Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αύξηση εσόδων αλλά και χρεών στον ΕΦΚΑ - Στο 1,74 δισεκ. οι εισπράξεις οφειλών

Αύξηση εσόδων αλλά και χρεών στον ΕΦΚΑ - Στο 1,74 δισεκ. οι εισπράξεις οφειλών
Η αύξηση στα έσοδα από χρέη σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ ανέρχεται στο 71%, καθώς πρόκειται για τις υψηλότερες ετήσιες εισπράξεις που έχουν επιτευχθεί από την αρχή της λειτουργίας του ΚΕΑΟ
Σχετικά Άρθρα
Αύξηση εσόδων, αλλά και αύξηση χρεών δείχνου τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) για το τέλος του έτους, καθώς το έλλειμμα των ταμείων ξεπερνά τα 45,4 δις ευρώ, ενώ οι εισπράξεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο με 1,74 δις.

Η αύξηση στα έσοδα από χρέη σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ ανέρχεται στο 71%, καθώς πρόκειται για τις υψηλότερες ετήσιες εισπράξεις που έχουν επιτευχθεί από την αρχή της λειτουργίας του ΚΕΑΟ.
Από την άλλη αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα τεχνητή μείωση χρεών, καθώς πρόκειται να παραγραφεί μέρος των 45,4 δις το οποίο είναι διαπιστωμένο ότι δεν μπορεί να εισπραχθεί και παραμένει πάνω από 10 χρόνια. Αυτό αναμένεται να μειώσει το χρέος των ταμείων στα 25 δις ευρώ.

pinakas_2.JPG

Ο στόχος της ενίσχυσης των διαδικασιών είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών και της αύξησης των εσόδων του e-ΕΦΚΑ καθώς και της ενίσχυσης της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επιτεύχθηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο λόγω των καίριων παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος και συγκεκριμένα:

Με την ευνοϊκή πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων που διευκόλυνε τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών να τηρήσουν τη ρύθμιση που έχουν αποδεχθεί προς το ΚΕΑΟ και να ενταχθούν σε αυτοί και νέοι οφειλέτες που αδυνατούσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Με την ηλεκτρονική βεβαίωση οφειλής για μεταβιβάσεις ακινήτων, με την οποία επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των οφειλών προς το ΚΕΑΟ.
Τέλος, στην αύξηση των εσόδων συνετέλεσε η επανεκκίνηση των διαδικασιών είσπραξης μετά την περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία είχε ανασταλεί η είσπραξη οφειλών των πληττόμενων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης