Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δώστε τα 280 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα

Δώστε τα 280 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα
H πλατφόρμα Power Pass δίνει λεφτά στα λεφτά
Σχετικά Άρθρα

Το BN με το άρθρο αυτό προσδοκά να φέρει στο προσκήνιο την απλή λογική και το περιεχόμενο του να γίνει αντικείμενο δημόσιας κριτικής σχετικά με το πακέτο Power Pass, το οποίο μόνο τις αδυναμίες της κυβερνητικής πολιτικής αναδεικνύει απέναντι στα καυτά προβλήματα της κοινωνίας .
Το μέτρο όπως εφαρμόζεται θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για την κυβέρνηση σε σχέση με αυτά που πιστεύει ότι θα επιλύσει.
Όσοι το εμπνεύστηκαν παρότι είχαν καλή πρόθεση δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι «στήθηκε» με πολιτικά κριτήρια κατευνασμού της κοινωνίας που ξεπαραδιάστηκε πληρώνοντας τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.
Πρόκειται για μία πολιτική απόφαση που δεν έχει στόχο να βοηθήσει τα φτωχά νοικοκυριά από την αλματώδη αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος αλλά να σκεπάσει το πρόβλημα, το οποίο όμως τον ερχόμενο Χειμώνα θα γίνει πιο έντονο για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
Οι εμπνευστές του πακέτου πρέπει να αναθεωρήσουν την τρέχουσα αναγκαιότητα του όσο είναι ακόμη νωρίς. Άλλωστε τους επόμενους έξι μήνες οι διακοπές ρεύματος θα τρέχουν με ταχύτητες άνω των 2000 την ημέρα και χιλιάδες νοικοκυριά να στερηθούν το αγαθό του πολιτισμού που είναι το φώς στο σπιτικό τους.
Προς έκπληξη μας και τα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν αντέδρασαν στο πακέτο των 280 εκατ. ευρώ ενώ φάνηκαν ανήμπορα να διαμορφώσουν μια δική τους πρόταση αφού ο κρατικός προϋπολογισμός διαθέτει το ποσό των 280 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δύναται και μπορεί να αποσύρει άμεσα το πρόγραμμα διότι με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων θα αποδειχθεί ότι πήγε στους έχοντες και κατέχοντες.
Η ίδια πρέπει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού το πακέτο για τα νοικοκυριά που δέχονται καθημερινά χαρτιά με διακοπές ρεύματος.
Δεν συντρέχει λόγος να χρηματοδοτηθεί το νοικοκυριό που είχε τη δυνατότητα να καταναλώσει ενέργεια πάνω από 4000 και 5000 Kwh στο εξάμηνο.
Οι αρμόδιοι εκτός ότι … πετούν τα λεφτά των φορολογουμένων η υλοποίηση της ιδέας δεν αξιοποιεί και την ευκαιρία για την συλλογή στοιχείων για την κατάσταση των ακινήτων. Δηλαδή σε ποια κατηγορία εντάσσεται με βάση την ενεργειακή κλάση και κυρίως εάν το ακίνητο έχει ενταχθεί στο παρελθόν σε κάποιο πρόγραμμα Εξοικονομώ.
Σε δεύτερο στάδιο μπορεί να αναζητηθούν τα στοιχεία για την κατάσταση των ακινήτων. Χρήσιμες πληροφορίες για την κρατική μηχανή όχι όμως για τους πολιτικούς που βιάζονται να μοιράσουν λεφτά χωρίς να ταλαιπωρήσουν τους καταναλωτές και εν δυνάμει ψηφοφόρους.
Βέβαια δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελευταίο έτος της θητείας της και ουσιαστικά διανύουμε προεκλογική περίοδος. Το γεγονός αυτός δεν ακυρώνει την αναγκαιότητα για να ένα πακέτο που όμως θα πιάνει τόπο με την κυβέρνηση να δείχνει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας και τα αντιμετωπίζει με τα πιο κατάλληλα εργαλεία.
Να σημειώσουμε ότι το πακέτο θα πάει στα νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις που αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου.
Όμως η κυβέρνηση θα κριθεί για τα έργα της από τον ελληνικό λαό αλλά η νέα κυβερνητική θητεία πιθανόν της ίδιας κυβέρνησης ή κάποιας άλλης θα λείπουν τα 280 εκατ ευρώ και η ενέργεια θα είναι πρόβλημα της επόμενης.
Ωστόσο είναι χρήσιμο να θυμηθούμε το ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη με τίτλο «Θεατρίνοι Μέση Ανατολή» που καταλήγει λέγοντας «πίνοντας το αίμα και τη χολή και του τετράρχη και του ληστή.»
Οι εθνικές κάλπες όπως και το αποτέλεσμα μπορεί να θυμίζει μερικούς στίχους ακόμη από τα ίδιο ποίημα «και τα σαρώνει και μας σαρώνει και τους θεατρίνους και το θεατρώνη υποβολέα και μουσικούς στους πέντε ανέμους τους βιαστικούς.»

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης