Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ανταρσία Wagner: Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο Vladimir Putin – Οι φίλοι που φάνηκαν στα δύσκολα και οι νέες ισχυρές συμμαχίες

Ανταρσία Wagner: Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο Vladimir Putin – Οι φίλοι που φάνηκαν στα δύσκολα και οι νέες ισχυρές συμμαχίες
H ιστορική αναφορά στο «πισώπλατο κτύπημα» και οι «σωματοφύλακες» του Ρώσου ηγέτη
Παραφράζοντας τον Λένιν, θα ήταν δυνατόν να πούμε ότι κάποιες ημέρες λαμβάνουν χώρα γεγονότα ιστορικού χαρακτήρα τα οποία θα χρειαστούν ολόκληρες δεκαετίες για να καταλάβουμε το βάθος τους και τη διάστασή τους στη συγκεκριμένη συγκυρία στην οποία έλαβαν χώρα.
Η κρίση που εκκίνησε από την ανταρσία της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner εν μέσω της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Ουκρανία είχε μια διάσταση που αφορούσε στο εσωτερικό της Ρωσίας, και μια ακόμα σοβαρότερη που αφορούσε το ενδεχόμενο αυτή να εξαχθεί στο εξωτερικό με ανεξέλεγκτο τρόπο.
Ο πρώην Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev, και νυν επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά την εσωτερική διάσταση του εγχειρήματος ανέφερε σε δηλώσεις του στο Tass το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 ότι επρόκειτο για ένα «καλοσχεδιασμένο σχέδιο πραξικοπήματος» στο οποίο είχαν εμπλακεί επίσης αποστρατευμένοι στρατιωτικοί και «ξένα ανατρεπτικά/τρομοκρατικά στοιχεία»
Οι ρωσικές αρχές δεν θα επιτρέψουν να εξελιχθούν τα γεγονότα σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, υπογράμμισε ο Medvedev o οποίος προειδοποίησε για τη σοβαρότητα της κατάστασης: «Κατανοούμε τις συνέπειες ενός πραξικοπήματος στη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη.
Στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν υπήρξε ποτέ το ενδεχόμενο το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων να ελεγχθεί από συμμορίες.
Μια τέτοια κρίση προφανώς δεν θα περιοριστεί στο πλαίσιο μιας χώρας
Ο κόσμος θα φτάσει στο χείλος της καταστροφής», δήλωσε στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση για την αξιολόγηση της κατάστασης.
«Δεν θα επιτρέψουμε να εξελιχθούν τα γεγονότα σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο.
Ανεξάρτητα από το πόσο θα ήθελαν οι παρανοϊκοί εγκληματίες και οι θαυμαστές τους», πρόσθεσε ο Medvedev.
«Δεν θα επιτρέψουμε στην ανταρσία της Wagner να εξελιχθεί σε πραξικόπημα ή σε παγκόσμια κρίση», τόνισε επισημαίνοντας τη διάσταση του ζητήματος εν όσω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είχαν καταληφθεί από σοκ και δέος για τις εξελίξεις και … δήλωναν αμήχανα «ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις» και κανόνιζαν διαβουλεύσεις…

Η «πισώπλατη μαχαιριά» και η όπερα του Wagner

O Vladimir Putin στα σημαντικότερα διαγγέλματά, του όπως αυτό της 24ης Φεβρουαρίου 2023, που αποτέλεσε το προοίμιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης φέρει τον εαυτό του να συνομιλεί με την Ιστορία και δεν προσπαθεί απλώς να «πουλήσει» κάποια πολιτική.
Μικρή σημασία δόθηκε μέσα στην εξέλιξη των γεγονότων η αναφορά του σε «πισώπλατη μαχαιρία» εκ μέρους προδοτικών στοιχείων τα οποία επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα ενάντια στην νόμιμη ρωσική εξουσία.
Η έννοια της «πισώπλατης μαχαιριάς» (γερμανικά: Dolchstoßlegende) ήταν η διαδεδομένη μετά το 1918 πεποίθηση, ότι ο γερμανικός στρατός δεν έχασε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πεδίο της μάχης, αλλά αντ' αυτού προδόθηκε από τους αμάχους στο εσωτερικό μέτωπο, ειδικά από τους δημοκράτες και του κομμουνιστές που ανέτρεψαν τη μοναρχία στη Γερμανική επανάσταση του 1918 - 19 που τελείωσε με την ήττα της Κομμούνας του Βερολίνου.
Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης αποκήρυξαν τους επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης που υπέγραψαν την ανακωχή στις 11 Νοεμβρίου 1918 ως «εγκληματίες του Νοεμβρίου» (November­verbrecher‎).
Η ιστορία της δεκαετίας του 1920, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, απεικονίστηκε ως έργο των «εγκληματιών του Νοεμβρίου» που χρησιμοποίησαν την «πισώπλατη μαχαιριά» για να καταλάβουν την εξουσία, ενώ πρόδιδαν το έθνος
Η Βαϊμάρη χαρακτηρίστηκε ως «ένα τέλμα διαφθοράς, εκφυλισμού, εθνικής ταπείνωσης, αδίστακτης δίωξης της ειλικρινούς «εθνικής αντιπολίτευσης»- δεκατέσσερα χρόνια κυριαρχίας από τους Εβραίους, τους Μαρξιστές και τους «πολιτιστικούς μπολσεβίκους», που τελικά σαρώθηκαν από το Εθνικό Σοσιαλιστικό Κίνημα υπό τον Αδόλφο Χίτλερ και τη νίκη της «εθνικής επανάστασης» του 1933.
Για πολλούς Γερμανούς, η έκφραση «μαχαίρι στην πλάτη» αντπλήθηκε από την όπερα «Το Λυκόφως των Θεών» του 1896 του Richard Wagner, όπου ο Χάγκεν δολοφονεί τον εχθρό του Ζίγκφριντ με ένα δόρυ στην πλάτη του.

H εγρήγορση του Erdogan

Η Τουρκία επέδειξε διπλωματικά αντανακλαστικά και πραγματοποίησε παρέμβαση στήριξης στη ρωσική έννομη τάξη που απειλήθηκε από την ένοπλη εξέγερση ενδεχομένως ενθυμούμενος τη δική του περιπέτεια με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 .
Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, καθώς εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να κάνει το καθήκον της με στόχο την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Ρωσία το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής προεδρίας, ο Erdogan και ο Putin αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία μετά την έναρξη ένοπλης εξέγερσης της ομάδας Wagner κατά του ρωσικού κράτους.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Erdogan τόνισε τη σημασία της ανάληψης δράσης με βάση την κοινή λογική.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «κανείς δεν πρέπει να αναλάβει μονομερή δράση ενόψει της κατάστασης στη Ρωσία».
«Υπό αυτή την έννοια, εμείς ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καθήκον μας προκειμένου τα εν λόγω επεισόδια να επιλυθούν με ήρεμο και ειρηνικό τρόπο», δήλωσε ο Erdogan, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Ο Putin κατηγόρησε τον επικεφαλής της ομάδας Wagner Yevgeny Prigozhin για προδοσία σε διάγγελμα του το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, αφού οι παραστρατιωτικές δυναμεις διέσχισαν τα σύνορα από την Ουκρανία προς τη Ρωσία, μπαίνοντας στην πόλη Rostov-on-Don.
Russian President Putin to visit Türkiye for talks with Erdoğan | Daily  Sabah
Ο ρόλος της Λευκορωσίας στην εκτόνωση της κρίσης

Η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας στον Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας και εταίρος του κράτους της Ένωσης, έχει προσφέρει πλήρη υποστήριξη στη Μόσχα, τονίζοντας ότι το Μινσκ ήταν πάντα και παραμένει ο στενός σύμμαχος της Ρωσίας.
«Οι Λευκορώσοι και οι Ρώσοι είναι αδελφικοί λαοί.
Τα κράτη μας δεσμεύονται από μια πολιτική ένωση.
Και δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε απόσταση από τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη νότια Ρωσία», ανέφερε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Λευκορωσίας το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023.
«Οποιαδήποτε πρόκληση, οποιαδήποτε εσωτερική σύγκρουση σε πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους, στον τομέα της ενημέρωσης και στην κοινωνία των πολιτών είναι δώρο στη συλλογική Δύση.
Ακόμα κι αν αυτά τα κόμματα δεν ευθύνονται για την προέλευση τέτοιων σεναρίων, δεν θα χάσουν την ευκαιρία να προωθήστε τους και αναλάβετε την ευθύνη», τόνισε ο Μινσκ.
«Δεν υπήρξε ποτέ τίποτα χειρότερο στην ιστορία της Ρωσίας από ό,τι σε μια εποχή αναταραχής, η οποία είναι καταστροφική και παράλογη στην ουσία της», επισήμαμε το Μινσκ, προσθέτοντας ότι οι διαφορές που οδήγησαν στην τρέχουσα κρίση είναι μικρές σε σχέση με τις δυνητικά «καταστροφικές» συνέπειες. και απώλειες που μπορεί να προκαλέσουν «συναισθηματικές αποφάσεις και παράνομες ενέργειες».
«Η Λευκορωσία ήταν και παραμένει σύμμαχος της Ρωσίας και συμμερίζεται πλήρως τους στόχους και τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το Λευκορωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner Yevgeny Prigozhin αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας να σταματήσει την προώθηση των δυνάμεων της παραστρατιωτικής ομάδας προς τη Μόσχα.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, σε συμφωνία με τον Vladimir Putin, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής των Wagner.
Ο Prigozhin αποδέχτηκε την πρόταση του Λευκορώσου ηγέτη να σταματήσει η προώθηση των Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο Lukashenko δήλωσε ότι υπάρχει ένα προσχέδιο αποδεκτής λύσης για την κατάσταση, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές των Wagner.
Oi ρωσικές αρχές παρείχαν αμνηστία στους Wagner, που δεν θα προχωρήσουν περαιτέρω σε στρατιωτικές ενέργειες.
Belarus leader Alexander Lukashenko. File photo
Kadyrov - Τσετσενία : Ο Yevgeny Prigozhin ήταν αλαζόνας και φιλόδοξος

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, προέτρεψε τον ιδρυτή της Wagner PMC Yevgeny Prigozhin να αφήσει τις επιχειρηματικές του φιλοδοξίες και να μην τις ανακατεύει με κρατικές υποθέσεις.
Οι άνθρωποι που επιδιώκουν προσωπικές φιλοδοξίες μπορούν να ξεχάσουν τη «στοργή και την αγάπη για την Πατρίδα».
«Μίλησα με τον Yevgeny Prigozhin, τον προέτρεψα να μην μπερδεύει τις φιλοδοξίες με θέματα εθνικής σημασίας»,
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια αλυσίδα ανεπιτυχών συμφωνιών, στις οποίες συμμετείχε ο Prigozhin, οδήγησε σε αλαζονεία και μακροχρόνια δυσαρέσκεια του επιχειρηματία, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης «δεν έδωσαν στην κόρη του ακίνητα και γη που διεκδικούσε.
Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες συνέπειες και να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων στη σύγκρουση.
Επιπλέον, κάλεσε όλους τους μαχητές της ομάδας «Wagner» «να συνεχίσουν να είναι νηφάλιοι στις αποφάσεις τους».
Σκεφτείτε το μέλλον της χώρας, τις οικογένειές σας, τα παιδιά σας.
Τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα.
Τώρα όλα τελείωσαν ειρηνικά, χωρίς αίμα, αλλά θα μπορούσε να συμβεί.
Ένα ακραίο μέτρο θα ήταν η σκληρή καταστολή και η καταστροφή οποιουδήποτε καταπατήσει την ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», κατέληξε ο επικεφαλής της δημοκρατίας της Τσετσενίας.
Chechen Leader Has More Interactions With UFC Fighters Amid US Sanctions -  The New York Times
Κούβα, Νικαράγουα και Βενεζουέλα 

Ο πρόεδρος της Κούβας Miguel Diaz-Canel εξέφρασε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη στον Ρώσο πρόεδρο Putin και τον ρωσικό λαό εν μέσω των γεγονότων του Σαββάτου 24 Ιουνίου 2023  στα οποία εμπλέκεται η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία του Ομίλου Wagner (PMC) και ο επικεφαλής της Yevgeny Prigozhin.
«Εκφράζω την αλληλεγγύη του λαού και της κυβέρνησης της Κούβας στον σεβαστό Πρόεδρο Putin και στον αδελφό λαό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απέναντι στις προσπάθειες πρόκλησης ένοπλης εξέγερσης στη χώρα.
Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η ενότητα και η συνταγματική τάξη θα επικρατήσουν», επισήμανε ο Diaz-Canel στο Twitter το Σάββατο 24 Ιουνίου.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Νικαράγουας Daniel Ortega και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νicolas Maduro εξέφρασαν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στη Ρωσία και την κυβέρνησή της.
Καζακστάν
Το Καζακστάν, ένας άλλος από τους συμμάχους της Μόσχας στο πλαίσιο της περιφερειακής ένωσης CSTO, τόνισε τη σημασία της αποκατάστασης της «συνταγματικής τάξης» στη Ρωσία.
«Ο Πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Vladimir Putin τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα.
Ο Tokayev είπε ότι τα τρέχοντα γεγονότα είναι εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας.
Η συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ειρήνης στη χώρα. Αυτή είναι η βάση για την ασφάλεια της κοινωνίας και την επιτυχή ανάπτυξή της.
Ο Πρόεδρος Putin ευχαρίστησε το Καζακστάν για την κατανόησή του για την τρέχουσα κατάσταση", ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Καζακστάν προέδρου.

Ιράν: Ηχηρή παρέμβαση απο τη Μέση Ανατολή 

Οι Ιρανοί εταίροι της Ρωσίας εξέφρασαν παρόμοια συναισθήματα, με την Τεχεράνη να τονίζει την υποστήριξή της στο «κράτος δικαίου».
«Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Nasser Kanaani θεωρεί το πρόσφατο περιστατικό στη Ρωσία εσωτερική υπόθεση και πρόσθεσε ότι το Ιράν υποστηρίζει το κράτος δικαίου και την έννομη τάξη στη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν σε ανάρτηση στο Telegram.
What Iranian-Saudi normalization means for Russia | Amwaj.media
Αμπχαζία

Ο πρόεδρος της Αμπχαζίας Aslan Bzhania εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη» του κράτους του στη Ρωσία.
«Σε σχέση με την απόπειρα ένοπλης εξέγερσης που ανέλαβε η ηγεσία της Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας Wagner, δηλώνω την πλήρη υποστήριξή μου στις ενέργειες του Ρώσου Προέδρου και Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων Vladimir Putin για την επιβολή νόμου και τάξης.
Είμαι πεπεισμένος ότι η αποφασιστικότητα του Putin και η σοφία του θα οδηγήσει στην επιτυχή επίλυση των γεγονότων των τελευταίων ημερών σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε o Bzhania.
Η Αμπχαζία «θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις προς τη Ρωσία» υπό «οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε ο πρόεδρος, προτρέποντας τους πολίτες της Αμπχαζίας στη ζώνη ειδικής επιχείρησης «να μην υποκύψουν σε προκλήσεις ή να συμμετάσχουν σε παράνομες ενέργειες».

Κένυα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Δρ. Alfred N. Mutua εξέφρασε την «αλληλεγγύη του έθνους του με τη ρωσική ηγεσία καθώς προσπαθούν να επιτύχουν απόλυτη σταθερότητα και τάξη» και είπε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Sergey Lavrov, τον είχε ενημερώσει ότι η ρωσική κυβέρνηση «ελέγχει και ότι «όλα θα πάνε καλά».
Συμπέρασμα: Στην «πλέον κρίσιμη στιγμή», όπως επεσήμαναν τα διεθνή ΜΜΕ, για την εξουσία του Vladimir Putin φάνηκε ότι δεν αποτελεί το εύκολο θύμα των σκοτεινών δυνάμεων που στόχευαν να πνίξουν τη Ρωσία στο αίμα και να ανοίξουν τις πόρτες ενός πυρηνικού ολέθρου.

Συμπέρασμα: Στο σκληρό παιχνίδι εξουσίας που διαδραματίζεται για το τέλος της ηγεμονίας της Δύσης ο Vladimir Putin κάθε άλλο παρά εύκολο θύμα εμφανίζεται των Δυνάμεων που επιχείρησαν να προκαλέσουν χάος στη Ρωσία και πυρηνικό όλεθρο στη Ευρωπη.

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης