Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το χρονικό της χρεοκοπίας: Από το «λεφτά υπάρχουν» του ΓΑΠ, στον Παπαδήμο, στο PSI και τη «ληστεία» ομολογιούχων – Πρώτο αίμα των αγορών η Ελλάδα

Το χρονικό της χρεοκοπίας: Από το «λεφτά υπάρχουν» του ΓΑΠ, στον Παπαδήμο, στο PSI και τη «ληστεία» ομολογιούχων – Πρώτο αίμα των αγορών η Ελλάδα
Ένα flash back στα δραματικά γεγονότα της χρεοκοπίας, με τις παλινωδίες Παπανδρέου, την κυβέρνηση Παπαδήμου, τη... ληστεία του PSI και τις εκλογές του 2012

Τον Οκτώβριο του 2009 το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέγονται και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο και με κεντρικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», ξεπερνώντας κατά 10,5% τη δεύτερη Ν.Δ.! Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε το 43,9% των ψηφοφόρων και η Νέα Δημοκρατία το 33,4%! Ξεκίνησε δηλαδή με άριστες προϋποθέσεις από πλευράς λαϊκής… εντολής, καθώς τέτοια διαφορά δεν είχε καταγραφεί ξανά τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων που έχουν την «αντιπροσωπεία» διακυβέρνησης της χώρας τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες.
Όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου εξ αρχής έδειξε ότι ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Δυστυχώς.
Στην πιο κρίσιμη συγκυρία της διεθνούς κρίσης που απαιτούσε λύσεις "εδώ και τώρα", ο ίδιος έδειξε ότι δεν είχε κατανοήσει το μεγεθος της δραματικότητας της κατάστασης.
Ο ίδιος έχασε εξαιρετικά μεγάλο χρόνο με… ακτιβισμούς και εξαγγελίες για ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεσογειακή κουζίνα, open gov (διαδικασία ανεύρεσης επικεφαλών σε μεγάλες ΔΕΚΟ μέσω… βιογραφικών κ.λπ.).
Κατ’ αρχήν από την (αρχική) εξαγγελία μιας κυβέρνησης μικρού και ευέλικτου σχήματος, πήγε σε ένα σχήμα σχεδόν 50μελές, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι πρώτες «παρεμβάσεις» - μεταρρυθμίσεις του ήταν μάλλον… ήσσονος σημασίας σε μια συγκυρία που «φούντωνε» η φωτιά της κρίσης και εξαντλήθηκαν στις αλλαγές ονομάτων στα υπουργεία όπως το Παιδείας και Θρησκευμάτων που το βάφτισε… Δια βίου μάθησης (sic)! Παράλληλα, κατήργησε το Υπουργείο Ναυτιλίας στη χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο!!
Ο χειμώνας του 2010 ήταν δραματικός, με τους αγρότες στο δρόμο αλλά για πρώτη φορά μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να αρνείται να τους ικανοποιήσει, καθώς η κρίση «φούντωνε» επικίνδυνα, αποτρέποντας… κλασικούς μεταπολιτευτικούς πελατειακούς χειρισμούς. Τότε ήταν που «καλλιεργήθηκε» ένα κλίμα… καταστροφής, με τη χώρα να στηλιτεύεται στα διεθνή επενδυτικά… γκαλά ως διεφθαρμένη, με ατάκες για Τιτανικούς, «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα» κ.λπ.

Οι κυριότεροι «σταθμοί» της 4ετίας της χρεοκοπίας

Στις 2 Φεβρουάριου του 2010 η Ελλάδα είχε ζητήσει από τις αγορές 5,5 δισ. ευρώ – εν μέσω των (πρώτων) φημών για έλευση ΔΝΤ και κίνδυνο χρεοκοπίας. Οι αγορές τότε πρόσφεραν σε Ελληνικό Δίκαιο 25 δισ. ευρώ με επιτόκιο 6,1%, όμως η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν να μην παρθούν αυτά τα χρήματα. Ίσως να ήταν και ένα από τα μοιραία λάθη εκείνης της συγκυρίας. Με τα 25 δισ. ευρώ θα «έβγαζε» τη χρονιά η χώρα, χωρίς να σημαίνει ότι θα λύνονταν τα προβλήματα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.
Στις 23 Απριλίου από το ακριτικό Καστελόριζο ο Γ. Παπανδρέου αναγγέλλει την είσοδο στο μηχανισμό στήριξης, που αυτομάτως σήμανε την αρχή των μνημονίων και της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας!
Η χώρα μπήκε υπό στενή επιτήρηση της διεθνούς των δανειστών, οι αγορές πίεζαν ασφυκτικά, τα spreads οδηγήθηκαν στις 3.200 μονάδες βάσης (χθες διαμορφώθηκαν στις 431 μονάδες!). Οι σύνοδοι κορυφής γίνονταν Σαββατοκύριακα και οι συνοπτικές αποφάσεις παίρνοντας υπό τη μορφή του κατεπείγοντος για να «προληφθεί το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα».
Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι αγορές έφτασαν να κυβερνούν και να επιβάλλουν εξελίξεις και αποφάσεις, με τους πολιτικούς να ακολουθούν ως ουραγοί και εμφανώς ελλιπώς καταρτισμένοι για τέτοια εξειδικευμένα περιβάλλοντα.
Το Μάιο του 2010 ήρθε το πρώτο… αίμα για τη χώρα και τους Έλληνες, με το κόψιμο των συντάξεων, απόφαση που ασφαλώς ήταν ιστορικό λάθος κατά ολόκληρης της γενιάς που «άγγιζε».
Σταδιακά ήρθε νέο κόψιμο συντάξεων και απόφαση για παύση των δώρων για τους συνταξιούχους αλλά και τους εργαζόμενους του δημοσίου. Η χώρα είχε μπει για τα καλά στο «γύψο» της χρεοκοπίας και της διεθνούς επιτήρησης, ενώ για κάθε… δόση στήριξης, ελάμβανε χώρα ένα… κρυφτούλι μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Η αλήθεια είναι ότι στην «πλάτη» της Ελλάδας… έμαθε και όλο το διεθνές σύστημα, καθώς «διάσωση» με αυτόν τον τρόπο, με ελεγχόμενη χρεοκοπία, εντός νομισματικής ένωσης δεν είχε ξαναγίνει.
Η Ελλάδα, μπήκε πρώτη απ’ όλους στα προγράμματα… διάσωσης, ήταν το πρώτο… αίμα των αγορών, του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και της λεγόμενης επενδυτικής βιομηχανίας.
Το Μάρτιο του 2011, υπογράφηκαν δεσμεύσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ μνημείο… ανεδαφικότητας, αβάσταχτης ελαφρότητας και επιβεβαίωσης ότι όλο το σύστημα… πειραματίζονταν, ήταν οι εξαγγελίες για αποκρατικοποιήσεις αξίας 50 δισ. ευρώ για τη χώρα, έως το 2015! Τρομερό νούμερο, εντελώς παράδοξο, που δεν «πατούσε» σε καμιά οικονομική μελέτη και καμιά σχέση δεν είχε με την πραγματικότητα!
Το καλοκαίρι (Ιούνιο) του 2011 έλαβε χώρα κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου – μέσα στις δραματικές εξελίξεις και στην υπερβολική πίεση από την κλιμάκωση της κρίσης, παραιτήθηκε δια τηλεφώνου στον κ. Σαμαρά! Έκανε πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας – χωρίς αυτόν πρωθυπουργό – για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Κάτι που όμως δεν περπάτησε καθώς δεν υπήρξε τελική συμφωνία.

Η βόμβα για δημοψήφισμα και η σύνοδος των G20 στις Κάννες

Το Νοέμβριο του 2011 ο Γ. Παπανδρέου έριξε τη… βόμβα του δημοψηφίσματος, «σκανδαλίζοντας» όλη την Ευρώπη τότε, ενώ στις Κάννες στη συνάντηση των ηγετών της G20 η ευρωπαϊκή κρίση έφτασε στο απόλυτο ζενίθ. Οι σκηνές που εκτυλίχθησαν δεν περιποιούν τιμή για την… ενωμένη Ευρώπη, καθώς ένας αρχηγός κράτους – ο Έλληνας πρωθυπουργός – στηλιτεύτηκε σκαιότατα από Σαρκοζί και Μέρκελ. Οι οποίοι βίωσαν βεβαίως τον απόλυτο αιφνιδιασμό, καθώς άλλα είχαν συμφωνήσει ελάχιστες ημέρες πρωτύτερα. Πάντως, κανείς δεν ξέρει πως θα εξελίσσονταν η ιστορία της κρίσης στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη αν προχωρούσε τότε η «απειλή» δημοψηφίσματα, ειδικά με θέμα παραμονής ή όχι στο ευρώ!

Παραίτηση Παπανδρέου, κυβέρνηση Παπαδήμου και… PSI

Ο κ. Παπανδρέου πλήρωσε με… παραίτηση τις αντιδράσεις για το δημοψήφισμα και τότε ήταν που (στις 11 Νοεμβρίου του 2011) σχηματίστηκε η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, που ονομάστηκε «κυβέρνηση ευρείας αποδοχής».
Αυτή η κυβέρνηση «έτρεξε τους επόμενους μήνες, ενώ το Μάρτιο του 2012 έγινε το PSI και το πρώτο μεγάλο κούρεμα στο χρέος, που βεβαίως – ακόμη και σήμερα – εξακολουθεί να είναι η πιο αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία και «λύση» που έλαβε χώρα από το σύστημα, με πρωτοβουλία και υποστήριξη Ευάγγελου Βενιζέλου.
Εντελώς αμφιλεγόμενη κίνηση, καθώς κανείς δεν μπορεί να βρει σημαντικά χειροπιαστά οφέλη, εν αντιθέσει με την… καταστροφή σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ομολογιούχους. Οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία υπέστησαν ζημιές περίπου 105 δισ. ευρώ, ενώ καταστράφηκαν 12.500 χιλιάδες ομολογιούχοι στην Ελλάδα!

Εκλογές Μαΐου 2012 και το τέλος της μεταπολίτευσης!

Αμέσως μετά στη χώρα προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές καθώς η κρίση κλιμακώνονταν! Οι εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012 θα μείνουν στην ιστορία ως ψήφος… οργής και αποδόμησης των δύο παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων της μεταπολίτευσης. Η Ν.Δ. βγήκε πρώτο κόμμα με ποσοστό 18,85%, 2ος ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,78% και 3ο το ΠΑΣΟΚ 13,18%! Μέσα σε 30 μήνες, τα δύο κόμματα της διακυβέρνησης απώλεσαν αθροιστικά 3,3 εκατομμύρια ψήφους (-2,2 εκατ. το ΠΑΣΟΚ και -1,1 εκατ. η ΝΔ). Παράλληλα, ήταν το χαμηλότερο ποσοστό του δικομματισμού σε ελληνική εκλογική αναμέτρηση μετά το 1926!

Κυβέρνηση Πικραμένου και εκλογές 17ης Ιουνίου 2012

Το πολιτικό αδιέξοδο και η αδυναμία δημιουργίας κυβέρνησης έφερε την υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου στις 17 Μαΐου ώστε να «τρέξει» τις διαδικασίες για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που ορίστηκε στις 17 Ιουνίου του 2012. Αυτός ο ενάμισης μήνας που μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις ήταν από τους πιο δραματικούς στη νεότερη ιστορία της χώρας, με τρομερή πόλωση, καταλογισμό ευθυνών εκατέρωθεν, οδηγώντας και το ελληνικό χρηματιστήριο στο ναδίρ 22,5 ετών και στις 471 μονάδες (5 Ιουνίου 2012)! Ήταν οι ημέρες που τα spreads εκτοξεύτηκαν ξανά πάνω από τις 3.200 μονάδες με τα σενάρια για δραχμή να φαντάζουν όλο και πιο αληθινά.
Στις βουλευτικές εκλογές της 17η Ιουνίου, πρώτο κόμμα ήρθε η Ν.Δ. με ποσοστό 29,7%, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,9%, και 3ο το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,3%. Τότε μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και πλήρη συνειδητοποίηση όλου του πολιτικού συστήματος ότι ο τόπος δεν αντέχει νέες εκλογές και συνέχιση αβεβαιότητας και αστάθειας, δημιουργήθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Η οποία, παρ' οτι ξεκίνησε με μια "δύναμη" πάνω από 170 βουλευτές, έχει φτάσει σήμερα να... ακροβατεί με 151 βουλευτές, με τον κίνδυνο... εκτροπής να ελλοχεύει.

Το... αυτοκαταστροφικό για το Σαμαρά κλείσιμο της ΕΡΤ

Η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ - απόφαση που πέρα από τον... ταλιμπανικό (τριτοκοσμικό) αυταρχισμό της που είναι απόλυτα καταδικαστέος και μη αποδεκτός για μια δημοκρατία, αποδείχτηκε εντελώς... αυτοκαταστροφική για την κυβέρνηση Σαμαρά, πάρθηκε εν μια νυκτί τον Ιούνιο του 2013! Οδήγησε σε δραματικά γεγονότα καθώς το "μαύρο" σόκαρε όλη την κοινωνία, προξενώντας δυσανάλογα - σε σχέση με το όποιο όφελος (πολιτικό ή άλλο) στόχευε στην κυβέρνηση Σαμαρά! Έφερε πλήγμα στη χώρα, στην οικονομία, στην ψυχολογία της αγοράς, στο χρηματιστήριο και στα spreads.
Τελικά, οδήγησε σε… απόσχιση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, μειώνοντας τη δύναμή της, ενώ μετά τον ανασχηματισμό ο Σαμαράς αναγκάστηκε στην τοποθέτηση του Ευάγγ. Βενιζέλου στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Έκτοτε, η κυβέρνηση Σαμαρά – εν μέσω σημαντικών δυσχερειών – συνεχίζει να… ακροβατεί με αυξημένα ρίσκα, παίρνοντας όμως και σημαντικές αποφάσεις – στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου – που κρίνονται θετικά – όπως αποδεικνύεται – από τις… αγορές αλλά και τους διεθνείς εταίρους…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης