Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ξεκινάει η πώληση της Νέας Proton bank επιβεβαιώνοντας το www.bankingnews.gr – Στα 180 εκατ η καθαρή θέση – Ερωτηματικά αν το ΤΧΣ καταφέρει να πωλήσει λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος

tags :
 Ξεκινάει η πώληση της Νέας Proton bank επιβεβαιώνοντας το www.bankingnews.gr  – Στα 180 εκατ η καθαρή θέση – Ερωτηματικά αν το ΤΧΣ καταφέρει να πωλήσει λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος
Το πρώτο τεστ αποτελεί για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η διαδικασία πώλησης της νέας Proton bank.
Η διοίκηση της Proton bank σε συνεργασία με το ΤΧΣ ήδη προετοιμάζονται ώστε από τις επόμενες 2-3 εβδομάδες να ανοίξει βιβλίο προσφορών για την νέα Proton bank επιβεβαιώνοντας πρόσφατο ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr που είχε αποκαλύψει στις 26 Φεβρουαρίου τα σχέδια του ΤΧΣ.

Είναι κρίσιμο τεστ για το ΤΧΣ καθώς έχει επενδύσει 250 εκατ τα κεφάλαια εκμηδενίστηκαν λόγω του haircut και προέκυψε αρνητική καθαρή θέση -85,46 εκατ ευρώ.
Η νέα Proton bank χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια 305 εκατ τα οποία ωστόσο δεν είναι διατεθειμένο να επενδύσει το ΤΧΣ και για τον λόγο αυτό επισπεύδει την διαδικασία πώλησης.
Είναι κρίσιμο τεστ γιατί ενώ το ΤΧΣ επένδυσε 250 εκατ λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα 250 εκατ ευρώ που επένδυσε.
Οι πρώτες διερευνητικές πληροφορίες από τις τράπεζες ειδικά από Πειραιώς και Alpha είναι ότι «μόνη της η νέα Proton bank χωρίς να δοθεί και κάποιο άλλο κίνητρο ίσως να μην ενδιαφέρει τις μεγάλες τράπεζες». Οι μεγάλες τράπεζες θέλουν όπως αναφέρουν και κάποιο άλλο κίνητρο μαζί με την νέα Proton bank.
Με βάση τις σημερινές παραδοχές το τίμημα θα είναι σχεδόν μηδενικό  καθώς η τράπεζα είχε  αρνητική καθαρή θέση και περιουσιακά στοιχεία που δεν παράγουν έσοδα αλλά μετά την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση διαθέτει 180 εκατ κεφάλαια.  
Επίσης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η πώληση αν και το ΤΧΣ θα επιδιώξει να κλείσει το κεφάλαιο της νέας Proton bank.
Ενδιαφέρον θα υπάρξει μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Αν η διαδικασία πώλησης αποτύχει, θα ακυρωθεί και σε εύθετη βάση το ΤΧΣ θα επανέλθει.
Σε αυτή την περίπτωση θα ανακεφαλαιοποιήσει υποχρεωτικά την νέα Proton bank.
Αναλύοντας την οικονομική κατάσταση της νέας Proton bank πριν την απαραίτητη  μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση των 305 εκατ ευρώ προέκυπτε  ότι η καθαρή θέση της νέας Proton bank είναι -85,46 εκατ.
Ωστόσο οι  σωρευμένες ζημίες και λοιπά αρνητικά αποθεματικά φθάνουν τα  340 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η ζημία 251,4 εκατ που εμφάνισε η νέα Proton bank σε μετά φόρων βάση προέρχεται από απομείωση ομολόγων 146 εκατ και νέες προβλέψεις 91,6 εκατ ευρώ.

Η δομή του ισολογισμού της νέας Proton bank

Ενεργητικό 1,8 δισ ευρώ
Δάνεια 831 εκατ μετά προβλέψεων
Απαίτηση από ΤΕΚΕ 289 εκατ
Καταθέσεις 1,355 δισ
Ίδια κεφάλαια – πριν  την νέα ανακεφαλαιοποίηση  -85,46 εκατ μετά την ανακεφαλαιοποίηση 180 εκατ
Συνολικά το ΤΧΣ /ΤΕΚΕ κατέβαλλαν 862 εκατ σε funding gap
Σωρευμμένες ζημίες και λοιπά αποθεματικά -339,5 εκατ
Ζημίες 2011 -251,4 εκατ
Νέες προβλέψεις 91,6 εκατ
Απομειώσεις ομολόγων -146 εκατ

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης