Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Βόμβα» Dalio (Brigdewater) - H αμερικανική αυτοκρατορία κινδυνεύει με κατάρρευση, λόγω του χρέους

«Βόμβα» Dalio (Brigdewater) - H  αμερικανική αυτοκρατορία κινδυνεύει με κατάρρευση, λόγω του χρέους
«Η παγκόσμια αγορά δεν έχει τη ζήτηση για αυτό το χρέος, και αυτό δημιουργεί ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης», ανέφερε, αποδίδοντας την ανεξέλεγκτη πίστωση στην «ανθρώπινη φύση».
Σχετικά Άρθρα

Ο Ray Dalio, ιδρυτής της Bridgewater Associates, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ αδυνατούν να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη κρατική δαπάνη, η οποία συσσωρεύει χρέος και θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή νομισματική τάξη.
«Βλέπετε την απειλή για τη νομισματική τάξη», ανέφερε ο Dalio σε πάνελ κατά το FutureChina Global Forum στη Σιγκαπούρη την Παρασκευή. «Άλλοι παράγοντες θα καθορίσουν αν βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος της αμερικανικής αυτοκρατορίας».

Χρέος και ανισορροπία προσφοράς - ζήτησης

Ο Dalio επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να περιορίσουν τις δαπάνες τους για διάφορους λόγους».
Εκτίμησε ότι φέτος οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν 7 τρισ. δολάρια και θα εισπράξουν μόνο 5 τρισ. δολάρια. Με τους τόκους και την αναχρηματοδότηση λήξεων χρεών, «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκδοθούν 12 τρισ. δολάρια σε χρέος», χωρίς να προσδιορίζει χρονοδιάγραμμα.
«Η παγκόσμια αγορά δεν έχει τη ζήτηση για αυτό το χρέος, και αυτό δημιουργεί ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης», ανέφερε, αποδίδοντας την ανεξέλεγκτη πίστωση στην «ανθρώπινη φύση».
Ο συν-ομιλητής του, Ng Kok Song, ιδρυτικός εταίρος της Avanda Investment Management, σημείωσε ότι το έλλειμμα και άλλα ζητήματα απειλούν τη δύναμη και την υπεροχή του δολαρίου.
Ο Dalio ανέφερε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump, όπως ο υπουργός Οικονομικών, Scott Bessent, λαμβάνουν «συγκεκριμένα μέτρα» για την αντιμετώπιση του ζητήματος, χωρίς όμως να γνωρίζει τις λεπτομέρειες.
«Μιλώντας με τον Secretary Bessent και ανθρώπους της διοίκησης, υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των προβλημάτων και περισσότερη πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή τους από ό,τι πριν», τόνισε.
Ο Ng πρόσθεσε ότι παρόμοια ζητήματα αντιμετωπίζουν και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Κίνα, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν φτάσει στο «σημείο καμπής». «Δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεσπάσει η κρίση», ανέφερε.
Ο Dalio προειδοποίησε ότι όλα τα νομίσματα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη διατήρηση του ρόλου τους ως αποθετηρίων πλούτου. «Βλέπουμε τα μη-νομισματικά νομίσματα να γίνονται αποθετήριο πλούτου», αναφερόμενος σε χρυσό και κρυπτονομίσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης