Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Schroders: Πως υπολογίζεται ο χρόνος απόδοσης της επένδυσης

tags :
Schroders: Πως υπολογίζεται ο χρόνος απόδοσης της επένδυσης
Εάν τα επιτόκια καταθέσεων είχαν παραμείνει στο περσινό κατώτατο ποσοστό του 0,1%, οι αποταμιεύσεις που απομένουν σε μετρητά θα χρειάζονταν περίπου 720 χρόνια (72 / 0,1 = 720) για να διπλασιαστούν
Ο «κανόνας του 72» είναι ένας απλός εμπειρικός κανόνας, ο οποίος σύμφωνα με τον Duncan Lamont, Επικεφαλής Στρατηγικής Έρευνας στη Schroders, θα διευκολύνει επενδυτές και αποταμιευτές, να υπολογίσουν τον χρόνο που θα χρειαστούν για να διπλασιάσουν τα χρήματά τους.
Αυτός ο κανόνας, δηλαδή η εξίσωση «αριθμός ετών = 72 ÷ επιτόκιο/απόδοση», αποτελεί μόνο μια προσέγγιση, αλλά φαίνεται πως είναι χρήσιμος, καθώς είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να κατανοήσει κανείς τον τρόπο υπολογισμού.
Συγκεκριμένα, εάν τα επιτόκια καταθέσεων είχαν παραμείνει στο περσινό κατώτατο ποσοστό του 0,1%, οι αποταμιεύσεις που απομένουν σε μετρητά θα χρειάζονταν περίπου 720 χρόνια (72 / 0,1 = 720) για να διπλασιαστούν!
Αντίστοιχα στο 4% θα χρειαζόταν περίπου 18 χρόνια (72 / 4 = 18).
Στα στοιχεία αυτά, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη τυχόν πρόσθετες εξοικονομήσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει ένα άτομο ή οι επιπτώσεις του πληθωρισμού.
Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν ριψοκίνδυνες επενδύσεις, οι οποίες προσφέρουν υψηλότερη απόδοση, φαίνεται πως θα διπλασιάσουν τα χρήματά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα εταιρικά ομόλογα αποδίδουν περισσότερο από 5% στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 4%.
Αντίστοιχα, τα ομόλογα υψηλού ρίσκου με πιθανή υψηλή απόδοση και το χρέος των αναδυόμενων αγορών αποδίδουν περισσότερο από 8%, ενώ και οι μετοχές προσφέρουν ελκυστικές μακροπρόθεσμες αποδόσεις.
Με αναμενόμενη απόδοση 7%, το χρονικό διάστημα διπλασιασμού των χρημάτων, πέφτει σε μια δεκαετία.
Αυτά δεν συνιστούν κατευθύνσεις, αλλά «ο κανόνας του 72» αποτελεί έναν εύχρηστο τρόπο, ώστε να μπορούν οι επενδυτές να μετατρέψουν ένα οικονομικό μέγεθος, όπως παραδείγματος χάριν τα επιτόκια, σε κάτι απτό.
1_75.JPG

Duncan Lamont,
Επικεφαλής Στρατηγικής Έρευνας στη Schroders
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης