Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Καμπανάκι από S&P Global για επικείμενες υποβαθμίσεις - Η Ευρώπη δεν αντέχει την αύξηση αμυντικών δαπανών - Τα 3 σενάρια

Καμπανάκι από S&P Global για επικείμενες υποβαθμίσεις - Η Ευρώπη δεν αντέχει την αύξηση αμυντικών δαπανών - Τα 3 σενάρια
Η αύξηση των αμυντικών δαπανών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Trump, θα επιφέρει αντισταθμιστικές μειώσεις κοινωνικών δαπανών
Σχετικά Άρθρα

Καμπανάκι για υποβαθμίσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις ευρωπαϊκών χωρών, χτύπησε ο οίκος αξιολόγησης S&P Global.
Ειδικότερα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ είναι πιθανό να δεχθεί πλήγμα εάν οι χώρες αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, αν και θα μπορούσαν να οδηγήσουν την περιοχή στην από κοινού έκδοση χρέους.
Παρά τον σχεδόν διπλασιασμό των αμυντικών τους δαπανών από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική Κριμαία το 2014, τα ευρωπαϊκά κράτη εξακολουθούν κατά μέσο όρο να δαπανούν κάτω από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ, ενώ οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν σχεδόν τα δύο τρίτα του στρατιωτικού προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι δαπάνες της Ευρώπης υπολογίζονται επίσης σε λιγότερο από το 60% των δαπανών των ΗΠΑ (1,9% του ΑΕΠ φέτος έναντι 3,3%) κάτι που τόνισε και πάλι ο αντιπρόεδρος του Trump, JD Vance, προσερχόμενος την Παρασκευή σε διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο.

Τα τρία σενάρια

Η S&P εξέτασε τρία σενάρια: Το πρώτο όπου τα ευρωπαϊκά κράτη αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες στο τρέχον μέσο όρο βάρους του ΑΕΠ του ΝΑΤΟ, δηλαδή το 2,67% του ΑΕΠ, ένα δεύτερο όπου αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο των ΗΠΑ που είναι 3,3% και ένα τρίτο όπου εκτοξεύονται στο 5% του ΑΕΠ που έχει ζητήσει ο Trump.
Το πρώτο σενάριο θα σήμαινε ότι η ΕΕ στο σύνολό της θα αύξανε τις αμυντικές δαπάνες κατά 242 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Στο τρίτο σενάριο, θα αυξανόταν έως και κατά 875 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η S&P προειδοποίησε ότι ειδικά το τελευταίο σενάριο είναι πιθανό να επηρεάσει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς «υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που τα μεμονωμένα κράτη μπορούν να χρηματοδοτήσουν χωρίς να αντισταθμίσουν τις δαπάνες αυτές με άλλες μειώσεις δαπανών ή πιθανόν να πιέσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα».

Οι επιπτώσεις ανά χώρα

Για τη Γερμανία και τη Γαλλία, η απαίτηση Trump για αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ θα είχε ως αποτέλεσμα τα αντίστοιχα ελλείμματα τους να εκτοξευθούν στο 4,6% και το 8,9% φέτος, σε σύγκριση με το 1,7% και το 6% που προβλέπει αυτή τη στιγμή η S&P.
Για τη Ρουμανία, που ήδη κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε «σκουπίδια» (junk), το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 9,5% στο σενάριο για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, ενώ για τη μη μέλος της ΕΕ, Βρετανία, το έλλειμμα θα επιδεινωθεί στο 7% του ΑΕΠ από το 4,3% που προβλέπεται αυτή τη στιγμή.
Αυτό θα σήμαινε ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητες των δαπανών τους, σε μια περίοδο που οι περισσότερες ήδη αντιμετωπίζουν επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη και αυξανόμενο κόστος κοινωνικής φροντίδας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
«Οι πολιτικές συνέπειες της μείωσης των κοινωνικών δαπανών για να αντισταθμιστούν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες πιθανόν να είναι σημαντικές», δήλωσε η S&P.
Η συλλογική δράση θα μπορούσε να είναι μια λύση. Παρόλο που σημαντικές χώρες, όπως η Γερμανία, αντιτίθενται εδώ και καιρό στην από κοινού έκδοση χρέους της ΕΕ, «λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσιγκτον», αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, ανέφερε η S&P. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και τη Βρετανία, η οποία αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ το 2020, και τη Νορβηγία, η οποία επίσης είναι εκτός της Ένωσης.
«Οι λεπτομέρειες οποιασδήποτε συλλογικής χρηματοδοτικής συμφωνίας... θα καθορίσουν την πιστοληπτική της ικανότητα (αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας)», δήλωσε η S&P.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης