Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

«Μαύρο κουτί» οι δαπάνες των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου

«Μαύρο κουτί»  οι δαπάνες των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου
Άγνωστος ο αριθμός ΑΦΜ των Πολιτικών Συνδυασμών για το υπουργείο Εσωτερικών (!)
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και Δήμαρχος στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου μπορεί να μιλήσει για το όραμα που έχει για την Περιφέρεια και τον Δήμο που  τον διεκδικεί  αλλά  όταν  θέσει κάποιος το απλό ερώτημα να πει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ( ΑΦΜ) του Συνδυασμού με τον οποίο κατεβαίνει στο εκλογές διεκδικώντας τη ψήφο των πολιτών  θα  πει ότι δεν γνωρίζει ή θα αναρωτηθεί για την ουσία της ερώτησης.
Το θεσμικό πλαίσιο ν. 3870/2010 για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών  και υποψηφίων για  τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έγιναν χθες σε όλη  τη χώρα και  των επαναληπτικών στις 15 Οκτωβρίου 2023 προβλέπει:   

Ένα ΑΦΜ  για κάθε συνδυασμό που θέλει  την ψήφο των πολιτών


Οι υποψήφιοι είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των οικονομικών τους.  Mε τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 8, οι συνδυασμοί οφείλουν να διαθέτουν ειδικό αυτοτελή Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.). Για το σκοπό αυτό, ο επικεφαλής του συνδυασμού ή ο διαχειριστής υποβάλλει στην οικεία Δ.Ο.Υ. σχετική γραπτή δήλωση, στην οποία αναγράφεται η επωνυμία του συνδυασμού και το όνομα του επικεφαλής του. Ο Α.Φ.Μ. εκδίδεται στο όνομα του συνδυασμού και ισχύει για όλη τη διάρκεια της περιφερειακής και δημοτικής περιόδου, ενώ διακόπτεται σε περίπτωση μη ανακήρυξης του συνδυασμού.
Ο νομοθέτης παρότι έχει προβλέψει την ύπαρξη του ΑΦΜ ανά συνδυασμό που  συμμετέχει  στις αυτοδιοικητικές εκλογές αγνοείται από τους επικεφαλής ενώ  οι δαπάνες της  προεκλογικής εκστρατείας είναι «μαύρο κουτί» για τους Αρχές και του πολίτες.

Τι λέει  το υπουργείο Εσωτερικών  για την έκδοση ΑΦΜ


Το ΒΝ επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για να μας  βεβαιώσει πόσα ΑΦΜ εκδόθηκαν από τις Εφορίες αλλά δεν πήραμε απάντηση. Οι αρμόδιοι μας έστειλαν την εγκύκλιο να τη μελετήσουμε (!).
Η αγνοία του υπουργείου Εσωτερικών για την αναγκαιότητα ύπαρξης ΑΦΜ ανά Συνδυασμό αποδεικνύεται από την τελική ανακοίνωσή του συμμετοχής αφού οι πληροφορίες που δίνει είναι με περιεχόμενο lifestyle όταν εστιάζει στο συνολικό αριθμό  των υποψηφίων που έφτασε τους  151.766  και ο μικρότερος υποψήφιος είναι 18 ετών και ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι 102 ετών.

Πόσα ΑΦΜ εκδόθηκαν  στις εκλογές;


Για τον αριθμό των Συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου  δεν δίνει καμία πληροφορία με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανένας πόσα ΑΦΜ εκδόθηκαν για τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές.
 Η έρευνα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις δαπάνες των πολιτικών συνδυασμών απογοητεύουν καθώς οι πίνακες εμφανίζονται μηδενικές διότι οι πιο πολλοί συνδυασμοί δεν έδειξαν καμία επιμέλεια.

Ο περιφερειάρχης Μουτζούρης  με μηδέν έσοδα έχει  έξοδα 842,40 ευρώ

 Ο Συνδυασμός η «Αττική Μπροστά» του Νίκου Χαρδαλιά εμφανίζει έσοδα 252.434 ευρώ και αντίστοιχες δαπάνες. Ο Συνδυασμός  του Γιάννη Σγουρού με έσοδα  56.180  ευρώ και δαπάνες  54.063,05 , του Γιώργου Ιωακειμίδη έσοδα 40.500 και δαπάνες 39.436,68.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του Βορείου Αιγαίου Αλκιβιάδης Στεφανής με το συνδυασμό «Νέα Δυναμική» παρουσιάζει έσοδα 45.000 και δαπάνες 16.176 ευρώ ενώ ο Συνδυασμός «Άλμα Ανάπτυξης» του Κωνσταντίνου Μουτζούρη παρουσιάζει μηδέν έσοδα και έξοδα 842,40 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης