε προσωρινά τις εισπρακτικές εταιρείες

Η τροπολογία στην πράξη απομάκρυνε στις εισπρακτικές εταιρείες για δύο χρόνια για να εμφανιστούν από τις αρχές του 2026 διότι οι ρυθμίσεις των οφειλών μπορεί να έχουν επταετή εξόφληση αλλά για τους αγρότες της Θεσσαλίας είναι άγνωστο αν είναι σε θέση να δίνουν κάθε μήνα 100 ευρώ.
Οι αγρότες έμειναν χωρίς καλλιεργήσιμες εκτάσεις, χωρίς έσοδα και με ένα αβέβαιο μέλλον να τους περιμένει. Οι τράπεζες μετά την περίοδο χάριτος των 4 μηνών επανέρχονται και ζητούν  να επανέλθουν κανονικά οι μηνιαίες  καταβολές  αποπληρωμής  των δανείων.
 
Τι λέει η τροπολογία του ΥΠΕΝ για τις οφειλές της ενέργειας     
 
Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατατέθηκε η τροπολογία του ΥΠΕΝ για  τις οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Στο άρθρο 2 περιγράφεται την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να παγώσει τις εισπράξεις.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι,  για τα έτη 2024 και 2025 αναστέλλεται η είσπραξη απλήρωτων οφειλών των πληγέντων από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης που αφορούν καταναλωτές μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023 . Από την 1η 1.2026 οι οφειλές της παραγράφου 1 δύναται να υπαχθούν οι ρυθμίσεις έως  την 31.1.2030 με μηδενικό επιτόκιο για τους πληγέντες της παραγράφου 1. Το Δημόσιο καλύπτει στο ακέραιο το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου.
Οι δικαιούχοι της ρύθμισης είναι αγρότες που κατά 4η 9 .2023 είχαν παροχή αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης οργανισμοί άρδευσης  και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για παροχές για σκοπούς άρδευσης και περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
Με κοινή απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, εξειδικεύονται το πεδίο εφαρμογής, οι δικαιούχοι, τα δικαιολογητικά οι όροι και προϋποθέσεις ρύθμισης των οφειλών.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης