Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το στοίχημα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Το στοίχημα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές
Επειδή, μέχρι σήμερα η ανάδειξη ορισμένων προσώπων ενδεχομένως να κατέστη σε περιοχές της χώρας (Δήμους, Περιφέρειες) -πέραν από ατυχής- και ανεπιτυχής, κρίνεται αντικειμενικώς επιτακτική ανάγκη για ανανέωση των αιρετών προσώπων

Στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, είναι απαραίτητο να καθορίζεται ο τρόπος της διακυβέρνησης και σε τοπικό επίπεδο.
Ως έκφραση της κατά τόπους πολιτικής βουλήσεως, η αυτοδιοίκηση βοηθάει στον στοχευμένο έλεγχο των επιμέρους κέντρων άσκησης εξουσίας ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
Ο στοχευμένος έλεγχος των επιμέρους κέντρων εξουσιών σχετίζεται σαφώς με την αποσυγκέντρωση της ίδιας της εξουσίας από τα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Με την τελευταία, η εκτελεστική εξουσία ασκείται καλύτερα και οι συναντώμενες από τους αιρετούς δυσκολίες καθίστανται έως έναν βαθμό διαχειρίσιμες.
Σε αυτό βοηθάει -ως είναι λογικό – ο επιμέρους επιμερισμός των εργασιών και των επί τούτων ευθυνών.
Στη σύγχρονη εποχή, τα ζητήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι αιρετοί ή οι αποτελούμενοι από αυτούς φορείς, αλλά και οι δυσκολίες που καλούνται αυτοί να αντιμετωπίσουν, είναι πλείστα και -πολλές φορές- σύνθετα έως πολυδιάστατα.
Ο προς διαχείριση ή επίλυση, τυχόν απαιτούμενος, κατά περίπτωση σχεδιασμός πρέπει να συνδυάζεται από γνώση, ικανότητα, εργατικότητα, στηριζόμενη σε όραμα ή ουσιώδη κίνητρα επιθυμία
Τα στοιχεία αυτά εντοπίζονται όχι μόνον σε άτομα που διαθέτουν εμπειρία στην πολιτική αλλά και σε πρόσωπα νεότερων ανθρώπων που επιθυμούν, χάριν της αγάπης τους για τον τόπο τους, να συμμετέχουν στο πολιτικό -εν προκειμένω αυτοδιοικητικό- γίγνεσθαι και να προσφέρουν.
Επειδή, μέχρι σήμερα η ανάδειξη ορισμένων προσώπων ενδεχομένως να κατέστη σε περιοχές της χώρας (Δήμους, Περιφέρειες) -πέραν από ατυχής- και ανεπιτυχής, κρίνεται αντικειμενικώς επιτακτική ανάγκη για ανανέωση των αιρετών προσώπων.
Η ανανέωση αυτή θα επέλθει με την ανάδειξη και νέων ηλικιακώς προσώπων τα οποία θα έχουν τη διάθεση εκείνη που, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα καθώς και τη δέουσα ηθική, θα οδηγήσει επιτέλους στη δημοκρατική εκείνη ανανεωτική και χωρίς πτωτικές ποιοτικώς τάσεις ή εκπτώσεις στα αναγκαία για τη χώρα μας πορεία. Στις επερχόμενες, λοιπόν, αυτοδιοικητικές εκλογές ας στηρίξουμε όλοι -όσο είναι δυνατόν- τους νέους σε ηλικία υποψηφίους που θέλουν να «βγουν μπροστά».
Στο κάτω κάτω, αναπόσπαστο κομμάτι της ουσιαστικής ασκήσεως του δικαιώματος του εκλέγεσθαι είναι και η εν τοις πράγμασι δοκιμασία. Διαφορετικά, σε πολλές περιπτώσεις, θα μένουμε για πάντα σε λόγια και θα αρκούμαστε στα «παρωχημένα».

Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

Δικηγόρος Αθηνών, 

Υποψήφιος Πρόεδρος Κοινότητας Μοσχοκαρυάς Δήμου Λαμιέων


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης