Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στον… Καιάδα η κερδοφορία των ασφαλιστικών και οι αποδόσεις το 2022

Στον… Καιάδα η κερδοφορία των ασφαλιστικών και οι αποδόσεις το 2022
Το 2022 είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά τονίζει η Swiss Re σε μελέτη της για τις ασφαλιστικές στον κόσμο…
Σχετικά Άρθρα

Σε βάρος της κερδοφορίας τρέχει η παραγωγή ασφαλίστρων κατά ζημιών για ορισμένες ασφαλιστικές.
Άκαρποι μπορεί να βγουν οι πανηγυρισμοί για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών σε επίπεδο συνολικής παραγωγής, καθώς η κερδοφορία ορισμένων ασφαλιστικών θα συρρικνωθεί το 2022.
Μεγάλη θα είναι και η πτώση των ίδιων κεφαλαίων και οι αποδόσεις επί των επενδύσεων, ενώ θα χρειαστεί να κάνουν πολλές προσπάθειες για να κρατηθούν στην αγορά.
Η διαπίστωση αυτή δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για τον κόσμο.
Η κερδοφορία του κλάδου κατά ζημιών η γενικών ασφαλίσεων θα περάσει δια πυρός και δια σιδήρου για τις ασφαλιστικές.
Το 2022 είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά τονίζει η Swiss Re σε μελέτη της για τις ασφαλιστικές στον κόσμο.
Τα αποτελέσματα στο underwriting το 2022 θα επιδεινωθούν σημαντικά, καθώς τα αποτελέσματα των από τις επενδύσεις, σύμφωνα με την Swiss Re.

Κατακόρυφη πτώση στις αποδόσεις ίδιων κεφαλαίων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Swiss Re οι αποδόσεις των ίδιων κεφαλαίων θα πέσουν στο 3,4% το 2022 από 7,3% κατά μέσο όρο μεταξύ 2017–2021. Αποκατάσταση των αποδόσεων θα υπάρξει το 2023 και 2024 οι οποίες εκτιμάται να ανέβουν στο 6,5% το 2023 και στα υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας το 2024, στο 8,3%.
Άνοδος ωστόσο σε όρους πραγματικών ασφαλίστρων αναμένεται να σημειωθεί μετά το τέλος του 2022. Ειδικότερα , προβλέπεται άνοδος στα ασφάλιστρα 2,3% κατά μέσο όρο για τα επόμενα δύο χρόνια: 1,8% για το 2023 και 2,8% για το 2024, κάτω του μέσου όρου ανάπτυξης 3,5% που σημειώθηκε μεταξύ 2017 -2021. Η αύξηση στα ονομαστικά ασφάλιστρα θα ξεκινήσει μεταξύ 2023-2024, καθώς ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί, ωστόσο η αβεβαιότητα σχετικά με τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν θα εκλείψει.

ΕΜΕΑ και επιστροφή στην ανάπτυξη

Οι μακροοικονομικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τις ανεπτυγμένες αγορές με τις χώρες της περιοχής ΕΜΕΑ να υπόκεινται και αυτές σε συρρίκνωση ασφαλίστρων. Σε αυτή την περιοχή η προβλέπεται πτώση στα ασφάλιστρα κατά ζημιών 1,2% το 2022 και 0,9% το 2023. Ο κυριότερος λόγος είναι η αποψίλωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών από τα μέτρα και τις κυρώσεις, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι χώρες αυτές θα εξέλθουν συντομότερα της κρίσης, λόγω της ταχείας ανάπτυξης σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, η υγεία, η υποχρεωτικότητα στις ευθύνες τρίτων.
Αρνητικές είναι προβλέψεις για τις ατομικές ασφαλίσεις οι οποίες θα συρρικνωθούν κατά 0,7%.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης