Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το τρίτο κύμα πληθωρισμού μόλις έφθασε

Το τρίτο κύμα πληθωρισμού μόλις έφθασε
Προσωρινό ή μη, το τρίτο κύμα πληθωρισμού ξεκινά.
Η «The Telegraph» πρόλαβε ήδη να το περιγράψει εύστοχα, αλλά δεν χρειάζονται και ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις για να δούμε αυτό που έρχεται.
Το πρώτο κύμα ήρθε στην πανδημία. Τότε ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν ένα προσωρινό αλαλούμ στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, για να αυξήσουν τις τιμές σε μόνιμη βάση.
Ακολούθησε η εισβολή (η οποία προκλήθηκε από το ΝΑΤΟ) της Ρωσίας στην Ουκρανία που έδωσε το τέλειο πάτημα στους επιτήδειους να προκαλέσουν μία από τις μεγαλύτερες νόμιμες μεταφορές πλούτου από χαμηλά σε υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Έκτοτε, ορισμένοι εκμεταλλεύονται τον φόβο των πολιτών χωρίς καν να υπάρχει έλλειψη προσφοράς (είτε σε τρόφιμα, είτε σε πετρέλαιο), για να αυξήσουν τις τιμές σε μόνιμη βάση.
Τώρα έρχεται το τρίτο κύμα. Σαν να ακούμε τους ανθρώπους των οθονών ή ακόμη και συμπολίτες μικρο-επιχειρηματίες, να κάνουν γεωπολιτικές αναλύσεις για να δικαιολογήσουν αυξήσεις τύπου +20% στο γάλα σε μία εβδομάδα, προσωρινές ή μη.
Τα γνωστά λαμόγια, εταιρείες ή συμπολίτες μας, θα βρουν αφορμή αυτή τη φορά τη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς για να αυξήσουν τις τιμές στα πάντα.
Όταν αντιστραφεί όμως η κατάσταση, διότι μόνο ένας αφελής θα νόμιζε ότι είναι βιώσιμος ο τρέχον συσχετισμός μισθών/τιμών ή αλλιώς η αγοραστική δύναμη, τότε ας μην ξεχάσουμε ποιοι πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι χυδαία τις βασικές μας ανάγκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης