Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dijsselbloem (Eurogroup): Κατά της επιβολής haircut στο ελληνικό χρέος - Την Άνοιξη του 2014 οι αποφάσεις - Ανοιχτό το ενδεχόμενο τα 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών να περάσουν στον ESM

tags :
Dijsselbloem (Eurogroup): Κατά της επιβολής haircut στο ελληνικό χρέος - Την Άνοιξη του 2014 οι αποφάσεις - Ανοιχτό το ενδεχόμενο τα 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών να περάσουν στον ESM
Αντίθετος σε ένα νέο haircut του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, J. Dijsselbloem, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ αυτών και στη γερμανική Süddeutsche Zeitung.
Ο αξιωματούχος του Eurogroup, υποσχέθηκε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσω ESM.
Ειδικότερα, σε ερώτηση εάν μπορεί να μειωθεί το ελληνικό χρέος μέσω της μεταφοράς των 50 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο μόνιμο μηχανισμό ESM, απαντά ότι «επί της αρχής είναι δυνατόν να ανακεφαλαιοποιηθούν τράπεζες αναδρομικά από το ταμείο στήριξης. Οι σχετικοί κανόνες έχουν αποφασιστεί. Όταν θα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, το αργότερο στα τέλη του 2014, οι χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση».
Προς το παρόν όμως, όπως διευκρινίζει, δεν βλέπει να υπάρχει η αναγκαία πολιτική στήριξη στις χώρες μέλη για να ληφθεί τέτοια απόφαση. Όχι μόνον όσον αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, αλλά γενικά, όπως λέει, καθώς«εάν το θέλουν όλες οι χώρες, αυτό θα επιβάρυνε σημαντικά το ταμείο διάσωσης».

Το 2014 οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Όπως σημειώνει ο Dijsselbloem, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
«Η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ανακάμψει. Το σημερινό πρόγραμμα «τρέχει»μέχρι τα τέλη του 2014. Τον επόμενο Απρίλιο θα εξετάσουμε πού βρισκόμαστε, εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλες τις υποχρεώσεις της, εάν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και σε τι κατάσταση βρίσκονται οι τράπεζες. Είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω βοήθεια».
Σε ερώτηση εάν σχεδιάζεται δεύτερο κούρεμα απαντά ότι «τον Απρίλιο θα αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει. Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις. Η Ελλάδα παραμένει μια δύσκολη περίπτωση. Όλοι μας ανησυχούμε. Αλλά δείτε τα όσα έχουν πετύχει ήδη. Το θεωρώ αξιέπαινο».
Μήπως το ΔΝΤ αποφάσισε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα επειδή «βλέπει» να έρχεται το κούρεμα, επιμένουν οι δημοσιογράφοι, για να απαντήσει ο πρόεδρος του Eurogroup, ότι «είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι το ΔΝΤ προεξοφλεί ένα νέο κούρεμα. Μπορούμε να μειώσουμε το επιτόκια και να επιμηκύνουμε το χρόνο αποπληρωμής.
Αντιλαμβάνομαι ότι η Αθήνα θα ήθελε το κούρεμα, αλλά εντέλει η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις και αυτό γίνεται μόνον μέσω του εκσυγχρονισμού της χώρας. Η απομείωση του χρέους δεν θα ήταν μια πειστική αρχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης