Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Χατζηγρηγοριάδης: Τα ελληνικά ομόλογα τιμολογούνται σαν να είχαν επενδυτική βαθμίδα

Χατζηγρηγοριάδης: Τα ελληνικά ομόλογα τιμολογούνται σαν να είχαν επενδυτική βαθμίδα
Τι εκτιμά ο Έλληνας τραπεζίτης Γρηγόρης Χατζηγρηγοριάδης για την Ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις
Στην Ελλάδα, η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για μια σταθερή οικονομία, ευημερία και ανάπτυξη.
Αποφεύγοντας πολιτικές αναλύσεις και με προϋπόθεση ότι μετά τις εθνικές εκλογές θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, πιστεύω καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας.
Αυτό θα φέρει άμεσα μεγαλύτερη ρευστότητα σε μετοχές και ομόλογα.
Η πραγματικότητα είναι αυτή τη στιγμή κυρίως λόγο μιας δημοσιονομικής σταθερότητας, οι αγορές τιμολογούν ήδη τα ελληνικά ομόλογα με παρόμοιες αποδόσεις χωρών μέσα στην Ευρώπη που κατέχουν ήδη την επενδυτική βαθμίδα, οπότε το κόστος δανεισμού για το ελληνικό κράτος δεν περιμένω να αλλάξει πολύ.
Αλλά σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο κυρίως για τις ελληνικές τράπεζες που με τη σειρά τους θα μειώσουν λίγο το κόστος δανεισμού στους μικρομεσαίους και ίσως γίνει πιο εύκολη η ρευστότητα στην αγορά για να δανειστούν μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων.
Επίσης, σίγουρα θα βοηθήσει το «επενδυτικό» κλίμα, για παράδειγμα, θα καταστήσει πιο ελκυστικό το Χρηματιστήριο Αθηνών και για νέες εισαγωγές είτε του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, μιας μικρότερης τράπεζας ή άλλων επιχειρήσεων.
Θα έλεγα είναι επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης και του επιτελείου της ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει μια ανθεκτικότητα συνεχίζοντας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρόλο τους συνεχόμενους εξωτερικούς αρνητικούς παράγοντες.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού

Τώρα, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι και θα είναι η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.
Ας ελπίσουμε ότι μια πολιτική αστάθεια δεν θα εντείνει το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού και ότι δημόσια και ιδιωτικά έργα, η καταναλωτική δραστηριότητα και ο τουρισμός θα ωθήσουν την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη για να αποφύγουμε την ύφεση.
Στα θετικά είναι σίγουρα η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και προοπτικών πολλών ελληνικών εταιρειών αλλά και μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια για εξαγωγές.
Κάτι τελευταίο επειδή η ελληνική αγορά πάντα έχει ευκαιρίες.
Έχει ενδιαφέρον να αναφερθώ στο γεγονός ότι ανοίγουν γραφεία και θυγατρικές πολλές ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κάτι που συνέβη πιο πριν με γρήγορο ρυθμό τη δεκαετία του ‘90.
Ας ελπίσουμε ότι η χώρα μας θα μείνει ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις όχι μόνο στο σήμερα αλλά και διαχρονικά.»

Γρηγόρης Χατζηγρηγοριάδης
Έλληνας τραπεζίτης στο Λονδίνο και εκλεγμένος Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επαγγελματιών Λονδίνου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης