Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κώστας Μπακογιάννης για Airbnb: Στους Δήμους η πολιτική ευθύνη, δεν έχει νόημα να σκεφτόμαστε «one size fits all» λύσεις

Κώστας Μπακογιάννης για Airbnb: Στους Δήμους η πολιτική ευθύνη, δεν έχει νόημα να σκεφτόμαστε «one size fits all» λύσεις
«Να σταματήσουμε τη διαχείριση του αυτόματου πιλότου, αλλιώς κινδυνεύουμε το τουριστικό μας προϊόν να «σκάσει» στο μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Στη ρύθμιση του τοπίου που διέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα κατά τα πρότυπα που ισχύουν στο εξωτερικό και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με ξεκάθαρους δηλαδή, όρους και κανόνες που διευκολύνουν τον υγιή και όχι τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος ,ανοίγοντας την εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030 στην Αθήνα.
Η «στρεβλή» όπως τονίστηκε, λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης (εν συντομία Airbnb), αναδείχθηκε από τους παρευρισκόμενους ως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και ιδιαίτερα σήμερα, σε μια χρονιά (2022) που σύμφωνα με τον κ Ρέτσο, οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανακάμπτουν μετά την πανδημία, θα φτάσουν και «μάλλον θα ξεπεράσουν» τα έσοδα του 2019.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στο αυξημένο λειτουργικό κόστος και στη διατήρηση του επιπέδου των υπηρεσιών που προσφέρουν κατά τα επόμενα χρόνια. «Πρέπει να σταματήσουμε τη διαχείριση του αυτόματου πιλότου στον τουρισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ και επιπλέον, έδωσε έμφαση και στην έλλειψη υποδομών που αφορούν και την Αθήνα (βλέπε Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο): «Εάν δεν διαχειριστούμε σωστά τους προορισμούς μας, κινδυνεύουμε το τουριστικό προϊόν μας στο μέλλον να «σκάσει», δηλαδή η υπηρεσία που προσφέρουμε να μην ανταποκρίνεται στην τιμή που πληρώνει ο πελάτης», υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος.
Ρέτσος: «Μιλάμε πλέον για δραστηριότητα την οποία ασκούν επιχειρηματικές οντότητες και όμιλοι»
«Χρειάζονται πολιτικές, οι οποίες κάποιες από αυτές δεν είναι εύκολες, είναι δύσκολες. Μιλάω κυρίως για το κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι μια κουβέντα που επίσης έχει ανοιχτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο ΣΕΤΕ από την αρχή ήταν ξεκάθαρος και θα είμαι και σήμερα, δεν έχει αλλάξει αυτό που λέμε. Αναγνωρίζουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση ως κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος, όποιος αρνείται να το κάνει αυτό, είναι εκτός πραγματικότητας.
Είναι ένα προϊόν που ο διεθνής ταξιδιώτης το θέλει και το αγοράζει σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ για να τονίσει στη συνέχεια την απουσία ενός ουσιαστικού θεσμικού πλαισίου: «Το τοπίο είναι θολό, γκρίζο και επιτρέπει όχι απλώς την παράνομη διαχείριση μεμονωμένων διαμερισμάτων που αυτό αν θέλετε το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού, ξέρουμε ότι γίνεται χρόνια και ξέρουμε και τους λόγους που γίνεται και το έχουμε αφήσει πίσω μας.
Μιλάμε όμως σήμερα πλέον για μια δραστηριότητα την οποία ασκούν επιχειρηματικά άτομα, οντότητες, όμιλοι, με το «μανδύα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πλήρως ανταγωνιστική στο ξενοδοχειακό προϊόν ή στο προϊόν του ενοικιαζόμενου διαμερίσματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται και το πιο σημαντικό από όλα, είναι η εισφοροδιαφυγή».
Όπως είπε, η κυβέρνηση είναι ενήμερη όπως και το υπουργείο Τουρισμού, όπου ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ανάμεσά τους και την εμπλοκή των Δήμων στη ρύθμιση του τοπίου, τη δυνατότητα δηλαδή του εκάστοτε Δημάρχου να μπορεί να βάζει όρια στην άσκηση της δραστηριότητας. «Το έχουμε δει να λειτουργεί σε πάρα πολλές πόλεις του εξωτερικού, με οργανωμένα μητρώα, έχουν ξεχωρίσει τις γειτονιές τους και ξέρουν πόσα διαμερίσματα ανά πάσα στιγμή μπορούν να μπαίνουν σε αυτή την πλατφόρμα μίσθωσης και πως μπαίνει αυτός που περιμένει στην ουρά, όταν βγαίνει κάποιος που είναι ήδη μέσα στην πλατφόρμα. Αυτό λοιπόν είναι πάρα πολύ απαραίτητο και αναγκαίο, διότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή διανύει μια περίοδο πολύ μεγάλης ανάπτυξης, βλέπουμε συνεχώς να γίνονται νέα ξενοδοχεία, νέες επενδύσεις, να αναπτύσσεται το παραλιακό μέτωπο το οποίο είναι κάτι το μοναδικό – η ανάπλαση της Ριβιέρας είναι κάτι το οποίο μπορεί να βάλει την Αθήνα και την Αττική σε έναν καινούργιο χάρτη και να δημιουργήσει μια τεράστια προοπτική για την περιοχή μας τα επόμενα χρόνια. Όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό όλα να γίνονται με διασφάλιση του υγειούς ανταγωνισμού και με διασφάλιση κοινού πεδίου δράσης για όλους.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλη την Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος.
Κικίλιας: «Εν αναμονή οριζόντιας και ομογενοποιημένης ρύθμισης από την ΕΕ»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε την επέκταση των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ με προορισμό την Αθήνα, έως τις 10 Ιανουαρίου, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τις πλατφόρμες (booking, expedia και άλλες) ότι θα σταλούν επιστολές προκειμένου να διαχωριστεί το κομμάτι της διαφήμισης. «Κοινώς δεν θα υπάρχουν ξενοδοχεία χωρίς αστέρια, πρώτον, και δεν θα μπορεί στο φίλτρο το οποίο διαφημίζει ξενοδοχεία να διαφημίζονται και άλλου είδους κατηγορίες όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, άρα αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο θα ξεκαθαριστεί». Αν και δεν είναι, όπως είπε, αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός της μέσης ελληνικής οικογένειας που εκμισθώνει ένα ακίνητο από τις εταιρείες που εκμισθώνουν δεκάδες ακίνητα: «Εκεί λοιπόν, τα κίνητρα και τα αντικίνητρα θα είναι διαφορετικά σε σχέση με αυτόν που του ανήκει κάπου ένα σπιτάκι ή μια γκαρσονιέρα ή ένα loft και το εκμισθώνει».
Βρισκόμαστε όπως είπε εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο συγκεκριμένο πεδίο, ώστε να υπάρξει οριζόντια και ομογενοποιημένη ρύθμιση – συμπόρευση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στην επιτάχυνση με διαδικασίες fast track σε όλη την Ελλάδα όπως και στην Αθήνα, υλοποίησης δημόσιων υποδομών μετά από σχετική διαβούλευση, καθώς εντοπίστηκαν μέσα από τη σχετική μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ προορισμοί με μεγάλη κίνηση και προτεραιοποιήθηκαν 39 - 40 έργα που υποστηρίζουν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, Ένα από τα έργα αυτά είναι η κατασκευή παρκινγκ για τα τουριστικά λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας, για την οποία θα γίνει σχετική διαβούλευση με το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής και η οποία θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πλαίσιο για να προχωρήσει.
Μπακογιάννης για Airbnb: «Έφτασε η στιγμή να αποκτήσουμε σοβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο»
Με την παραδοχή των ανθρώπων του τουρισμού ότι η ανεξέλεγκτη και χωρίς κανόνες βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα, εξελίσσεται σε υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα, συμφώνησε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης – κατά τον οποίο, σε απόλυτο νούμερο οι αριθμοί των επισκεπτών που υποδέχεται η πόλη συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν είναι τόσο μεγάλοι, «συγκριτικά όμως την πνίγουν» και κάνουν την εμπειρία του μόνιμου κατοίκου δυσάρεστη.
«Συμφωνούμε απολύτως πως όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα έφτασε επιτέλους η στιγμή να αποκτήσουμε ρυθμιστικό πλαίσιο, σοβαρό. Και όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι που αναλαμβάνει το βάρος και την ευθύνη, την πολιτική ευθύνη και πως δεν έχει νόημα να σκεφτόμαστε «one size fits all» λύσεις, αλλά να σκεφτόμαστε έξυπνα και πρακτικά, από κάτω προς τα πάνω, διότι υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του κορεσμού και υπάρχουν περιοχές που θα το θέλανε το Airbnb, θα το είχαν ανάγκη. Όπως επίσης υπάρχει το διαμέρισμα που μπορεί ο καθένας να νοικιάσει και να αξιοποιήσει, υπάρχει και η επένδυση που ένα ολόκληρο κτίριο γίνεται στην πραγματικότητα ξενοδοχείο μέσω Airbnb», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και ανέφερε τα άλλα δύο ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες: την φορτοεκφόρτωση στο κέντρο της πόλης και την στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση αναφέρθηκε στη σύσταση Οργανισμού DMO για την Αττική, για την οποία σύντομα θα ξεκινήσουν οι σχετικές ενέργειες και η διαβούλευση. «Η προστασία της ταυτότητας και του χαρακτήρα της πόλης, είναι μία πρόκληση, ταυτόχρονα όμως, είναι και μία ευκαιρία που συνάδει με τις παγκόσμιες τάσεις του τουρισμού», σημείωσε από την πλευρά της η CEO της Marketing Greece κ. Ιωάννα Δρέττα, ενώ τα Σχέδια Δράσης που αφορούν στην Αθήνα, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στον Αργοσαρωνικό παρουσιάστηκαν από τους κ.κ. Ηλία Κικίλια γενικό διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ και Άρη Ίκκο, επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης