Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι «βλάκες» πληρώνουν τοις μετρητοίς και οι μπαταχτσήδες - εισφοροφυγάδες σε 72 άτοκες δόσεις στον ΕΔΟΕΑΠ

Οι «βλάκες» πληρώνουν τοις μετρητοίς και οι μπαταχτσήδες - εισφοροφυγάδες σε 72 άτοκες δόσεις στον ΕΔΟΕΑΠ
Tο κράτος μπορεί να κουρεύει τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ χωρίς να τον αποζημιώνει και χωρίς να τον χρηματοδοτεί.

Επί τρία και πλέον χρόνια δεν κατέβαλαν καμία απολύτως εισφορά για επικούρηση, περίθαλψη, εφάπαξ των εργαζομένων τους. Επί τρία χρόνια δεν κατέβαλαν και δεν δήλωναν σε πολλές περιπτώσεις την εισφορά επί του κύκλου εργασιών 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.
Ουσιαστικά οι περισσότεροι εξ αυτών έκαναν δηλώσεις στον ΕΦΚΑ για την κύρια ασφάλιση και εισφοροδιέφευγαν από τις λοιπές ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Επιβράβευση
Κι όμως αντί να υποστούν τις συνέπειες επιβραβεύτηκαν από την κυβέρνηση και μάλιστα με νόμο που επιτρέπει στους μπαταχτσήδες ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, ραδιοφώνων, εφημερίδες που είναι δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης,, περιοδικά και ισοτσελίδες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τον ΕΔΟΕΑΠ αποπληρώνοντάς τες σε 72 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Θα περίμενε κάποιος να υπάρξουν αντιδράσεις από τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ.
Το αντίθετο μάλιστα.
Η πλειοψηφία του ΔΣ δηλαδή ο Πρόεδρος κ. Καπάκος, ο ΓΓ κύριος Κουμπιάς, ο Αντιπρόεδρος κ Θεοδωρακάκος, ο Ταμίας κ. Τάτσης, ο Πρόεδρος ΤΥΠ κ. Γκανάς και το μέλος του ΔΣ κ. Μιχαλίτσης θεώρησαν ότι για τη ρύθμιση δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα.
Ασχέτως ότι μόνο και μόνο από τη ρύθμιση ο ΕΔΟΕΑΠ θα υποχρεωθεί να γράψει ζημία 3,5 εκ ευρώ από τη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί σε μπαταχτσήδες.
Βέβαια απέκρυψαν από το ΔΣ ειδικά οι κύριοι Καπάκος και Θεοδωρακάκος ότι ήταν αυτοί που εν αγνοία του ΔΣ συναντήθηκαν με κυβερνητικά στελέχη αρμόδια για τον Τύπο και ζήτησαν μια τέτοια ρύθμιση.

Κουτοπονηριές

Μια ρύθμιση που επιβραβεύει όσους δεν πληρώνουν. Σκέφτηκαν κουτοπόνηρα ότι ακολουθεί η ενίσχυση των εντύπων και από εκεί όπως οι ίδιοι λένε θα εισπράξουν 9 εκ ευρώ.
Ποιος όμως τους το διασφαλίζει όταν με χάρισμα 3,5 εκ ευρώ και δόσεις από 100 ευρώ οι μπαταχτσήδες θα λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και εν συνεχεία θα βάλουν στο ταμείο τους τα χρήματα από την ενίσχυση του Έντυπου Τύπου και θα σταματήσουν να πληρώνουν τον ΕΔΟΕΑΠ;
Πέραν αυτού το μήνυμα που στέλνουν στους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης είναι ότι πληρώνουν μόνο τα κορόιδα στην ώρα και οι άλλοι με άτοκες δόσεις όταν θελήσουν.
Δεν γνωρίζω ειλικρινά πως φαντάζει αυτό στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, την ΕΡΤ,  την Cosmote και τη Nova που με τις πληρωμές των υποχρεώσεών τους ο ΕΔΟΕΑΠ μετά το 2017 στάθηκε στα πόδια του.
Δεν γνωρίζω αν τίθενται και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Πας βλάξ πληρώνει
Το μήνυμα όμως είναι ένα. Πας βλαξ πληρώνει στην ώρα και οι έξυπνοι μπαταχτσήδες και εισφοροφυγάδες με άτοκες δόσεις μετά από 10 έτη από τότε που γεννήθηκαν οι υποχρεώσεις τους.
Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο μήνυμα.
Ότι το κράτος μπορεί να κουρεύει τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ χωρίς να τον αποζημιώνει και χωρίς να τον χρηματοδοτεί.
Κατά τα λοιπά είναι αυτόνομος. Δεν περιμένει όμως κάποιος τίποτα καλύτερο από την πλειοψηφία που διοικεί σήμερα τον ΕΔΟΕΑΠ όταν πρωτοστατούσε τον Ιούνιο του 2018 υπέρ του νόμου Πετρόπουλου που διέλυε τους κλάδους εφάπαξ και επικούρησης του ΕΔΟΕΑΠ. Αλλά αυτά ίσως είναι λεπτομέρειες για εκείνους που συνεχίζουν να απονέμουν εφάπαξ που δεν μπορούν να πληρώσουν καθώς ήδη ο κλάδος έχει αρνητική καθαρή θέση.

ΥΓ: Το νομοσχέδιο έχει πολύ σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του καθώς υπάρχει αδυναμία προσδιορισμού των πραγματικών υποχρεώσεων λόγω αντιλογισμών στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης