Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Ρίχνει τους τόνους» της ευρωπαϊκής αντιπαράθεσης για τη λιτότητα ο Barroso (Κομισιόν) – «Η ευρωπαϊκή κρίση οφείλεται στην οικονομική αναποτελεσματικότητα» - Dijsselbloem (Eurogroup): Ο ιδιωτικός τομέας να υποστεί το κόστος των χρεοκοπημένων τραπεζών

tags :
«Ρίχνει τους τόνους» της ευρωπαϊκής αντιπαράθεσης για τη λιτότητα ο Barroso (Κομισιόν) – «Η ευρωπαϊκή κρίση οφείλεται στην οικονομική αναποτελεσματικότητα» - Dijsselbloem (Eurogroup): Ο ιδιωτικός τομέας να υποστεί το κόστος των χρεοκοπημένων τραπεζών
Χωρίς καμία διάθεση να συνεχίσει τη δημόσια αντιπαράθεση με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble, ο πρόεδρος της Κομισιόν, J.M. Barroso, κάλεσε σε ανοιχτή συζήτηση και διάλογο τους ενδιαφερόμενους για το μέλλον του ευρώ.


Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί της αναγκαιότητας αναπτυξιακών μέτρων και του περιορισμού της λιτότητας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο οποίος κάλεσε "κάποιον να ενημερώσει τον Barroso ότι η λιτότητα δεν προκάλεσε την ευρωπαϊκή κρίση".
Σήμερα, ο Barroso θέλωντας να ρίξει τους τόνους, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία "πρόθεση ή αυθάδεια να πιστεύουμε ότι έχουμε όλες τις απαντήσεις". Μάλιστα, όπως ανέφερε η "ευρωπαϊκή κρίση οφείλεται στην ιδιωτική απερισκεψία, στη δημόσια επιείκεια και στην οικονομική αναποτελεσματικότητα".
Ο Πορτογάλλος αξιωματούχος της ΕΕ, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το ευρώ παραμένει ένα σταθερό, ισχυρό νόμισμα, ωστόσο δήλωσε ότι εάν υπήρχε η τραπεζική ένωση, θα είχε αποφευχθεί το δράμα της Κύπρου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, J.Dijsselbloem, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια εκδήλωση σημείωσε πως πρέπει να διασφαλιστεί η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, τόνισε πως απαιτούνται ολοκληρωμένα "εργαλεία" για τις χρεοκοπημένες τράπεζες και ότι πρέπει να υπάρχει μια σαφής ιεραρχία στις απαιτήσεις προς τις τράπεζες αυτές. Ωστόσο, υπογράμμισε πως ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να υποστεί το κόστος των χρεοκοπημένων τραπεζών.
Επίσης υποστήριξε πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη, αν και χαρακτήρισε απαραίτητη την εξέλιξη αυτή για την ευημερία της Ευρώπης τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να εργαστούν για τη σταδιακή εξισορρόπηση των προϋπολογισμών, για την ενίσχυση του οικονομική συστήματος αλλά και για τη συνέχεια των δομικών μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης σκιαγράφησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιας επί των Οικονομικών, O. Rehn, ο οποίος προανήγγειλε τα επόμενα βήματα της Ένωσης.
Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κατέστησε αναγκαία την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την διάσωση των χρεοκοπημένων ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό για την χρηματοδότηση των χρεοκοπημένων τραπεζών» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο O. Rehn.
Παράλληλα, ο Επίτροπος χαρακτήρισε ως «πρόκληση» την επίλυση των χρηματοδοτικών προβλημάτων των ευρωπαϊκών χωρών, και δη, των κρατών του Νότου.
Επίσης, κατέστησε αναγκαία την εκπροσώπηση της Ευρωζώνης στο Δ.Σ. του Διενθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο συμμετέχει ενεργά στα πακέτα διάσωσης των ευρωπαϊκών κρατών.
Όσον αφορά, τέλος, την Σλοβενία, απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια όσον αφορά την αναγκαιότητα προσφυγής στην χώρα στην τρόικα.
«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για την προσφυγή της Σλοβενίας στην διεθνή οικονομική στήριξη» επισήμανε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης