Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κόλλιας (πρόεδρος ΟΕΕ): Να συνεχιστεί η προσπάθεια για πλήρη αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους

Κόλλιας (πρόεδρος ΟΕΕ): Να συνεχιστεί η προσπάθεια για πλήρη αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους
Για τη σημασία της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και τα σχέδια του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μιλάει στο Bankingnews, ο πρόεδρος του ΟΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τη σημασία που έχει για τη χώρα, αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα, μιλάει στο Bankingnews, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων, στις επικείμενες εκλογές της 10ης Δεκεμβρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατικά

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο στην ελληνική οικονομία, μετά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Fitch;

Να θυμίσω το εξής: Για να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιλέξιμα τα ομόλογα μιας χώρας, θέλει δύο μεγάλους οίκους αξιολόγησης να δίνουν επενδυτική βαθμίδα. Μετά την S&P, λοιπόν, και την Fitch, ο όρος αυτός εκπληρώνεται και πλέον η χώρα μας τίθεται και επίσημα στα ραντάρ των ξένων επενδυτών.
Αυτό πρακτικά ανοίγει μια μεγάλη δεξαμενή νέων επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα, κρατικά και εταιρικά.
Κατά συνέπεια, νέα μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και την Ελληνική Δημοκρατία.
Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή έχει μεγάλη αξία και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς πλέον δεν απουσιάζει η επενδυτική βαθμίδα, που ήταν και ο βασικός λόγος μη επένδυσης για την πλειονότητα των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Η σημασία της βαθμίδας για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις;

Ήδη, όπως ξέρετε, οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν νέες εκδόσεις ομολόγων για να καλύψουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, ενώ μπορούν να δανειστούν με ευνοϊκότερους όρους από τις αγορές. Αυτό σημαίνει και μειωμένα επιτόκια στη χορήγηση δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα (χωρίς να αγνοούμε το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, στο οποίο κινούμαστε).
Κατ΄ επέκταση και οι ελληνικές επιχειρήσεις, πλέον του δανεισμού τους με καλύτερους όρους, θα επωφεληθούν και από τη βελτίωση των σχέσεων τους με τους προμηθευτές τους, ειδικά όσες εξάγουν.

Ποια είναι η βασικότερη πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζει η οικονομία;

Η βασικότερη πρόκληση αφορά αυτή την περίοδο το κόστος αγαθών και υπηρεσιών. Η ενεργειακή κρίση, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο πληθωρισμός της απληστίας έχουν οδηγήσει τις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και των τελικών προϊόντων, σε δύσκολα διαχειρίσιμα επίπεδα. Και, ξέρετε, όταν οι τιμές ανεβαίνουν, δημιουργούν ένα μαξιλάρι πάνω από το σημείο εκκίνησης της αύξησης.
Στο σημείο αυτό, καταλήγουν, όταν αρχίζει η πτώση. Στην ουσία, αν όχι ποτέ, σίγουρα πολύ δύσκολα επιστρέφουν στα προ ανόδου επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται οι κατάλληλες κινήσεις, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να απορροφώνται οι επιπτώσεις από τα αυξημένα αυτά κόστη, τόσο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όσο - και κατ΄ επέκταση - η οικονομία μας.

Την Κυριακή, στις 10 Δεκεμβρίου, ψηφίζουν οι οικονομολόγοι. Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές;

Οι φετινές εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι διαφορετικές από όλες τις προηγούμενες.
Έχοντας βιώσει, την τελευταία τριετία, πολλαπλές διαταραχές από εξωγενείς παράγοντες, τα μέλη μας έχουν σηκώσει στις πλάτες τους μεγάλο μέρος των κρίσεων, που προέκυψαν. Τόσο οι λογιστές - φοροτεχνικοί, με τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν για τους πελάτες τους σε χρόνο-ρεκόρ, όσο και οι οικονομικοί διευθυντές και οι εσωτερικοί ελεγκτές, με τις κρίσιμες αποφάσεις, που κλήθηκαν να λάβουν σε ασφυκτικά και κατεπείγοντα χρονοδιαγράμματα και οι οποίες αφορούσαν την ίδια την υπόσταση της επιχείρησης και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων.
Τα όσα υλοποιήσαμε τους βοήθησαν σημαντικά σε αυτό το δύσκολο έργο τους.
Γι αυτό, και δεδομένου ότι η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει, αλλά και ότι οι διαταραχές και οι αλλαγές είναι διαρκείς και προβλέπονται να συνεχίσουν έτσι, το σύνολο των οικονομολόγων έχει ανάγκη από μια σοβαρή διοίκηση στο ΟΕΕ, που να συνεχίσει να τους εκπροσωπεί αποτελεσματικά και να τους δίνει τα εργαλεία και τα εφόδια να αντιμετωπίζουν ό,τι έκτακτο προκύπτει.
Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, εργαζόμαστε διαρκώς, κινούμενοι σε δύο άξονες:
Πρώτον, στο πλαίσιο του ρόλου μας ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα οικονομίας, παρεμβαίνουμε, ώστε να επιλύονται ουσιαστικά τα προβλήματα των μελών μας, μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών, προτάσεων και κάθε είδους αποφάσεων.
Και δεύτερον, με το να εξασφαλίζουμε στα μέλη μας τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης και μετεκπαίδευσης, καθώς και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμότων γραφείων τους. Πρωτοβουλίες που στοχεύουν αναμφίβολα στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν οι οικονομολόγοι και οι λογιστές - φοροτεχνικοί.
Αυτή η προσέγγιση, την οποία υπηρετώ πιστά ως Πρόεδρος του ΟΕΕ, τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, έχει αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο τόσο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όσο, και κατ΄ επέκταση, των οικονομολόγων-μελών μας.

Η ΔΗΚΙΟ, η παράταξή σας μπορεί να συνεχίζει να παίζει αυτό το ρόλο;

Η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων είναι η μόνη παράταξη η οποία έχει αποδείξει ότι αποτελεί τη μοναδική ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για τη διοίκηση του Φορέα μας.
Με όλα όσα έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια, και με όσα σχεδιάζουμε για την επόμενη θητεία μας, εφόσον τα μέλη του ΟΕΕ μας εμπιστευτούν ξανά.
Και έχουμε ακόμα περισσότερη όρεξη για δουλειά. Αυτό φαίνεται και στο ψηφοδέλτιό μας, το οποίο συνδυάζει την εμπειρία πολλών υποψηφίων μας, με τη φρεσκάδα και τις νέες ιδέες νέων οικονομολόγων, που διεκδικούν την ψήφο των μελών μας.
Το σύνθημά μας είναι ένα και το υποστηρίζουμε διαρκώς στην πράξη: Το ΟΕΕ ακόμα πιο ψηλά!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης