Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Scope στηρίζει το αφήγημα της κυβέρνησης - Ανούσια πολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒΒ, σταθερό από θετικό το outlook

Η Scope στηρίζει το αφήγημα της κυβέρνησης - Ανούσια πολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒΒ, σταθερό από θετικό το outlook
Ο οίκος αξιολόγησης παραβλέπει το δημόσιο χρέος των 400+ δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Σε ΒΒΒ (από ΒΒΒ-) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Scope Ratings, στηρίζοντας το αφήγημα της κυβέρνησης πως όλα... πάνε καλά.
Οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) ορίστηκαν σε σταθερές (από θετικές).
Βέβαια, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την προσδοκία για συνεχή μείωση του δείκτη χρέους (χρέος/ΑΕΠ) τα επόμενα χρόνια, η οποία «οφείλεται στην ευνοϊκή δυναμική του χρέους, παράλληλα με τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα».
Η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος ενισχύεται από την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), τις ιδιωτικοποιήσεις συστημικών τραπεζών και τη σταδιακή απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Επιπλέον, η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, η μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και η διαρκής υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενισχύουν τη μακροοικονομική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη.

Μείωση στον λόγο χρέος, χάρη στον πληθωρισμό

Ο δείκτης χρέους μειώθηκε σημαντικά από το ρεκόρ του 212,6% το 2020, φθάνοντας περίπου στο 155,3% έως το τέλος του 2024, αντιπροσωπεύοντας σημαντική μείωση 57 π.μ. % από το τέλος του 2019. Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από το 2ο τρίμηνο του 2020, παράλληλα με τον αυξημένο πληθωρισμό και τα μειωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα, έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους και οι κινητήριες δυνάμεις φαίνονται αρκετά βιώσιμες ώστε να διατηρούν τη πτώση, εκτιμά η Scope.
Ο δείκτης χρέους προβλέπεται να μειωθεί στο 145% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2025, πριν υποχωρήσει περαιτέρω στο 132% έως το τέλος του 2029. Εάν πραγματοποιηθεί, θα αντιπροσωπεύει τον χαμηλότερο δείκτη χρέους της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης το 1ο τρίμηνο του 2010.
Η Scope αναμένει ότι η κυβέρνηση θα πετύχει κατά μέσο όρο 2,75% πρωτογενές πλεόνασμα κατά την περίοδο 2024-27.

Ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη

Οι προβλέψεις της Scope κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% για φέτος, 2,2% το 2025 και 1,6% κατά μέσο όρο από το 2026 έως το 2029. Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη είναι ωστόσο συγκριτικά αισιόδοξη και επί του παρόντος δεν αντικατοπτρίζει ύφεση έως το 2029. Επιπλέον, η Scope προβλέπει πληθωρισμό κατά μέσο όρο στο 2,5% την περίοδο 2024-29.

Οι κίνδυνοι

i) Μια απότομη οικονομική ύφεση.
ii) Μια απροσδόκητη επιστροφή σε χαμηλότερο πληθωρισμό. (!)
iii) Απότομη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.
iv) σημαντική εξασθένηση της δημοσιονομικής θέσης.
Για παράδειγμα, σε ένα έντονο οικονομικό σενάριο δύο συνεχόμενων ετών ύφεσης κατά την περίοδο 2025-26, το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει το 169% του ΑΕΠ έως το 2026.

Βελτιώσεις στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

Ο δεύτερος λόγος για την αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι η συνεχής ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και οι μειωμένες σχέσεις κράτους - τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις μειώσεις των NPLs. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε όλο το σύστημα σε ενοποιημένη βάση μειώθηκαν σημαντικά από 49,2% τον Ιούνιο του 2017 – φτάνοντας στο 6,4% τον Ιούνιο του 2024.
Αυτή η μείωση υποστηρίχθηκε από τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του «Ηρακλής».
Η Scope αναμένει ότι ο δείκτης NPLs θα συνεχίσει να μειώνεται, καθώς οι τράπεζες παραμένουν δεσμευμένες στην περαιτέρω εκκαθάριση του ισολογισμού.
Ωστόσο, τα NPLs παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, 1,9% από το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Η κερδοφορία έχει βελτιωθεί από το τέλος του 2021 λόγω των αυξημένων εσόδων από τόκους που επωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, τη μείωση των προβλέψεων για ζημίες δανείων και τα αυξημένα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις και μέσα αντιστάθμισης κινδύνου.
Παρά τις σημαντικές μειώσεις των NPLs, οι πιέσεις στους ισολογισμούς του τραπεζικού συστήματος συνεχίζονται από τα αυξημένα μερίδια των DTC στο συνολικό κεφάλαιο του τραπεζικού συστήματος (που αντιπροσωπεύουν το 41% ​​των συνολικών προληπτικών ιδίων κεφαλαίων τον Ιούνιο του 2024), ωστόσο μειώνονται από το 52% ως του τέλους του 2022.

Ενισχυμένη μακροοικονομική σταθερότητα

Ο τρίτος λόγος της αναβάθμισης είναι η ενισχυμένη μακροοικονομική σταθερότητα μετά τις κρίσεις των τελευταίων 15 ετών, παράλληλα με τις συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, που έχουν στηρίξει τις οικονομικές προοπτικές.
Σημειώθηκε πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0», του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) και της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.
Ωστόσο, οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία παραμένουν χαμηλές – 14% του ΑΕΠ από το έτος έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024 – αλλά είναι μεγαλύτερες από το 11% το 2019.

Οι περιορισμοί στις αξιολογήσεις

- Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει μεταξύ των υψηλότερων μεταξύ των 40 κρατών με αξιολόγηση από τη Scope, δεύτερο μετά από αυτό της Ιαπωνίας.
Αυτό το υψηλό απόθεμα χρέους εκθέτει την Ελλάδα σε σοκ της αγοράς του. Καθώς η Ελλάδα βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις κεφαλαιαγορές και επιταχύνει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και η ΕΚΤ συσφίγγει ποσοτικά, η δομή του ελληνικού χρέους σταδιακά αποδυναμώνεται.
- Οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι μέτριοι, αλλά ενδέχεται να αυξηθούν μακροπρόθεσμα, ιδίως μετά τις εκλογές του 2027.
- Η υψηλή διαρθρωτική ανεργία και τα μέτρια ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αποτελούν πιστωτικούς περιορισμούς, ακόμη και αν το ποσοστό ανεργίας μειώνεται.

Χατζηδάκης: Είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων

«Επιτυχία όλων των Ελλήνων», χαρακτήρισε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο ΒΒΒ, από την Scope Ratings, o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Στη δήλωσή του αναφέρει:

«Η σημερινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Scope, έχει ιδιαίτερη σημασία για τρεις λόγους:

- Πρώτον, είναι η πρώτη αναβάθμιση της χώρας εντός της επενδυτικής βαθμίδας, μετά την οικονομική κρίση. Η ελληνική οικονομία ανεβαίνει ψηλότερα και πλησιάζει τις προηγμένες οικονομίες.

- Δεύτερον, πραγματοποιείται σε περίοδο διεθνούς αναταραχής και ενώ ισχυρές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με την υποβάθμιση του αξιόχρεού τους.

- Τρίτον, επιβεβαιώνει την ορθότητα της δημοσιονομικής και γενικότερα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, λίγες ημέρες πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2025.

Η έκθεση του οίκου Scope υπογραμμίζει τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 57 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, από 212,6% το 2020 σε 155,3% φέτος, χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ το 2029 εκτιμά ότι θα περιοριστεί περαιτέρω στο 132%, χαμηλότερα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010. Ο οίκος σημειώνει ακόμη την υπεραπόδοση του κρατικού προϋπολογισμού, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος με τον περιορισμό των κόκκινων δανείων και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας που υποστηρίζεται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα σηματοδοτεί καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης για το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, τόνωση των επενδύσεων, νέες θέσεις εργασίας και καλύτερες αμοιβές. Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί η κυβέρνηση, μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού.
Και αυτή η επιτυχία είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης