Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μαύρη προειδοποίηση όχι από… Kiyosaki αλλά από το ΔΝΤ: Σε λυκαυγές κρίσης οι τράπεζες, προσεχώς κραχ αλά Silicon Valley Bank

Μαύρη προειδοποίηση όχι από… Kiyosaki αλλά από το ΔΝΤ: Σε λυκαυγές κρίσης οι τράπεζες, προσεχώς κραχ αλά Silicon Valley Bank
Κίνδυνος νέας κρίσης από τράπεζες – zombies…
Πριν από την πανδημία, οι επενδυτές ανησυχούσαν για το πώς ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια θα περιόριζαν τα κέρδη των τραπεζών.
Παραδόξως, ανησυχούσαν για την κερδοφορία των τραπεζών όταν το άνοιγμα της οικονομίας μετά την COVID προκάλεσε εκτίναξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων αμερικανικών τραπεζών στις αρχές του 2023 φάνηκε να επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι περισσότερες τράπεζες είναι σε μεγάλο βαθμό θωρακισμένες από τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού — τα έσοδα και τα έξοδα τείνουν να αλληλοεξουδετερώνονται.
Ωστόσο, ορισμένες έχουν σημαντική έκθεση στον πληθωρισμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοοικονομική αστάθεια εάν οι συγκεντρωμένες ζημίες προκαλέσουν ευρύτερο πανικό στον τραπεζικό τομέα.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Επηρεάζει ο πληθωρισμός την κερδοφορία των τραπεζών; Αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί.
Σύμφωνα με το Ταμείο, οι περισσότερες τράπεζες φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό αντισταθμισμένες έναντι του πληθωρισμού, με τα έσοδα και τα έξοδά τους να αυξάνονται σε παρόμοιο βαθμό με τον πληθωρισμό.
Τα έσοδα και τα έξοδα που συνδέονται με τον δανεισμό επηρεάζονται έμμεσα από τον πληθωρισμό, καθώς αντιδρούν στα επιτόκια πολιτικής που μεταβάλλονται ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης των τιμών.
Αντίθετα, άλλα έσοδα και έξοδα —όπως έσοδα από μη παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες, υπηρεσίες, μισθοί και ενοίκια— επηρεάζονται άμεσα από τις μεταβολές των τιμών.

Διαφορές σε επίπεδο χώρας

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στα έσοδα και τα έξοδα των τραπεζών διαφέρει σημαντικά μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων ανά χώρα.
Οι αλλαγές στον πληθωρισμό αντικατοπτρίζονται στα έσοδα και τα έξοδα πολύ πιο γρήγορα σε ορισμένες χώρες σε σύγκριση με άλλες.
Ωστόσο, καθώς τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα αυξάνονται σε παρόμοιο βαθμό με τον πληθωρισμό στις περισσότερες χώρες, τα περισσότερα τραπεζικά συστήματα φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό θωρακισμένα.

Aιτία ανησυχίας;

Μπορεί λοιπόν ο πληθωρισμός να αποτελέσει αιτία ανησυχίας; διερωτάται το Ταμείο.
«Η έρευνά μας εντοπίζει συγκεκριμένες ευπάθειες: ορισμένες τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στον πληθωρισμό λόγω της διαχείρισης κινδύνου που κάνουν αλλά και λόγω των επιχειρηματικών μοντέλων τους.
Ακραίες περιπτώσεις τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και σε αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να σημειώσουν μεγάλες ζημίες όταν ο πληθωρισμός και τα επιτόκια εκτιναχθούν.
Εντυπωσιακό είναι ότι το 3% των τραπεζών σε ανεπτυγμένες οικονομίες και το 6% των τραπεζών σε αναδυόμενες οικονομίες είναι τουλάχιστον εξίσου εκτεθειμένες σε αυξημένα επιτόκια όσο ήταν η Silicon Valley Bank στην αρχή της κατάρρευσής της» γράφουν οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
Οι τράπεζες σε αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται επίσης να είναι άμεσα εκτεθειμένες στον πληθωρισμό, πιθανώς λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.
Chart1
Επιπτώσεις

Μέσα σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, αν και απαραίτητη, θα προκαλέσει σημαντικές ζημίες σε τράπεζες με μεγάλη έκθεση.
Οι πελάτες και οι επενδυτές μπορεί στη συνέχεια να επανεκτιμήσουν τους κινδύνους σε όλες τις τράπεζες, κάτι που θα προκαλούσε πανικό και χρηματοοικονομική αστάθεια.
Η ενίσχυση της συνετής ρύθμισης και εποπτείας, η αυστηροποίηση της απαιτούμενης διαχείρισης κινδύνου στις τράπεζες, η βελτίωση της διαφάνειας και η χρήση λεπτομερών αξιολογήσεων κινδύνου που λαμβάνουν υπόψη τους βασικούς παράγοντες που αναδεικνύει η έρευνά μας για ένα ευρύ φάσμα τραπεζών θα βοηθούσαν στον περιορισμό της έκθεσης στον πληθωρισμό.
«Παρά τις βελτιώσεις, εάν οι ζημίες σε μεμονωμένες τράπεζες αφήσουν περιθώριο για ευρύτερη μετάδοση, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να ισορροπήσουν μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού και του κινδύνου χρηματοοικονομικής αστάθειας» καταλήγει το Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης