Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η χρυσή εποχή έρχεται - Οι δασμοί Trump δεν είναι ακραίο στοίχημα με αβέβαιη κατάληξη, αλλά σίγουρη οικονομική επιτυχία

Η χρυσή εποχή έρχεται - Οι δασμοί Trump δεν είναι ακραίο στοίχημα με αβέβαιη κατάληξη, αλλά σίγουρη οικονομική επιτυχία
Η αύξηση των επενδύσεων στις ΗΠΑ επιταχύνει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην υψηλή τεχνολογία
Μετά από μήνες απειλών, ο Trump ανέλαβε αποφασιστική δράση στο μέτωπο των δασμών.
Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 25% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό και τον Καναδά (με εξαίρεση την καναδική ενέργεια, η οποία επιβαρύνθηκε με δασμό 10%) και επιπλέον δασμούς 10% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται από την Κίνα.
Αυτοί οι νέοι δασμοί στην Κίνα ήταν επιπλέον των δασμών που επέβαλε το 2018, πολλοί από τους οποίους παρέμειναν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Biden.
Όλοι αυτοί οι νέοι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου.

Οι εμπορικοί πόλεμοι εντείνονται

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αντίποινα επιβάλλοντας ταρίφες 25% σε μια λίστα αμερικανικών εισαγωγών.
Παράλληλα προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι οι ενέργειες του Trump θα έχουν σημαντικές συνέπειες.
Το Μεξικό δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς, χωρίς να αναφέρει ποσοστό ή προϊόντα.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα απάντησε ανακοινώνοντας δασμούς σε επιλεγμένα αμερικανικά αγαθά, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο.
Ορισμένα αμερικανικά αγαθά που εισάγονται στην Κίνα θα υπόκεινται σε δασμούς έως και 15%, καθώς οι Κινέζοι εφάρμοσαν μια σειρά αντιποίνων για να αντιμετωπίσουν τους σχεδιαζόμενους δασμούς του Trump.
Οι νέοι εμπορικοί πόλεμοι έχουν πλέον γίνει παγκόσμιοι. Εκτός από τους μεξικανικούς, καναδικούς και κινεζικούς δασμούς, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έρθουν δασμοί της ΕΕ - 10% σε όλα τα προϊόντα.
Παρόλο που υπήρξαν κινήσεις υποχώρησης τόσο από τον Καναδά όσο και από το Μεξικό πρόσφατα, ο Trump απλώς πάγωσε τα σχέδιά του για δασμούς.
Είναι όμως σαφές ότι είναι πλέον σε εξέλιξη ένας ολοκληρωτικός παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος.
Και θα μπορούσε να είναι καταστροφικός για τους επενδυτές που δεν γνωρίζουν πώς να ελίσσονται.

Πόλεμοι

Ο Καναδάς (419 δισεκατομμύρια δολάρια) και το Μεξικό (475 δισεκατομμύρια δολάρια) αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% όλων των αγαθών που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Καναδάς, το Μεξικό και η Κίνα είναι οι τρεις μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ.
Είναι προφανές ότι ο Καναδάς και το Μεξικό είναι οι πιο κοντινοί γείτονες των Αμερικανών.
Οι νέοι εμπορικοί πόλεμοι θα έχουν πολλές πτυχές, αλλά η επίλυση προβλημάτων με τον Καναδά και το Μεξικό θα είναι ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου παζλ και θα καθορίσει τα benchmarks με τα οποία οι ΗΠΑ θα κρίνουν άλλες χώρες.
Η έκταση του εμπορίου του Καναδά και του Μεξικού με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί.
Ο Trump ανέφερε τρεις λόγους για την επιβολή δασμών στο Μεξικό και τον Καναδά: παράνομη μετανάστευση, φεντανύλη και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης και της φεντανύλης συνδέονται στενά επειδή και τα δύο αφορούν τη διασφάλιση των συνόρων.
Ένα μεγαλύτερο ζήτημα που κρύβεται πίσω από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Μεξικού είναι η έκταση στην οποία οι κινεζικές εταιρείες έχουν εξαγοράσει μεξικανικές εταιρείες ή έχουν χτίσει τα δικά τους εργοστάσια στο Μεξικό για να παρακάμψουν τους άμεσους δασμούς στην Κίνα.
Οι Κινέζοι εγκαθιστούν εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων στο Μεξικό και κατόπιν τα εξάγουν στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς βάσει της Εμπορικής Συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA, η συνθήκη που διαδέχθηκε τη NAFTA).
Αυτό αφήνει ανοικτό το ζήτημα των ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων με εργοστάσια στο Μεξικό.
Στην Audi είναι σε πανικό. Μόλις έχτισαν ένα εργοστάσιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μεξικό για να κάνουν την τελική συναρμολόγηση του SUV Q5 (το πιο δημοφιλές τους μοντέλο).
Αναμένουν ότι οι νέοι μεξικανικοί δασμοί θα το βγάλουν εκτός αγοράς (σε σύγκριση με τις Toyota και Nissan που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ).
Η Volkswagen, η οποία κατέχει την Audi, μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες.
Ήταν σαφώς μεγάλο σφάλμα από την πλευρά της Volkswagen να μην τοποθετήσει το εργοστάσιό της Audi στο Τενεσί ή τη Νότια Καρολίνα, όπως έχουν κάνει άλλοι αλλοδαποί κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Η εμπορική κατάσταση με τον Καναδά είναι πιο προβληματική

Με την καθυστέρηση ενός μήνα στην επιβολή δασμών στον Καναδά, τα ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα παραμένουν.
Ο Trudeau δεν είναι σε ισχυρή θέση για να διαπραγματευτεί οτιδήποτε, επειδή θα παραιτηθεί.
Στη μάχη για την αντικατάστασή του ως ηγέτη του κόμματος ηγείται η πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός Chrystia Freeland, ένα «γεράκι» και συμπαθούσα νεοφασίστες.
Οι εθνικές εκλογές στον Καναδά έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Οκτωβρίου 2025, αλλά θα μπορούσαν να διεξαχθούν νωρίτερα.
Θα μπορούσαν δε να αναδείξουν την Chrystia Freeland ως ηγέτιδα του Φιλελεύθερου Κόμματος και τον Pierre Poilievre ως ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος.
Ο Poilievre είναι πολύ πιο λογικός σε εμπορικά ζητήματα από τη Freeland.
Το σχέδιο της Freeland για την αντιμετώπιση του Trump περιλαμβάνει αντίποινα σε δασμούς δολάριο προς δολάριο, έναν διεθνή συνασπισμό κατά του Trump, που περιλαμβάνει το Μεξικό, τη Δανία, τον Παναμά και την ΕΕ, απαγόρευση αγορών αμερικανικών αγαθών από όλες τις καναδικές ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες, απαγόρευση σε αμερικανικές εταιρείες να υποβάλλουν προσφορές για καναδικές κυβερνητικές συμβάσεις, απαγόρευση σε αμερικανικές εταιρείες να συμμετέχουν σε έργα που χρηματοδοτούνται από τον Καναδά και υποστήριξη του πολιτιστικού τομέα του Καναδά ενάντια στους «φίλους δισεκατομμυριούχους του Trump».
Ο ακόμη πιο ριζοσπαστικός πρωθυπουργός της Οτάβα Doug Ford πρότεινε να σταματήσουν οι καναδικές εξαγωγές ενέργειας προς τις ΗΠΑ και να «ακυρωθεί» η σύμβαση της Οτάβα με την εταιρεία Starlink του Elon Musk.
Οι καναδικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κυριαρχούνται από ενεργειακά προϊόντα (περίπου 165 δισεκατομμύρια δολάρια), ακολουθούμενα από αυτοκίνητα και ανταλλακτικά (περίπου 83 δισεκατομμύρια δολάρια) και καταναλωτικά αγαθά (περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια).
Τα ηλεκτρονικά είδη, τα τρόφιμα, τα ψάρια και τα αεροσκάφη αποτελούν σχετικά μικρό μέρος του συνόλου.
Οι επενδυτές θα πρέπει να συνηθίσουν τους συνεχείς εμπορικούς πολέμους και τη μεταβλητότητα της αγοράς που τους συνοδεύει.
Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν ευκαιρίες κέρδους καθώς ο Τραμπ επιδιώκει την τέχνη της εμπορικής συμφωνίας.

Γιατί υψηλότεροι δασμοί;

Ο Trump θέλει η Αμερική να εισέλθει σε μια "νέα χρυσή εποχή" και θέλει να το κάνει αυτό μέσω μιας αναβίωσης του αμερικανικού συστήματος.
Μέρος αυτού του συστήματος ήταν η επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές για την υποστήριξη της μεταποίησης και των υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μπορείτε να δείτε από το παρακάτω γράφημα πώς ιστορικά η Αμερική είχε εμπορικά πλεονάσματα όταν ίσχυαν υψηλοί δασμοί.
Οι ξένες εταιρείες θα είναι ελεύθερες να πωλούν αγαθά σε Αμερικανούς, αλλά μόνο εάν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.
Αυτό θα οδηγήσει σε ένα κύμα εισερχόμενων επενδύσεων στις ΗΠΑ, μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, ισχυρότερο δολάριο (καθώς ο κόσμος απαιτεί δολάρια για να επενδύσει εδώ) και υψηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους των ΗΠΑ.
Οι υψηλότεροι μισθοί θα αυξήσουν το πραγματικό εισόδημα, θα τονώσουν την κατανάλωση, θα μειώσουν την εισοδηματική ανισότητα και θα διευρύνουν τη φορολογική βάση για να βοηθήσουν στη μείωση του ελλείμματος χωρίς αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
Το σχέδιο του Trump έχει σχεδιαστεί για να ανοικοδομήσει τα αμερικανικά εργοστάσια, την αμερικανική οικονομία και να υποστηρίξει τους Αμερικανούς εργαζόμενους.
Η αύξηση των επενδύσεων στις ΗΠΑ επιταχύνει επίσης την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην υψηλή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, της τεχνητής νοημοσύνης, της νανοτεχνολογίας και των κβαντικών υπολογιστών.
Η Κίνα έχει συμβαδίσει σε αυτά τα πεδία κλέβοντας πνευματική ιδιοκτησία και παρέχοντας μαζική κυβερνητική υποστήριξη.
Τώρα, οι ΗΠΑ μπορούν να απομακρυνθούν από την Κίνα εισάγοντας μέρος αυτής της τεχνολογίας και βασιζόμενες σε ιδιωτικές επενδύσεις παράλληλα με την κυβερνητική υποστήριξη.
Οι επικριτές των δασμών (βασικά όλοι οι mainstream οικονομολόγοι) ισχυρίζονται ότι αυτοί οι δασμοί θα προκαλέσουν αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους και μπορεί να προκαλέσουν μια επανάληψη της κατάρρευσης του παγκόσμιου εμπορίου που συνέβη τη δεκαετία του 1930.
Αυτή η εσφαλμένη ανάλυση αγνοεί τις προϋποθέσεις που περιγράφηκαν παραπάνω.
Η Κίνα βρίσκεται σε αντίθετη θέση από τις ΗΠΑ. Παράγει πάρα πολλά και δεν καταναλώνει αρκετά.
Η καλύτερη προσέγγιση της Κίνας θα ήταν να μειώσει τους δασμούς της, να ενθαρρύνει την κατανάλωση από τους πολίτες της και να προσπαθήσει να ενισχύσει το νόμισμά της, ώστε οι καταναλωτές της να μπορούν να αγοράσουν περισσότερα εισαγόμενα αγαθά.
Στην πραγματικότητα, αναμένουμε από την Κίνα να κάνει το αντίθετο και να οχυρωθεί στη νεομερκαντιλιστική της προσέγγιση, υποτιμώντας το νόμισμά της και προσπαθώντας να πλημμυρίσει τον κόσμο με περισσότερες εξαγωγές.
Εάν η Κίνα ακολουθήσει τη δεύτερη προσέγγιση, θα αποτύχει. Αυτό δεν θα είναι σφάλμα των Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι η δική της αποτυχία της Κίνας.
Η πολιτική των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να σχεδιαστεί για να κάνει την Κίνα μεγάλη ξανά. Αυτή είναι δουλειά της Κίνας.
Η πολιτική των ΗΠΑ είναι να κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά.
Αυτό σημαίνει δασμοί, χαμηλότεροι φόροι, περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις (συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων επενδύσεων) και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα υποστηρίξουν την κατανάλωση παράλληλα με αυξημένες επενδύσεις.
Οι παγκόσμιοι δασμολογικοί και χρηματοοικονομικοί πόλεμοι θα περιλαμβάνουν χώρες που θα κλέβουν την ανάπτυξη από τους εμπορικούς τους εταίρους. Θα υπάρξει πόνος αλλά και ευκαιρίες.
Ορισμένοι τομείς θα τα πάνε καλύτερα από άλλους καθώς αυτό το σκάκι εξελίσσεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης