Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ευρωζώνη: Τα hedge funds προβλέπουν αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες και «ορμούν» στην αγορά κρατικού χρέους 

Ευρωζώνη: Τα hedge funds προβλέπουν αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες και «ορμούν» στην αγορά κρατικού χρέους 
Στα 10 τρισεκ. ευρώ αυτή τη στιγμή η αγορά κρατικών ομολόγων στο νομισματικό μπλογκ
Σχετικά Άρθρα
Τα hedge funds έχουν εισέλθει για τα καλά στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, αξίας περίπου 10 τρισεκ. ευρώ, καθώς αναμένουν αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες προσεχώς, ειδικά αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.
Ειδικότερα, τα hedge funds αγοράζουν μεγάλο μερίδιο δημόσιου χρέους (ομόλογα) στο νομισματικό μπλογκ, όταν μέχρι πρόσφατα προτιμούσαν το τραπεζικό χρέος. Ωστόσο, μετά και τις αναταραχές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, εκτιμάται πως η ρύθμιση θα αυστηροποιηθεί.
Σύμφωνα με δεδομένα αγοράς που συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά για το Reuters από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Tradeweb, τα hedge funds αντιπροσώπευαν το επίπεδο - ρεκόρ του 55% του όγκου συναλλαγών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων στην Tradeweb το 2023, από 36% το 2020, εκτοπίζοντας άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες για να γίνουν οι κυρίαρχοι παίκτες για πρώτη φορά.
Μάλιστα, η εμβέλειά τους ήταν μεγαλύτερη σε ορισμένα από τα πιο χρεωμένα κράτη της Ευρώπης: ενδεικτικά, τα hedge funds αποτελούσαν τα δύο τρίτα του όγκου συναλλαγών του ιταλικού χρέους.
Οι αναλυτές της Barclays εκτίμησαν τον Ιανουάριο η αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης πρέπει να απορροφήσει το 2024 πρόσθετα ομόλογα ύψους 675 δισεκ. ευρώ (735 δισεκ. δολάρια) καθώς η ΕΚΤ περιορίζει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό συμβαίνει καθώς η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν ωθήσει τον κρατικό δανεισμό.
Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες βρίσκουν τους ισολογισμούς τους περιορισμένους από κανόνες που εισήχθησαν μετά την κρίση του 2008. Επίσης, η ταχεία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ευρώπη, ιδιαίτερα από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020, μείωσε επίσης το κόστος αγοράς και πώλησης τίτλων, επισημαίνεται. «Αυτές οι αγορές είναι πολύ συναρπαστικές και εποικοδομητικές για συναλλαγές», δήλωσε στο Reuters ο Kenneth Tropin, ιδρυτής της Graham Capital Management, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 18 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων κρατικών ομολόγων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Millennium, Citadel, Haidar Capital που μαζί διαχειρίζονται περισσότερα από 120 δισεκ. δολάρια.
Το Reuters σχολιάζει επίσης πως οι -επενδυτικές- τράπεζες συνήθως έχουν επίσημες δεσμεύσεις ως αποκαλούμενοι «κύριοι διαπραγματευτές» να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και να τα διαπραγματεύονται ενεργά σε καλές και κακές στιγμές, αλλά τα hedge funds δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις.
«Είναι οι πρώτοι που εγκαταλείπουν το πάρτι εάν τα πράγματα δυσκολέψουν», αναφέρει στέλεχος του κλάδου. Σε σύγκριση με τον τραπεζικό τομέα, ο κλάδος των hedge funds ελέγχεται λιγότερο αυστηρά.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-19_165109.pngΣτιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-19_165059.pngΣτιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-19_165123.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης