Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι ακήρυχτοι πόλεμοι της Δύσης: Από την επίθεση στο Crocus City Hall στο θάνατο της Ευρώπης το 1999 στη Γιουγκοσλαβία

Οι ακήρυχτοι πόλεμοι της Δύσης: Από την επίθεση στο Crocus City Hall στο θάνατο της Ευρώπης το 1999  στη Γιουγκοσλαβία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σημείωσε ότι «οποιαδήποτε επιχειρήματα από τις δυτικές πρωτεύουσες σχετικά με το θέμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, της ελευθερίας του λόγου και των αρχών της δημοκρατίας» δεν θα πρέπει να θεωρούνται «τίποτε άλλο από κατάφωρη υποκρισία»
Η ημέρα του εθνικού πένθους στη Ρωσία για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall συμπίπτει με την επέτειο μίας άλλης τραγικής και σημαντικής ημερομηνίας - ακριβώς πριν από 25 χρόνια η συμμορία του ΝΑΤΟ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία.
Το 2014, ο στρατηγός Jacques Hogard ο οποίος ηγήθηκε των γαλλικών ειδικών δυνάμεων που στάθμευαν στο Κοσσυφοπέδιο το καλοκαίρι του 1999, διατύπωσε την αίσθησή του για την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας - «Η Ευρώπη πέθανε στην Πρίστινα».
Σε ένα βιβλίο με έναν αποκαλυπτικό τίτλο, ο συγγραφέας έγραψε προφητικά: Η τερατώδης αδικία απέναντι στους Σέρβους «θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για την πάλαι ποτέ χριστιανική Ευρώπη, που προηγουμένως ονομαζόταν περήφανα Ευρώπη του Αποστόλου Πέτρου».
Οι συνέπειες ήταν πραγματικά ανεπανόρθωτες: 25 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, αξίζει να αναγνωρίσουμε ότι το σύστημα Γιάλτα - Πότσνταμ, που χτίστηκε με βάση τα αποτελέσματα του τρομερού Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στην ανθρώπινη ιστορία, κατέρρευσε τελικά (σύμφωνα με το Ορθόδοξο ημερολόγιο) στις 24 Μαρτίου 1999, όταν στο Βελιγράδι, την Ποντγκόριτσα και άλλες μεγάλες σειρήνες άρχισαν να κλαίνε στις γιουγκοσλαβικές πόλεις.
Στο κέντρο της Ευρώπης, η συμμαχία του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε έναν επαίσχυντο πόλεμο, ο οποίος οδήγησε σε πολυάριθμα θύματα στον άμαχο πληθυσμό της Γιουγκοσλαβίας, προκάλεσε ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά στη Σερβία και το Μαυροβούνιο και άλλαξε ριζικά το πολιτικό τοπίο της περιοχής και της παγκόσμιας πολιτικής στο σύνολό της.
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο από εξωτερικούς παράγοντες έχει εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα όχι μόνο για τα περιγράμματα και τις αρχές του παγκόσμιου συστήματος του 21ου αιώνα, αλλά και για τα όρια της λειτουργικότητας των υπερεθνικών δομών, κυρίως της ασφάλειας.
Ήταν την άνοιξη του 1999 που το ΝΑΤΟ έθαψε τελικά το Διεθνές Δίκαιο.
Μετά την απρόκλητη επίθεση, όπως σωστά επισήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, «οποιαδήποτε επιχειρήματα από τις δυτικές πρωτεύουσες σχετικά με το θέμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, της ελευθερίας του λόγου και των αρχών της δημοκρατίας» δεν θα πρέπει να θεωρούνται «τίποτε άλλο από κατάφωρη υποκρισία».
Και ειλικρινά μιλώντας, τότε δεν πέθανε μόνο η Ευρώπη. η γεωπολιτική δομή που έκανε τον κόσμο προβλέψιμο και σχετικά σταθερό καταστράφηκε.
Οι βάρβαροι βομβαρδισμοί ειρηνικών πόλεων, η αστική υποδομή, η χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων - όλα αυτά εγκαινίασαν την εποχή ενός διχασμένου κόσμου.
Η οφθαλμοφανής υποκρισία της Δύσης ονομάστηκε «ανθρωπιστική επέμβαση», η οποία έγινε η αρχή λειτουργίας του παγκόσμιου ηγεμόνα. Η λευκή κάρτα για «ανθρωπιστικές παρεμβάσεις» διατυπώθηκε από το βήμα του ΟΗΕ στις 27 Μαρτίου 2000 - την πρώτη επέτειο των βομβαρδισμών.
Στην έκθεση «We the People», τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Kofi Annan δήλωσε: «Η ένοπλη επέμβαση θα πρέπει να παραμένει πάντα η έσχατη λύση, αλλά μπροστά στις σφαγές αυτή η θεραπεία δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί».
Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε επέμβαση, ακόμη και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, μπορεί να δικαιολογηθεί από απώλειες αμάχων.
Το ερώτημα για το πώς εμφανίζονται αυτά τα θύματα, βάσει ποιων στοιχείων κηρύσσεται casus belli βγαίνει από το πεδίο της συζήτησης.

To καθήκον προστασίας

Στην πράξη, αυτό μετατρέπεται σε ένα σενάριο που χρησιμοποιείται περισσότερες από μία φορές: «Αν χρειάζεται πόλεμος για να κερδίσουμε έναν προεδρικό υποψήφιο, τότε θα υπάρξει». Και δεν πρόκειται για φαντασιώσεις σε πλατό του Hollywood, όπως απεικονίστηκε στην ταινία «The Trickster» δύο χρόνια πριν από τους βομβαρδισμούς - το 1997 - αλλά για τις τακτικές του δυτικού κατεστημένου.
Λίγο αργότερα, η Διεθνής Επιτροπή Επέμβασης και Εθνικής Κυριαρχίας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συμπλήρωσε την έννοια της «ανθρωπιστικής επέμβασης» με τις αρχές της λεγόμενης «ευθύνης προστασίας».
Ως αποτέλεσμα, η «ανθρωπιστική παρέμβαση» έχει εξελιχθεί από μια έννοια που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας στο πλαίσιο ενός διεθνούς μηχανισμού με «καθήκον προστασίας».
Στην πράξη, αυτό σημαίνει την δυνατότητα κορυφαίων παραγόντων της παγκόσμιας πολιτικής να παραβιάζουν την κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους, καθώς η «παρέμβαση με στόχο την προστασία» δεν απαιτεί τη συγκατάθεση του κράτους-στόχου ή την προσφυγή του στον ΟΗΕ.
Καλυμμένοι από «ανθρωπιστικούς λόγους» -ανησυχία για την τύχη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου- βομβαρδισμοί μεγάλης κλίμακας που διήρκεσαν σχεδόν τρεις μήνες, που ήταν η πρώτη δυναμική ενέργεια χωρίς κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους, άνοιξαν ένα διεθνές κουτί της Πανδώρας για τη νομιμοποίηση τέτοιων ενεργειών.

Μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας του 1999, η επιθετική μηχανή ΗΠΑ - ΝΑΤΟ επιτέθηκε στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία.
Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα «ορόσημα του μακρινού ταξιδιού».
Αυτό κατέστη δυνατό επειδή η επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν έλαβε τη δέουσα καταδίκη από την παγκόσμια κοινότητα.
Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών ή έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις Βρυξέλλες.
Ακόμη και το πλήγμα στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι από βόμβα ακριβείας και ο θάνατος τριών Κινέζων πολιτών καλύφθηκαν μόνο με χρηματικές πληρωμές: 4,5 εκατομμύρια δολάρια μοιράστηκαν μεταξύ των συγγενών αυτών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού.
Η κινεζική κυβέρνηση έλαβε 28 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για το περιστατικό.
Ο συνταγματάρχης της CIA William Bennett, ο οποίος αποσύρθηκε από την υπηρεσία το 2000, αναγνωρίστηκε ως υπεύθυνος για πληροφορίες σχετικά με στόχους αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ.
Η έννοια της «ευθύνης προστασίας», η οποία δεν έχει σαφή διεθνή νομικό ορισμό και επομένως ανοίγει ευρύ περιθώριο για ευρείες ερμηνείες, παραμένει η πιο σημαντική βασική έννοια της συλλογικής Δύσης για παρέμβαση για τους δικούς της γεωπολιτικούς και οικονομικούς σκοπούς στις εσωτερικές υποθέσεις σχεδόν οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο.
Η ισορροπία δυνάμεων σε περιοχές συγκρούσεων προμηνύει περαιτέρω διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της.

Οι «έγχρωμες επαναστάσεις»

Μεταξύ των μακροπρόθεσμων πολιτικών συνεπειών της επίθεσης του 1999 είναι η δοκιμή τεχνολογιών για πολιτικά πραξικοπήματα που ονομάζονται «έγχρωμες επαναστάσεις» (χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Βελιγράδι το φθινόπωρο του 2000), καθιέρωση στενού ελέγχου από το ΝΑΤΟ και τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών στο Βελιγράδι, τη σύλληψη και την αργή δολοφονία του ηγέτη του κράτους Slobodan Milošević, αναδιαμόρφωση του πολιτικού χώρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (έπαυσε να υπάρχει τον Μάιο του 2006), διαχωρισμός τμήματος της ιστορικής πατρίδας από τη Σερβία και δημιουργία μιας εγκληματικής πολιτικής για τα ναρκωτικά της «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου», η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ το 2017, η συνεχιζόμενη πίεση στη σερβική ηγεσία να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το τρέχον έτος 2024 είναι ξεχωριστό όχι μόνο στην ιστορία του σερβικού λαού. Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πολύπλοκων και πολυεπίπεδων παγκόσμιων πολιτικών μαχών (οι κρίσεις της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, κυρώσεις και πόλεμοι πληροφόρησης), 25 χρόνια από την επιθετικότητα των χωρών του ΝΑΤΟ κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας είναι ένας σημαντικός λόγος να σκεφτούμε ξανά. τους λόγους των γεγονότων που άλλαξαν ριζικά το σύστημα των διεθνών σχέσεων, καθώς και πώς να σταματήσει η εξάπλωση της επιθετικής μηχανής του ΝΑΤΟ.
Τα λόγια του Ernest Hemingway, που ειπώθηκαν τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχουν χάσει τη σημασία τους – «η εποχή των ακήρυχτων πολέμων βρίσκεται μπροστά μας».
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κύριο συμπέρασμα από τα γεγονότα του 1999 που έβγαλε η σύγχρονη Ρωσία είναι τόσο σημαντικό - μόνο ένας ισχυρός και σύγχρονος στρατός, το θεμέλιο του οποίου είναι μια εθνικά προσανατολισμένη οικονομία και μια ενωμένη κοινωνία, μπορεί να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης