Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι κυπριακές τράπεζες πνέουν τα λοίσθια – Αναθέτουν σε νέο οίκο να αποτιμήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες, τον Σεπτέμβριο η ανακεφαλαιοποίηση – Η εθελουσία των 1000 εργαζομένων και οι τράπεζες ζόμπι

tags :
Οι κυπριακές τράπεζες πνέουν τα λοίσθια – Αναθέτουν σε νέο οίκο να αποτιμήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες, τον Σεπτέμβριο η ανακεφαλαιοποίηση – Η εθελουσία των 1000 εργαζομένων και οι τράπεζες ζόμπι
Οι Κυπριακές τράπεζες πνέουν τα λοίσθια.
Πριν 2 χρόνια οι κυπριακές τράπεζες θεωρούνταν οι πιο ασφαλείς τράπεζες της ευρύτερης περιοχής και δεν ήταν τυχαίο ότι συγκέντρωναν τις καταθέσεις των ελλήνων που ανησυχούσαν για την Ελλάδα.
Οι κυπριακές τράπεζες πριν 2 χρόνια θεωρούνταν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Δύο χρόνια μετά οι κυπριακές τράπεζες δεν υπάρχουν.
Η τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή έχουν καταρρεύσει ενώ για την Ελληνική η έκθεση κόλαφος της Fitch δεν επιτρέπει σχολιασμό όταν υπερτονίζεται ότι η τράπεζα ωσάν να έχει χρεοκοπήσει.
Ταυτόχρονα υποχρεώθηκαν να πουλήσουν τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα εξέλιξη που στρατηγικά θα αποβεί μοιραία για το κυπριακό banking.
Οι Κυπριακές τράπεζες θα υποχρεωθούν να πωλήσουν και τις δραστηριότητες τους σε Ρωσία, Λονδίνο και άλλες αγορές δηλαδή από τράπεζες με ένα σχετικά περιφερειακό ρόλο καταλήγουν περιθωριοποιημένες σε μια μικρή και κορεσμένη αγορά, την αγορά της Κύπρου.
Η έκθεση της Pimco αποδεικνύεται ανεπίκαιρη πλέον για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών καθώς οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που άλλαξαν άρδην τα δεδομένα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αναθέτει σε διεθνή οίκο να αποτιμήσει εκ νέου τα δανειακά χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών ώστε να επανακαθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας Κύπρου που συμπεριλαμβάνει και την good Λαϊκή τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας Κύπρου θα πραγματοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο και ως γνωστό θα συμπεριλαμβάνει το haircut στις καταθέσεις.
Ταυτόχρονα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου διορίζει ένα διοικητικό συμβούλιο στην νέα Τράπεζα Κύπρου που χαρακτηρίζεται μεταβατικό.
Πρόκειται για ένα μεταβατικό ΔΣ για να χαράξει ποια πορεία, ποια στρατηγική;
Το νέο σχήμα θα οδηγηθεί σε μείωση προσωπικού μέσω προγράμματος εθελουσίας 1000 ατόμων που συνεπάγεται εφάπαξ κόστος 65 με 70 εκατ ευρώ.
Η νέα τράπεζα Κύπρου δεν θα έχει τον παρεμβατικό ρόλο και συνολικά οι κυπριακές τράπεζες δεν θα έχουν τον ρόλο του παρελθόντος.
Οι κυπριακές τράπεζες είναι έρμαια των περιοριστικών μέτρων που συνεχίζουν να υφίστανται.
Αν τα περιοριστικά μέτρα αίρονταν σήμερα π.χ. οι κυπριακές τράπεζες θα κατέρρεαν λόγω του επιθετικού bank run.
Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου απέτυχαν να διαχειριστούν την κρίση.
Εστιάζονται στις διοικήσεις των τραπεζών του παρελθόντος και αποσιωπούν τις δικές τους καταστροφικές ευθύνες για την χρεοκοπία των κυπριακών τραπεζών.
Οι κυπριακές τράπεζες είναι πλέον ζόμπι, χαρακτηρίζονται π.χ. από τους έλληνες καταθέτες αναξιόπιστες και δυστυχώς η προσβλητική απόφαση για haircut στις καταθέσεις θα στιγματίζει για πολύ καιρό την Κύπρο.
Οι ρώσοι ορθώς θα πράξουν αν αποχωρήσουν από τις κυπριακές τράπεζες.
Δεν υπήρξε άλλη φορά τόσο μεγάλη καταστροφή σε τραπεζικό σύστημα όσο στην Κύπρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης