Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τί μαθαίνεις από τη συνέντευξη ενός υπουργού Ανάπτυξης στην Ελλάδα εν έτει 2023

Τί μαθαίνεις από τη συνέντευξη ενός υπουργού Ανάπτυξης στην Ελλάδα εν έτει 2023
Φανταστείτε το εξής: να ζείτε σε μία χώρα που η αγοραστική δύναμη βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο εν μέσω πληθωρισμού απληστίας, αισχροκέρδειας και μετά από 10+ χρόνια οικονομικής κρίσης.

Οπότε, τί περιμένεις να ακούσεις από τον αρμόδιο υπουργό; Σίγουρα κάτι καλύτερο σε σχέση με πριν, αν αναλογιστείς ότι ο προηγούμενος αντίστοιχος υπουργός ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Παρόλα αυτά, ο κ. Κώστας Σκρέκας αναδεικνύεται σε ανερχόμενο αστέρι της μπαρούφας και του μη ουσιώδη διαλόγου, συνεχίζοντας έτσι πιστά την παράδοση του προκατόχου του.

Άρα, ας συνοψίσουμε τί μάθαμε σήμερα από μία απλή συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης στην ΕΡΤ και ας γελάσουμε/κλάψουμε μαζί:

«Συγκεκριμένα έχω μπροστά μου τη λίστα από το πρώτο σούπερ μάρκετ, έχουμε το γιορτινό καλάθι από το σούπερ μάρκετ Μασούτης. Σήμερα στα σούπερ μάρκετ Μασούτης θα πωλείται το αρνί 8,9 ευρώ το κιλό, πολύ χαμηλότερα από τα 11,5 ευρώ και τα 12 ευρώ που πωλούνταν το αρνί το προηγούμενο διάστημα» – Αν δεν το καταλάβατε, υπουργός έγινε Marketing Agent μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ (κάτι παρόμοιο είχε κάνει και ο Άδωνις).

«Καταρχήν βλέπουμε ότι έχουμε χαμηλότερες τιμές από πέρσι ή ίδιες τιμές από πέρυσι» – Βασικά εμείς που ψωνίζουμε σε σούπερ μάρκετ, δεν το βλέπουμε καθόλου.

«Άρα έχουμε ή μηδενικό πληθωρισμό ή έχουμε αρνητικό πληθωρισμό σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο» – Ξανά: μόνο εσείς το βλέπετε αυτό κ. Σκρέκα, εμείς που ψωνίζουμε σε σούπερ μάρκετ, δεν το βλέπουμε καθόλου.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα επιτρέψει την αναρχία στην αγορά» – Καθόλου. Εξάλλου, η ελεύθερη αγορά χωρίς κρατική παρέμβαση, έχει περιορίσει πολύ τα ολιγοπώλια (λίγα δευτερόλεπτα διάλειμμα για γέλιο).

– Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ενημερωθήκαμε από τον υπουργό ότι η διαφορά 57 και 60 ευρώ, είναι 5%. Δεν ενημερωθήκαμε ωστόσο γιατί ΔΥΟ ΚΙΛΑ ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΙΛΑ ΓΡΑΒΙΕΡΑ έχουν φθάσει 57 ευρώ.

«Η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι ισχυρότερη σε σύγκριση με την Ευρώπη»Εξαρτάται πως το βλέπει κάποιος. Αν το βλέπει μέσα μόνο από τους αριθμούς, τότε ναι. Μπορεί ωστόσο να αναλογιστεί και το χαμένο ΑΕΠ της περιόδου 2009-2021, οπότε καταλαβαίνει ότι υπάρχει «χώρος» στην εξίσωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για μεγέθυνση. Επίσης, με βασικές οικονομικές γνώσεις, μπορεί να αναλογιστεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός «βοηθά» στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά κατατροπώνει την αγοραστική δύναμη των απλών πολιτών.

Όπως και να έχει, οι εκάστοτε κυβερνώντες, αν δεν μπουν στην καθημερινότητα του μικρομεσαίου νοικοκυριού, δεν θα καταλάβουν ποτέ που είναι το πρόβλημα.

Οπότε δικαιολογημένα τα όσα λένε (41%, εξάλλου).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης