Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εμμένει στις προβλέψεις της η Κομισιόν - Στο 4,2% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 - Στο 0,6% η ανάπτυξη το 2014 - Απρόθυμη η κυβέρνηση να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα - Ορατός ο κίνδυνος για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. τη διετία 2013 - 2014

tags :
Εμμένει στις προβλέψεις της η Κομισιόν - Στο 4,2% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 - Στο 0,6% η ανάπτυξη το 2014 - Απρόθυμη η κυβέρνηση να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα - Ορατός ο κίνδυνος για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. τη διετία 2013 - 2014
Στο 4,2% συνεχίζει να προβλέπει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος, 2013, η Κομισιόν, τοποθετώντας στο 0,6% την ανάπτυξη για το 2014.
Τα ανωτέρω αποκαλύπτει σε νέα έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters.
H Kομισιόν καταλογίζει "αδυναμία" ή "απροθυμία" στην ελληνική κυβέρνηση να συγκεντρώσει επαρκή φορολογικά έσοδα, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει νέο χρηματοδοτικό κενό.
Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν νέες αμφιβολίες για την πραγματική βούληση της Ελλάδας να αλλάξει σελίδα, υπενθυμίζοντας ότι εάν η μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη, υπάρχει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποφασίσει να αποχωρήσει.
Κατά την Κομισιόν "η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης συνιστά κλειδί για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.
Όπως τονίζει "η αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος στη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων θα συνεπαγόταν την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Στην έκθεση σημειώνεται πως η δημοσιονομική "τρύπα" ενδέχεται να ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι 2 δισ. ευρώ, φέτος και το 2014, εάν η Αθήνα αποτύχει να εκπληρώσει τους όρους που της έχουν τεθεί για να λάβει τις υπο-δόσεις. Για το 2015, σε μια τέτοια περίπτωση το κείμενο προβλέπει ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα το οποίο θα υπερβαίνει το 1,75% και για το 2016 υψηλότερο του 2%.
Στην έκθεση αναφέρεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ της το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης