Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Σκόπελος για την Ευρωζώνη το πακέτο διάσωσης της Κύπρου - Δεν θα είναι εύκολη η συμφωνία - Ο Ν. Αναστασιάδης δεν εμφανίζεται πρόθυμος να κάνει παραχωρήσεις - Τρία τα βασικά εμπόδια στις διαπραγματεύσεις

Citigroup: Σκόπελος για την Ευρωζώνη το πακέτο διάσωσης της Κύπρου - Δεν θα είναι εύκολη η συμφωνία - Ο Ν. Αναστασιάδης δεν εμφανίζεται πρόθυμος να κάνει παραχωρήσεις - Τρία τα βασικά εμπόδια στις διαπραγματεύσεις
Συμφωνία για το κυπριακό πακέτο διάσωσης, αλλά όχι χωρίς εμπόδια, αναμένει για τη Λευκωσία η Citigroup, αποτιμώντας το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης και την επικράτηση του Ν. Αναστασιάδη.
"Μετά το πέρας των εκλογών, οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πακέτο διάσωσης θα ξεκινήσουν εκ νέου και θα επιταχυνθούν", σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου στη σημερινή 10σέλιδη έκθεσή τους με τίτλο "Euro Area: Sovereign Debt Crisis Update - Cyprus Elects New President", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Ωστόσο η Citigroup προειδοποιεί: Πολλά είναι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας δεν θα είναι εύκολες.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι προκλήσεις πρέπει να ξεπεραστούν, ωστόσο δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, αφού ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης δεν μοιάζει έτοιμος να κάνει ιδιαίτερες παραχωρήσεις.
Αφορμή για την άποψη αυτή που διατυπώνει η Citigroup αποτελεί αφενός η τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη πως τυχόν εμπλοκή των καταθετών στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών θα είναι "καταστροφική".
Δεύτερο εμπόδιο που μπορεί να προκαλέσει τριβές ανάμεσα στην κυπριακή πλευρά και την τρόικα, είναι κατά τον οίκο, το ενδεχόμενο προώθησης ενός φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Και ένα τρίτο σημείο τριβής μπορεί να αποτελέσει η αξίωση των Ευρωπαίων να διενεργηθεί ανεξάρτητος έλεγχος για τις υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο. "Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη για να απορροφηθεί σε πολιτικό επίπεδο", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οίκος.
"Η οριστικοποίηση του κυπριακού πακέτου διάσωσης θα χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμη", εκτιμά η Citigroup.
Ενδεικτική για την άποψη αυτή του οίκου είναι και η πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών W. Schaeuble, πως δεν βιάζεται να λάβει απόφαση για την οικονομική στήριξη της Κύπρου.
"Τα σχόλια του Γερμανού αξιωματούχου καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και τρόικας απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ολοκληρωμένες", σχολιάζουν στην εν λόγω έκθεση οι αναλυτές του οίκου.

Mαρίνα Φούντα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης