Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Στον πάτο των αποδόσεων το ελληνικό χρηματιστήριο τον Μάρτιο 2024 - Και έπεται συνέχεια...

Deutsche Bank: Στον πάτο των αποδόσεων το ελληνικό χρηματιστήριο τον Μάρτιο 2024 - Και έπεται συνέχεια...
Στην ένατη θέση (σε όρους τοπικού νομίσματος) και στην ενδέκατη (σε όρους δολαρίου) έχει κατρακυλήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών
Χαμηλά στις επιλογές των επενδυτών βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο τον Μάρτιο του 2024, καθώς κατέλαβε τις τελευταίες θέσεις σε σύγκριση με τα κυριότερα assets (μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα) που εξετάζει η Deutsche Bank.
Σε επίπεδο μήνα, ο Μάρτιος έκλεισε για τον Γενικό Δείκτη με πτώση -0,17%, ο FTSE 25 με απώλειες -1,24% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης υποχώρησε στο -4,23%.
Στο αντίποδα, στο α' τρίμηνο του 2024, τα κέρδη των τριών δεικτών ήταν 9,99%, 9,53% και 12,56% αντίστοιχα.
Η αγορά μετά τα υψηλά 13 ετών καταβάλλει προσπαθειά να διατηρήσει τις 1.400 μονάδες, με το συνεχές «rotation» να αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό, ενώ στις 1.450 μονάδες βρίσκονται ισχυρές αντιστάσεις.
1_640.JPG
Σε επίπεδο τριμήνου, βέβαια, αλλάζουν τα πράγματα, γράφοντας απόδοση 10,2%.
Γενικότερα, το α’ τρίμηνο ήταν αρκετά ευνοϊκό για τα risk assets, με πολλούς σημαντικούς δείκτες να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Καταλύτης υπήρξαν οι ελπίδες για ήπια οικονομική προσγείωση και η αισιοδοξία που γέννησε η τεχνητή νοημοσύνη.
Πράγματι, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 σημείωσε άνοδο άνω του +10% το α’ τρίμηνο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία που παρατηρούνται συνεχόμενα τριμηνιαία κέρδη σε διψήφια επίπεδα.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei σημείωσε την ισχυρότερη επίδοσή του από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του, που είχε σημειωθεί το 1989.
Παρόλο που τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου πήγαν καλά, τα ομόλογα παρουσίασαν ασθενέστερη απόδοση, καθώς ο πληθωρισμός και η δύναμη της οικονομίας οδήγησαν τους επενδυτές σε μειώσεις στις τιμές των επιτοκίων.
2_459.JPG
Νικητές – χαμένοι

Πιο αναλυτικά, στους νικητές η Deutsche Bank καταχωρίζει:

Μετοχές: Ήταν άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο για τις μετοχές, με τον S&P 500 (+10,6%), τον STOXX 600 (+7,8%) και τον Nikkei (+21,4%) να καταγράφουν ισχυρές ανόδους. Αν και οι αναδυόμενες αγορές παρουσίασαν ασθενέστερη απόδοση, παρέμειναν ως επί το πλείστον σε θετική επικράτεια, με τον δείκτη MSCI EM Index να αυξάνεται +2,4%.

Δολάριο: Με τη Fed να μην μειώνει τα επιτόκια το α’ τρίμηνο, σε αντίθεση με την τιμολόγηση της αγοράς στην αρχή του τριμήνου, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι κάθε άλλου νομίσματος της G10 και ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο +3,1% το πρώτο τρίμηνο.

Κρυπτονομίσματα: Ήταν ένα ισχυρό τρίμηνο για τα κρυπτονομίσματα και το Bitcoin αυξήθηκε κατά +66,7%.
Πετρέλαιο: Με τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας να είναι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και τους τρεις μήνες του πρώτου τριμήνου, με το Brent (+13,6%) και το WTI (+16,1%) να σημειώνουν άνοδο.

Πολύτιμα μέταλλα: Με τον πληθωρισμό να εκπλήσσει ανοδικά, τα πολύτιμα μέταλλα είχαν ένα ισχυρό τρίμηνο. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο +8,1% και το ασήμι +4,9%. Επιπλέον, ο χρυσός αυξήθηκε κατά +9,1% μόνο τον Μάρτιο, σημειώνοντας την ισχυρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2020.

Στους χαμένους περιλαμβάνονται:

Κρατικά ομόλογα: Λόγω ενδείξεων πως ο πληθωρισμός είναι επίμονος και με τις κεντρικές τράπεζες να πιέζουν το χρονοδιάγραμμα των περικοπών των επιτοκίων, τα κρατικά ομόλογα δυσκολεύτηκαν. Αυτή η τάση συμπαρέσυρε τα αμερικανικά ομόλογα (-1,0%), τα Euro Sovereigns (-0,7%) και τα UK Gilts (-1,8%).

Αγροτικά αγαθά:
Ενώ αρκετές τιμές βασικών εμπορευμάτων κινούνταν υψηλότερα το πρώτο τρίμηνο, τα γεωργικά προϊόντα παρουσίασαν γενικά πτώση, συμπεριλαμβανομένου του σίτου (-10,8%), του καλαμποκιού (-6,2%) και της σόγιας (-7,9%).

Γεν
: Αν και η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, το ιαπωνικό γεν εξακολουθούσε να αποδυναμώνεται κατά -6,8% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο. Εν μέρει, αυτό συνέβη επειδή η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε επιφυλακτικό τόνο, λέγοντας ότι αναμένει «ότι οι διευκολυντικές οικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν προς το παρόν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης