Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων - Σχέδιο 5 δράσεων για την ενεργειακή πολιτική - Στο Παρίσι στις 30/5 η Μerkel - Τετ α τετ με Hollande για το μέλλον της Ευρωζώνης

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων - Σχέδιο 5 δράσεων για την ενεργειακή πολιτική - Στο Παρίσι στις 30/5 η Μerkel - Τετ α τετ με Hollande για το μέλλον της Ευρωζώνης
(upd7)Σε συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και στην κατάρτιση ενός σχεδίου 5 δράσεων για την ενεργειακή πολιτική, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν J. M. Barroso, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Όπως χαρακτηριστικά γνωστοποίησε ο Βarroso "Συμφωνήσαμε στη λήψη 5 μέτρων". Αυτά είναι τα εξής:
- Ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς  ενέργειας
- Επενδύσεις στην καινοτομία και τις υποδομές     
- Δέσμευση για μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα
- Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- Διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων
Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, "μπορούμε να κάνουμε πολλά εάν δράσουμε όλοι μαζί. Λάβαμε ορισμένες αποφάσεις που στοχεύουν την φοροδιαφυγή. Συμφωνήσαμε στην αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων".
"Η φοροδιαφυγή είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, το οποίο καμία χώρα μέλος της EE δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει", δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΕ, H. V. Rompuy, τονίζοντας ότι η καταπολέμησή της είναι ζήτημα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εκατοντάδες εκατ. ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από τα δημόσια έσοδα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ αλλά και με τρίτες χώρες.
Στη συνέχεια τόνισε ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ρητά η βούληση της ΕΕ να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Ανδόρα και Σαν Μαρίνο). "Ελπίζουμε να επιτευχθεί συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα", ανέφερε.Αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande, ώστε να συζητήσουν το μέλλον της Ευρωζώνης.
Η συνάντηση Merkel - Hollande θα πραγματοποιηθεί στις 30/5.
Σε δηλώσεις της η Merkel τόνισε χαρακτηριστικά: Στείλαμε «καθαρό μήνυμα» για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο στη διασφάλιση των φορολογικών εσόδων από τις εταιρείες.
Και πρόσθεσε: Η Ευρώπη θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ στον τομέα της ανταλλαγής τραπεζικών στοιχείων.
Ταυτόχρονα η Merkel γνωστοποίησε πως θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία η Σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Εργασίας, στις 3 Ιουλίου.
"Οι πολιτικές όσον αφορά στον τομέα αγοράς εργασίας θα παραμένουν αμετάβλητες", δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός  πρωθυπουργός Μ. Rajoy.
Και πρόσθεσε: Δεν υπάρχει γερμανική πίεση για περαιτέρω διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Οι ισπανικές τράπεζες δεν χρήζουν περαιτέρω ευρωπαϊκής βοήθειας.
"Εφόσον οι ισπανικές τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια, αυτά δεν θα πηγάζουν από την Ε.Ε.", έσπευσε να διευκρινίσει στη συνέχεια ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:


Συμφωνία για την ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων αναζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής - Σαμαράς: Ανάγκη χάραξης ξεκάθαρης πολιτικής - Στα "ψιλά γράμματα" η πρόοδος Ελλάδας και Κύπρου

Για την ανάγκη μια κοινής πολιτικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, μίλησε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, έχει δύο διαφορετικές "ατζέντες" - μια επίσημη και μια ανεπίσημη - όπως όλα δείχνουν.
Αναμένεται να είναι ολιγόωρη και να ολοκληρωθεί στις 18:00, ώρα Ελλάδας.
Την ανάγκη χάραξης μιας ξεκάθαρης πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη σημασία ανάπτυξης ενδογενών πηγών ενέργειας της ΕΕ, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.
Η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού είναι η εξής: «Πρέπει να συνδέσουμε την ανταγωνιστικότητά μας με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και με τη υλοποίηση μιας ξεκάθαρης πολιτικής. Η ανάπτυξη ενδογενών πηγών ενέργειας της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όσο και για σωστή τιμολόγηση».
"Θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών", δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά "είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει το θέμα αυτό και οι χώρες έχουν ήδη υπογράψει έναν αριθμό κειμένων".
Και πρόσθεσε: "Θα επιδιώξουμε έναν συμβιβασμό. Μπορεί να υπάρχει συμφωνία για καθυστερήσεις αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις".Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, κ. Faymann, δήλωσε ότι η Αυστρία θα συνεργαστεί στενά με το Λουξεμβούργο, για το ζήτημα της φορολογίας, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Enda Kenny, ξεκαθάρισε ότι η Ιρλανδία δεν συνάπτει «ειδικές συμφωνίες» με εταιρείες, όσον αφορά θέματα φορολόγησης. Παράλληλα τόνισε ότι η Κομισιόν δεν ήρθε σε επαφή με την Ιρλανδία για το ζήτημα που έχει προκύψει με την Apple, ή για οποιονδήποτε διακανονισμό με άλλη εταιρεία.
Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός πως Ελλάδα και Κύπρος δεν αποτελούν επίσημα θέματα προς συζήτηση στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως θα αποτελέσουν ζητήματα... υψίστης προτεραιότητας στα ανεπίσημα "πηγαδάκια" των Ευρωπαίων ηγετών.
Η ελληνική πλευρά, εκπροσωπούμενη από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά καλείται για μια ακόμη φορά να παρουσιάσει τα μέχρι στιγμής "επιτεύγματά" της. Οι Ευρωπαίοι, όπως είθισται, θα καλωσορίσουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ασκήσουν νέες πιέσεις προς τον πρωθυπουργό, να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, διαμηνύοντας προς τον ίδιο, πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για την Αθήνα, πέραν της απαρέγκλιτης τήρησης του Μνημονίου.
Τα ευρωπαϊκά τελεσίγραφα για τις ελληνικές "ανεπάρκειες" αναμένεται να πέσουν βροχή στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου.
Σύμφωνα άλλωστε με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου - κατά πάσα πιθανότητα στις 4 του μηνός - για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Το ίδιο στέλεχος τόνισε πως το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ήδη την πορεία υλοποίησης των τριών προαπαιτούμενων δράσεων, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι ουδεμία εμπλοκή θα υπάρξει στις συζητήσεις με την τρόικα.
Οι δράσεις αυτές αφορούν την οριστικοποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ίδιος παράγοντας σημείωνε πως αυτήν τη φορά η παραμονή της τρόικας στην Ελλάδα θα είναι ολιγοήμερη, ενώ ανέφερε πως "τα σοβαρά είναι τον Σεπτέμβριο".
Kρίσιμο χαρακτήρα ωστόσο θα λάβουν και οι συζητήσεις των Ευρωπαίων για το κυπριακό πακέτο διάσωσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποτιμήσουν την πορεία της κυπριακής οικονομίας, στη σκιά της βαθιάς ύφεσης, αλλά και την πρόοδο που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής η κυπριακή κυβέρνηση, στην κατεύθυνση εφαρμογής του Μνημονίου.

Μάχη κατά της φοροδιαφυγής και ενέργεια στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Φοροδιαφυγή και ενεργειακή πολιτική θα είναι τα δύο βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία - βάσει του επίσημου χρονοδιαγράμματος - θα ξεκινήσει τις εργασίες στις 14:00 ώρα Ελλάδας.
Πρόκειται για "δύο τομείς κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη", δηλώνει στην επιστολή-πρόσκληση ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προστέθηκε πρόσφατα στην ημερήσια διάταξη, και σύμφωνα με τονVan Rompuy, επειδή η ΕΕ πρέπει να εκμεταλλευθεί την πολιτική που δημιουργήθηκε από τις αποκαλύψεις του OffshoreLeaks για τους φορολογικούς παραδείσους. Ο στόχος είναι να παρουσιασθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8 στις αρχές του Ιουνίου.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, απηύθυνε χθες έκκληση προς τις χώρες της ΕΕ να επεκτείνουν το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών σε όλους τους τύπους εισοδήματος.
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν ένα σχέδιο που θα καθορίζει πως θα γίνεται η ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των χωρών, μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα να καταλήξουν σε μία απόφαση για το θέμα αυτό.
Επίσης, θα εξετάσουν το κόστος της ενέργειας και το θέμα των επενδύσεων, καθώς η Ευρωζώνη συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση.
Η ατζέντα περιλαμβάνει την κλιμάκωση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, αφού οι υπουργοί Οικονομικών του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας μπλόκαραν την περασμένη εβδομάδα τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων.
«Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις πολιτικές μας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης», αναφέρεται σε προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
«Προτεραιότητα θα δοθεί στις προσπάθειες για την επέκταση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στο επίπεδο της ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνεται επίσης στο προσχέδιο.
Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν τη συμμετοχή των χωρών - μελών στην ανταλλαγή πληροφοριών μετά από μία μεταβατική περίοδο. Η αρχική συμφωνία του 2005 εξαιρούσε την Αυστρία και το Λουξεμβούργο από τις απαιτήσεις αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών. Οι δύο αυτές χώρες έχουν συμφωνήσει τώρα να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα επιστήσουν επίσης την προσοχή «στην προσφορά διαθέσιμης και διατηρήσιμης ενέργειας» και τις επιπτώσεις της στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η σύνοδος κορυφής αυτό τον μήνα θα προηγηθεί της συνόδου του Ιουνίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και της ύφεσης.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:10)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης