Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Λ. Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Η ρώσικη στρατηγική - Οι στόχοι της Ρωσίας σε Αζοφική και Κίεβο

Λ. Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Η ρώσικη στρατηγική - Οι στόχοι της Ρωσίας σε Αζοφική και Κίεβο
Σε περίπτωση που οι Ρώσοι καταλάβουν την εδαφική ζώνη από την Μαριούπολη μέχρι και την Υπερδνειστερία θα κόψουν κάθε πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου και θα καταστήσουν την Αζοφική θάλασσα ρωσική λίμνη
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε πλήθος σχολίων και αναλύσεων σχετικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων που τις περισσότερες φορές κινούμενες από συναισθηματισμούς οδηγούσαν σε λάθος συμπεράσματα.
Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με ψυχραιμία και με την επισήμανση, ότι εκτός από τον πόλεμο που διεξάγεται στο πεδίο των επιχειρήσεων διεξάγεται και αυτός της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης και των ψυχολογικών επιχειρήσεων από τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοινώνοντας την έναρξη των επιχειρήσεων ανέφερε πως επιδίωξη της Μόσχας είναι η «αποναζιστοποίηση», η αποστρατιωτικοποίηση και η ουδετεροποίηση της Ουκρανίας.
Στόχος για να πραγματοποιηθούν τα προαναφερόμενα ήταν και παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή να συλληφθεί ή να απομακρυνθεί από την ηγεσία της Ουκρανίας ο πρόεδρος Zelensky.

Αιφνιδιασμός

Η ρωσική εισβολή αιφνιδίασε τη Δύση καθόσον δεν ήταν αναμενόμενη και όλοι ανέμεναν μια περιορισμένη ενέργεια στις αυτονομηθείσες από το 2014 περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Ο Ρώσος πρόεδρος όμως ενεργώντας ανορθολογικά και αδιαφορώντας για οποιαδήποτε «νομιμοποίηση» που θα του παρείχε κάποια ουκρανική ενέργεια εξαπέλυσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», για τη διασφάλιση του ρωσόφωνου πληθυσμού των αυτονομηθεισών περιοχών όπως ανέφερε, που εξελίχθηκε σε γενικευμένη επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Με την κεραυνοβόλο αυτή επιχείρηση η Ρωσία θεώρησε ότι θα προκαλέσει «σοκ» στην ουκρανική πλευρά και θα οδηγήσει στην παραίτηση της κυβέρνησης Zelensky.
Η πολύ μεγάλη ανισορροπία στρατιωτικής ισχύος ανάμεσα στις δύο χώρες τόσο στις δυνάμεις εδάφους, καθώς και η πολύ χαμηλή διαθεσιμότητα σε ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από πλευράς Ουκρανίας, δεν επέτρεπε οποιαδήποτε αισιοδοξία και δυνατότητα για ουσιαστική αντίσταση στη ρωσική επίθεση.
Παρά την απόλυτη αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας υπήρξε πολύ γρήγορη κατάρρευση του συστήματος της ουκρανικής αεράμυνας κατά τη διάρκεια της ρωσικής προπαρασκευής, καθόσον λίγες ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης ρωσικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το Κίεβο κατευθυνόμενα στο αεροδρόμιο της πόλης.

Επίθεση σε τρία μέτωπα

Η ρωσική επιθετική ενέργεια εκδηλώθηκε σε τρία κυρίως μέτωπα.
Στα ανατολικά σύνορα
Ρωσίας - Ουκρανίας στην περιοχή του Χάρκοβο οι Ουκρανοί είχαν προσανατολίσει το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων δυνάμεών τους σε άρματα και μηχανοκίνητο πεζικό, καθόσον στην περιοχή αυτή αναμενόταν ενδεχόμενη ρωσική επιθετική επιχείρηση, με αποτέλεσμα οι ουκρανικές δυνάμεις με την έναρξη της επίθεσης να εμπλακούν και να εγκλωβιστούν εκεί.
Η συγκέντρωση των ουκρανικών δυνάμεων στον υπόψη χώρο έχει ως αποτέλεσμα οι ρωσικές δυνάμεις να έχουν την μικρότερη προσχώρηση από όλα τα μέτωπα.
Στο νότο στο παραλιακό μέτωπο και με την απόλυτη ρωσική ναυτική υπεροχή στη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου και στην Αζοφική, οι ρωσικές δυνάμεις ενήργησαν από την περιοχή της Κριμαίας και δημιούργησαν ένα αρχικό προγεφύρωμα που συνεχώς διευρύνεται με δυο κατευθύνσεις.

Προς Ανατολάς με σκοπό να συνενώσουν την εδαφική ζώνη από Κριμαία μέχρι Μαριούπολη και τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που ελέγχουν οι Ρώσοι αυτονομιστές.
Μέχρι στιγμής και ενώ βρισκόμαστε στη δέκατη μέρα από την έναρξη του πολέμου, η επιχείρηση αυτή είναι σε εξέλιξη και φαίνεται ότι οι Ρώσοι θα πετύχουν τον Αντικειμενικό Σκοπό που έχουν θέσει.
Ταυτόχρονα ρωσικές δυνάμεις κινούνται και προς Δυσμάς με κατεύθυνση το λιμάνι της Οδησσού και ενδεχομένως στη συνέχεια να κινηθούν προς την Υπερδνειστερία που σταθμεύει αριθμός ρωσικών δυνάμεων, περιοχή που έχει κηρύξει την αυτονομία της από το 1990 και βρίσκεται στα σύνορα με τη Μολδαβία.
Σε περίπτωση που οι Ρώσοι καταλάβουν την εδαφική ζώνη από την Μαριούπολη μέχρι και την Υπερδνειστερία θα κόψουν κάθε πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου και θα καταστήσουν την Αζοφική θάλασσα ρωσική λίμνη.

Κίεβο: Πιθανή η ολοκλήρωση με εισβολή

Στη βόρεια κατεύθυνση από τα σύνορα Ρωσίας – Λευκορωσίας προς το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις δεν αντιμετώπισαν κάποια αντίσταση με αποτέλεσμα σε τριανταέξι περίπου ώρες με προέλαση που ενήργησαν και χωρίς να αναπτυχθούν σε σχηματισμούς μάχης να βρεθούν στα περίχωρα του Κιέβου.
Σύμφωνα με αυτά που μεταδίδουν τα ΜΜΕ ρωσικές ενισχύσεις σε ουρές χιλιομέτρων επί των δρομολογίων κινούνται προς το Κίεβο χωρίς να ενεργείται κάποια ουκρανική προσβολή από αέρος ή εδάφους.
Αν τις επόμενες μέρες δεν βρεθεί λύση στο διπλωματικό πεδίο, εκτιμάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να εισβάλλουν στην ουκρανική πρωτεύουσα και να φτάσουν μέχρι τα κυβερνητικά κτίρια σε μια συμβολική κίνηση που θα υποδηλώνει την κατάληψη της.

Η ρωσική ενέργεια εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί όπως παρακάτω :

Θα επιδιωχθεί η «ασφυξία» του Κιέβου μέσω του ελέγχου και της προσβολής ζωτικών εγκαταστάσεων όπως ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, νερό, κ.λπ, με σκοπό να κόψουν τις πηγές ανεφοδιασμού και να κάμψουν την αντίσταση των Ουκρανών.
Με επιχείρηση ειδικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών μονάδων η οποία ενδεχομένως βρίσκεται σε εξέλιξη θα επιδιωχθεί η συγκέντρωση πληροφοριών, στοχοποίηση στρατιωτικών υποδομών και εξουδετέρωση τυχόν αντιστάσεων σε αντιαρματικά όπλα, νάρκες, κ.λπ.
Εκτιμάται ότι θα ζητηθεί να αποχωρήσουν οι κάτοικοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα δημιουργηθούν και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί ότι επίκειται προσβολή της πόλης με σκοπό την αποφυγή απωλειών αμάχων.
Θα ακολουθήσει προσβολή με πυρά πυροβολικού και αεροπορίας σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους αλλά και αποφυγή κρίσιμων εγκαταστάσεων για τη λειτουργία της πόλης την επόμενη μέρα της κατάληψης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ευρεία επιθετική επιχείρηση με μηχανοκίνητο πεζικό και άρματα.
Όπως είναι κατανοητό η ενέργεια αυτή είναι μια ειδική επιχείρηση που θα έχει ως συνέπεια μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές.
Για να αποφευχθεί η αιματοχυσία μια λύση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση από πλευράς Δύσης θα ήταν η αντικατάσταση του προέδρου της Ουκρανίας Zelensky με έναν μεταβατικό πρόεδρο.
Χωρίς να μπορεί κανείς εισέλθει στο μυαλό του Putin ενδεχομένως κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν να το δεχθεί και στη συνέχεια να οδηγηθούν σε διαπραγματεύσεις για τους όρους που έχει θέσει η Μόσχα όπως η ουδετεροποίηση της Ουκρανίας με την μη ένταξη της στο ΝΑΤΟ και μια συνολική διαπραγμάτευση για το εδαφικό.
O κ. Λάμπρος Τζούμης είναι αντιστράτηγος ε.α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης