Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Π. Ρουμελιώτης: Η ιδεολογική αντιπαράθεση που μας οδηγεί στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο

Π. Ρουμελιώτης: Η ιδεολογική αντιπαράθεση που μας οδηγεί στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης μιλά για τον κόσμο που αλλάζει
Ολοκληρωμένες και σαφείς απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα όπως το αν θα είναι η περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού το πεδίο «σύγκρουσης» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και αν σηματοδοτεί η Ρωσο – ουκρανική σύγκρουση την επιστροφή σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δίνει το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, και του Βασίλη Κολλάρου, Δρ. Διπλωματικής Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου, με θέμα «Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος: Πανδημία, Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, Γεωπολιτικό-οικονομικές αναταράξεις», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης είναι Οµότιµος καθηγητής ∆ιεθνούς Πολιτικής Οικονοµίας του Παντείου Πανεπιστηµίου, πρώην υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Εµπορίου, ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ∆ιαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια, πρόεδρος στο Σύµφωνο Σταθερότητας για τον εκδηµοκρατισµό και τα ανθρώπινα δικαιώµατα στα Βαλκάνια του Συµβουλίου της Ευρώπης, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ∆ΝΤ και συγγραφέας.
Ο έτερος συγγραφέας ο.Βασίλης Κολλάρος είναι Πτυχιούχος Ιστορίας του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, κάτοχος µεταπτυχιακού διπλώµατος στις ∆ιεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές και διδάκτορας ∆ιπλωµατικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστηµίου. Συγγραφέας των βιβλίων Η Μειονοτική Πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου 1898-1933 (Ίδρυµα της Βουλής των Ελλήνων και Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», 2022) και από κοινού µε τον Π. Ρουµελιώτη Από την Ελλάδα της Αλλαγής στην Ελλάδα της Παρακµής 1981-2021 (Εκδόσεις Λιβάνη, 2021).
Ο κ. Ρουμελιώτης μιλά για τον κόσμο που αλλάζει.
Μια ανάμνηση ήταν πριν από λίγους μήνες ο Ψυχρός Πόλεμος, ακούγαμε και διαβάζαμε τους ειδικούς να κάνουν λόγο για το Νέο Ψυχρό, αλλά δεν δίναμε μεγάλη σημασία.
Κάπως έτσι βρισκόμαστε να ζούμε στην εποχή του Νέου Ψυχρού Πολέμου και δύο συγγραφείς, ένα βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ, μας μαθαίνουν πολλά για την εποχή μετάβασης που ζούμε.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρόσωπο γνωστό από την πολιτική του σταδιοδρομία, μιλά για τον κόσμο που αλλάζει.
Θα είναι η περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού το πεδίο «σύγκρουσης» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; Σηματοδοτεί η Ρωσο – ουκρανική σύγκρουση την επιστροφή σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο; Και ποιες είναι οι επιπτώσεις του σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο; Ποιοι είναι οι ασύμμετροι, υβριδικοί και νέοι πόλεμοι που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα; Πόσο θα επηρεάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ενσωμάτωσή της στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, την ισορροπία ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; Ποιες είναι οι γεωοικονομικές πτυχές της πανδημίας και του Ρωσοουκρανικού πολέμου; Πόσο κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία από τα ζητήματα του πληθωρισμού, του δημόσιου χρέους, τις ανισότητες και την ίδια την αποπαγκοσμιοποίηση;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, στα οποία δίνει ολοκληρωμένες και σαφείς απαντήσεις το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
book.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης