
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, η κατανάλωση των νοικοκυριών στην ευρωζώνη θα παραμείνει συγκρατημένη για αρκετό καιρό, καθώς οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επηρεάζουν τα στεγαστικά δάνεια.
Ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός ακόμα και αφού η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% από 4%, ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2024. Αυτό ανέφεραν οικονομολόγοι του ιδρύματος της Φρανκφούρτης σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη (18/6/2025). Ο λόγος είναι ότι τα δάνεια σταθερού επιτοκίου που λήφθηκαν όταν ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός εξακολουθούν να λήγουν. Τα κόστη δανεισμού για όσα αναχρηματοδοτούνται θα εκτοξευθούν στα τρέχοντα επίπεδα.
«Το κανάλι των ταμειακών ροών αναμένεται να ασκήσει σημαντική πιεστική επίδραση», αναφέρει η ΕΚΤ. «Όλα τα άλλα ίσα, αυτό θα πρέπει να μετριάσει περαιτέρω την κατανάλωση μέσω των αυξανόμενων πληρωμών των στεγαστικών δανείων, παρά τον συνεχιζόμενο κύκλο χαλάρωσης».
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δώσει ένα ακόμα πλήγμα στην άποψη της ΕΚΤ ότι επίκειται μια οικονομική ανάκαμψη καθοδηγούμενη από τους καταναλωτές. Οι αξιωματούχοι ήλπιζαν εδώ και καιρό ότι οι μειώσεις των επιτοκίων, ο πληθωρισμός που βρίσκεται τώρα κοντά στον στόχο του 2% και οι αυξανόμενοι μισθοί θα πείσουν τα νοικοκυριά να ξοδέψουν περισσότερα, αν και αυτό δύσκολα έχει συμβεί μέχρι στιγμής.
Ενώ οι δασμοί των ΗΠΑ θεωρούνται ότι πλήττουν την εμπιστοσύνη αυτή τη στιγμή, η έρευνα της ΕΚΤ τονίζει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα υψηλότερα κόστη στεγαστικών δανείων στη συρρίκνωση των διαθέσιμων εισοδημάτων.
«Ο αντίκτυπος στη συνολική κατανάλωση ανέρχεται σε μία ποσοστιαία μονάδα μεταξύ 2022 και 2030, με το 35% των επιπτώσεων να μην έχει ακόμη υλοποιηθεί», επισημαίνεται στην ίδια μελέτη.
Ενώ τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου αντέδρασαν γρήγορα στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ που ξεκίνησαν το 2022, τα δάνεια με σταθερά επιτόκια είναι πιο διαδεδομένα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Τα τελευταία είναι πιο κοινά στη Γερμανία και τη Γαλλία από ό,τι στην Ισπανία και την Ιταλία, αναφέρθηκε.
Σχόλια αναγνωστών