Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε BBB (high) η Κύπρος, σταθερό παραμένει το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε BBB (high) η Κύπρος, σταθερό παραμένει το trend
Δεν αλλάζει τις αξιολογήσεις της Κύπρου ο καναδικός οίκος αξιολόγησης
Σε BBB (high) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend), επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η DBRS Ratings.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, η κυπριακή οικονομία επωφελήθηκε από τη συγκριτικά ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική το περασμένο έτος με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,5%, υποβοηθούμενο από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και την επενδυτική δραστηριότητα. Αυτές οι ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις ενίσχυσαν τις δημοσιονομικές επιδόσεις και συνέβαλαν στην περαιτέρω μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε στο 2,9% του ΑΕΠ το 2023 από 2,4% το 2022, καθώς η μεγάλη αύξηση των δημόσιων εσόδων υπεραντιστάθμισε την άνοδο των δαπανών. Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 77,4% του ΑΕΠ το 2023 από 85,6% το 2022 λόγω του δημοσιονομικού πλεονάσματος του περασμένου έτους και της υψηλής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Το προσχέδιο προϋπολογισμού 2024 προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί στο 69,5% του ΑΕΠ το 2025. 
Όσον αφορά το μέλλον, οι οικονομικές εξελίξεις είναι πιθανό να παραμείνουν ευνοϊκές, υποστηριζόμενες από την περαιτέρω ανάκαμψη των πραγματικών μισθών και τις ακόμη ισχυρές επενδύσεις.
Ταυτόχρονα, η οικονομία είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους, όπως η κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και η παρατεταμένη διακοπή του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα. 
Οι αξιολογήσεις της Κύπρου υποστηρίζονται από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, τις υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και το ευνοϊκό προφίλ του δημόσιου χρέους. Επιπλέον, αν και οι δείκτες διακυβέρνησης έχουν αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, η DBRS συνεχίζει να θεωρεί την ένταξη της χώρας στην ΕΕ ως σημαντική βάση για τη θεσμική ποιότητα. Από την άλλη πλευρά, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου συνεχίζουν να περιορίζονται από το μικρό μέγεθος της οικονομίας της που βασίζεται στις υπηρεσίες, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς.
Η Κύπρος αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές προκλήσεις λόγω του κληροδοτημένου -από την κρίση- αποθέματος NPLs στον τραπεζικό τομέα και του συγκριτικά χαμηλού επιπέδου παραγωγικότητας εργασίας της οικονομίας. Αν και ο δείκτης NPLs μειώθηκε σημαντικά από 46,4% τον Δεκέμβριο του 2016 σε 7,9% τον Δεκέμβριο του 2023 κυρίως λόγω πωλήσεων και διαγραφών προβληματικών δανείων, εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στις περισσότερες άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.
Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα υποστηρίζεται από την ισχυρή κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Επιπλέον, οι θέσεις ρευστότητας των τραπεζών επωφελούνται από πολύ μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης