Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα; Ο νευραλγικός ρόλος της ΕΚΤ

Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα; Ο νευραλγικός ρόλος της ΕΚΤ
Η WSJ παρουσιάζει τις απαντήσεις σε πέντε βασικές ερωτήσεις σχετικά με την περίπλοκη σχέση της ΕΚΤ με την Ελλάδα
Στον ρόλο της ΕΚΤ στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας αναφέρεται νέο άρθρο της Wall Street Journal.
Η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μέσω των τακτικών προγραμμάτων χορήγησης ρευστότητας, αλλά και μέσω του μηχανισμού ELA. 
Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να κρατήσουν τις κάνουλες ανοιχτές για πάντα, καθώς και ότι η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μια μακροπρόθεσμη λύση σε σχέση με το χρέος.
Ο αρθρογράφος της WSJ, Brian Blackstone, παρουσιάζει τις απαντήσεις σε πέντε βασικές ερωτήσεις σχετικά με την περίπλοκη σχέση της ΕΚΤ με την Ελλάδα.

Πως η ΕΚΤ ενεπλάκη στο ζήτημα του ελληνικού χάους;
Η ΕΚΤ αποτελεί μέρος της τρόικα, δηλαδή της ομάδας που εκπροσωπεί τους δανειστές της Ελλάδας και συμπεριλαμβάνει ακόμα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ επιβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Όπως σημειώνει ο Brian Blackstone, πρόκειται για ένα πακέτο μέτρο που δεν είναι καθόλου δημοφιλές στην Ελλάδα.
Η ΕΚΤ χορηγεί επίσης ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, όπως συμβαίνει σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, μέσω κανονικών και έκτακτης ανάγκης προγραμμάτων δανεισμού.

Πώς στηρίζει η ΕΚΤ τις ελληνικές τράπεζες;
Η ΕΚΤ χορηγεί ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες ως μέτρο ασφάλειας.
Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι για πολλά χρόνια, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και λοιπά χρεόγραφα θεωρούνται από τους οίκους αξιολόγησης χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και χαρακτηρίζονται junk (σκουπίδια).
Ωστόσο από το 2010, η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει μια εξαίρεση για την Ελλάδα, αποφασίζοντας ότι όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, οι τράπεζές της θα μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα;
Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα για τους όρους αποπληρωμής του χρέους, θα ήταν δύσκολο για την ΕΚΤ να διατηρήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν σοβαρό πλήγμα για την αξιοπιστία της ΕΚΤ.

Τι θα γίνει με το ΕLA;
Πρόκειται για τον σημαντικότερο κινητήριο μοχλό για την Ελλάδα.
Αν οι ελληνικές τράπεζες χάσουν την πρόσβαση στις κανονικές ροές δανεισμού της ΕΚΤ, τότε το ELA είναι η έσχατη λύση τους για να πάρουν τη ρευστότητα που χρειάζονται.
Το ΕLΑ φέρει υψηλότερο επιτόκιο, ωστόσο αποτελεί μια σανίδα σωτηρίας για τις ελληνικές τράπεζες.
Για τα δάνεια πάνω από ορισμένα ποσά, η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το ELA.
Αν τα 2/3 του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου πουν όχι, τότε το ELA θα διακοπεί και η Ελλάδα θα μπορούσε να αποχωρήσει από το ευρώ.

Θα μπορούσε η ΕΚΤ να αφήσει όντως την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ;
Παρά την απαράμιλλη δύναμη τους στην Ευρώπη, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να είναι μη εκλεγμένοι τεχνοκράτες.
Θα σχεδιάσουν τη νομισματική πολιτική για την επίτευξη των στόχων του πληθωρισμού και όχι για να κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας ή κάποια άλλης χώρας-μέλους στο ευρώ.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure ανέφερε τη Δευτέρα: «Δεν είναι η ώρα για την κεντρική τράπεζα να παρέμβει».
Ωστόσο έχει χρησιμοποιηθεί το ΕLA πριν να επιταχύνει την εφαρμογή «σκληρών» αποφάσεων ιδίως στην Ιρλανδία και την Κύπρο.
Το διακύβευμα είναι υψηλότερο στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε η κρίση της Ευρώπης πριν από πέντε χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται από την ΕΚΤ να παίξει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή μιας αναγκαίας πολιτικής απόφασης και όχι τον ρόλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης