Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ώρα μηδέν για τη Βενεζουέλα, αναπόφευκτη η χρεοκοπία - Υπό ασφυκτική πίεση ο Maduro

Ώρα μηδέν για τη Βενεζουέλα, αναπόφευκτη η χρεοκοπία - Υπό ασφυκτική πίεση ο Maduro
Οι αγορές δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση της χώρας, ούτε πιστεύουν ότι θέλει πραγματικά να κάνει κάτι για το χρέος
Αντιμέτωπη με την κατάρρευση βρίσκεται η Βενεζουέλα, με τον πρόεδρο Nicolas Maduro να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας και την αδυναμία καταβολής 200 εκατ. δολ. για την αποπληρωμή ομολόγων.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι άρχισε να πληρώνει τόκους για το χρέος....

Τα περιθώρια στενεύουν και οι οίκοι αξιολόγησης αναλαμβάνουν....δράση, με την Standard & Poor's να είναι η πρώτη που έθεσε τη Βενεζουέλα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», κίνηση η οποία αποτυπώνει την οριακή κατάσταση.
Ακολούθησε η Fitch, η οποία υποβάθμισε σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας («RD») την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα).
Ο πρόεδρος Nicolas Maduro επιμένει να δηλώνει ότι η Βενεζουέλα δεν πρόκειται ποτέ να κηρύξει στάση πληρωμών, ωστόσο η πορεία της οικονομίας είναι προδιαγεγραμμένη.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και την αποφυγή της στάσης πληρωμών έχει πέσει στο κενό, την ώρα που η Δύση στρέφεται κατά του Maduro και επιβάλει εξοντωτικές κυρώσεις.
Mετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, οι διεθνείς πιστωτές της θα είναι σε θέση να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στο εξωτερικό – κυρίως αποθέματα πετρελαίου, εξέλιξη η οποία θα δώσει τη χαριστική βολή στην άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπως μετέδωσε το CNN Money.
Σε αυτή την περίπτωση η χρεοκοπία πρέπει να θεωρείται δεδομένη και κατά συνέπεια η κοινωνική έκρηξη, καθώς η χώρα κρέμεται από μία κλωστή, με τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα να είναι ήδη σοβαρές.
Η κατάσταση θυμίζει όλο και περισσότερο την Αργεντινή, η οποία χρεοκόπησε το 2001-2002, με δραματικές συνέπειες για τους πολίτες.
Ο Nicolas Maduro υποστηρίζει ότι για την κρίση στη Βενεζουέλα ευθύνεται η Δύση και η επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας, η οποία ούτως ή άλλως δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τη μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου.
Πρόσφατα οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στις αμερικανικές τράπεζες να διακινούν ή να επενδύουν σε ομόλογα της Βενεζουέλας.
Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκριναν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας, καθώς και εμπάργκο στην πώληση όπλων.

Αναπόφευκτη η χρεοκοπία;

Σε πρόσφατη ανάλυσή τους οι Financial Times εκτίμησαν ότι η Βενεζουέλα δεν πρόκειται να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Βάσει των στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας το κρατικό χρέος φθάνει στα 90 δισ. δολάρια.
Ταυτόχρονα η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA έχει εκδώσει ομόλογα αξίας 28,6 δισ. δολάρια, ενώ και αρκετά δισ. δολάρια σε «υποσχετικές».
Ο Stuart Culverhouse, οικονομολόγος της Exotix, εκτιμά ότι το συνολικό χρέος του δημοσίου τομέα της Βενεζουέλας κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 δισ. δολ.
Οι αγορές πάντως δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση της χώρας, ούτε πιστεύουν ότι θέλει πραγματικά να κάνει κάτι για το χρέος.
Υπάρχει άραγε τρόπος να ξεφύγει η Βενεζουέλα από αυτό το χάος;
Μία πιθανότητα είναι να λάβει κάποιο δάνειο από τη Ρωσία, με ενέχυρο πετρελαϊκά assets.
Με αυτό μπορεί να αποπληρώσει μέρος των πιστωτών της ή ακόμη να προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων της, τα οποία άλλωστε τώρα είναι πολύ πιο φθηνά.
Μία ακόμη εναλλακτική είναι να υπάρξει «διαχωρισμός» του κράτους από την PDVSA και να αφήσει την πετρελαϊκή εταιρεία να χρεοκοπήσει.
Το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους επίσης μοιάζει απίθανο.
Και αυτό γιατί για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί και μία παράλληλη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτως ώστε να πειστούν οι πιστωτές ότι η οικονομία μπορεί να επανέλθει σε ορθή πορεία.
Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με μία οικονομία που καταρρέει, με τον πληθωρισμό να τρέχει με απίστευτο ρυθμό, καταδεικνύουν ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα η Βενεζουέλα να χρεοκοπήσει παρά να διασωθεί.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης