Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Eκτός πραγματικότητας οι σχεδιασμοί της τρόικας για το κυπριακό πακέτο διάσωσης - Καμία σύνδεση με το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι - Επενδυτές και Κύπριοι πολίτες πληρώνουν... ηθικά ατοπήματα

Pimco: Eκτός πραγματικότητας οι σχεδιασμοί της τρόικας για το κυπριακό πακέτο διάσωσης - Καμία σύνδεση με το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι - Επενδυτές και Κύπριοι πολίτες πληρώνουν... ηθικά ατοπήματα
Η αξιοπιστία της τρόικας τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο... Γιατί; Μα φυσικά λόγω των χειρισμών της στο μείζον θέμα της κυπριακής διάσωσης.
Τα ανωτέρω επισημαίνει στο νέο του άρθρο ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.
Να σημειωθεί ότι η Pimco συνέταξε την διαγνωστική μελέτη για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Εl-Erian, κάθε εβδομάδα η τρόικα προχωρά σε αλλεπάλληλες δηλώσεις - ανακοινώσεις για κάθε μια από τις χώρες που εποπτεύει, με στόχο την τόνωση της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, η τριμερής δεν αντιλαμβάνεται πως με τον τρόπο αυτό ρισκάρει την αξιοπιστία της, αφού συνειδητά αποκρύπτει την αλήθεια. Είναι θέμα καθαρά ηθικό, για κάθε έναν που επιχειρεί να δώσει έμφαση στα θετικά στοιχεία μιας εξαιρετικά περίπλοκης κατάστασης.
"Αυτός που κάνει κάτι τέτοιο, προτιμά να μιλήσει για κάτι εξαιρετικά θετικό, παρά για κάτι εξαιρετικά αρνητικό", υποστηρίζει με νόημα ο ισχυρός άντρας της Pimco. Kαι εξηγεί: Ωστόσο αυτό είναι άκρως αντιπαραγωγικό! Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα δεν είναι άλλο από την κυπριακή διάσωση.
"Δίχως αμφιβολία, η τρόικα έπρεπε να φέρει εις πέρας μιας εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, όσον αφορά στην οριστικοποίηση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου", δηλώνει ο El-Erian για να προσθέσει: Χωρίς επαρκείς πληροφορίες, έπρεπε κόντρα στο χρόνο και τις λοιπές αντιξοότητες, να καταρτίσουν ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Και σημειώνει: Πράγματι η τρόικα κατάρτισε από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση ένα οικονομικό πρόγραμμα για τη χώρα. Αλλά το πρόγραμμα αυτό δεν περιλαμβάνει καμία ρεαλιστική προσέγγιση όσον αφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη της ανάπτυξης.
"Αυτό που έχει ζητηθεί από τους δανειστές να πράξει η Κύπρος δεν συνάδει με την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας", εκτιμά ο ίδιος στη συνέχεια.
"Ως αποτέλεσμα εξαιρετικά λίγοι - αν όχι κανένας - επενδυτές θα αποφασίσουν να ρίξουν χρήματα στην Κύπρο, αφού η τρόικα μοιάζει να βρίσκεται... πολύ μακριά από την πραγματικότητα", προσθέτει ο El-Erian.
Αλλά, συνεχίζει, από την άλλη πλευρά και οι Κύπριοι πολίτες δεν θα ανεχθούν τις επιταγές της τρόικας, προκαλώντας νέο κύμα κοινωνικής αναταραχής.
"Αυτές οι κινήσεις της τρόικας δεν μπορούν να καθησυχάσουν κανέναν. Αντίθετα, γεννούν ολοένα και περισσότερες αμφιβολίες για την επόμενη μέρα της Κύπρου, όσο και της Ευρωζώνης στο σύνολό της", καταλήγει ο ισχυρός άντρας της Pimco.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης