Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναθεώρησε σε θετικό από σταθερό το outlook της Ισπανίας - Διατήρησε τη βαθμίδα Baa1

Moody's: Αναθεώρησε σε θετικό από σταθερό το outlook της Ισπανίας - Διατήρησε τη βαθμίδα Baa1
Θετικές οι προοπτικές για Ισπανία...
Στην αναβάθμιση του outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας από "σταθερό" σε "θετικό", διατηρώντας όμως την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στη βαθμίδα "Βaa1" προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Σύμφωνα με τον οίκο, η αλλαγή των προοπτικών υποστηρίζεται από το ισορροπημένο μοντέλο ανάπτυξης.
Αντικατοπτρίζει επίσης την ισχυρή διακυβέρνηση και, ειδικότερα, αυξημένη αποτελεσματικότητα πολιτικής για την αντιμετώπιση προηγούμενων
μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Η ισπανική οικονομία διαθέτει χαμηλή μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα, ισχυρό τραπεζικό τομέα, πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και ενισχυμένη αγορά εργασίας σε σύγκριση με την τελευταία δεκαετία.
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Baa1 αντικατοπτρίζει την οικονομική ισχύ της Ισπανίας.
Η μέτρια έκθεση της χώρας στον γεωπολιτικό και εγχώριο πολιτικό κίνδυνο είναι μια άλλη πιστωτική πρόκληση.
Αν και η Moody's πιστεύει ότι το πεδίο για περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τομέα θα είναι περιορισμένο τα επόμενα χρόνια, αναμένει ότι οι εξαγωγές και η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ως αποτέλεσμα, ο Moody's αναμένει ότι η Ισπανία θα σημειώσει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 1,7% το 2024 και 1,8 % το 2025.
Τα επόμενα χρόνια, οι καθαρές θετικές μεταναστευτικές ροές θα συνεχίσουν να αντισταθμίζουν τη φυσική μείωση του ισπανικού πληθυσμού, με την αγορά εργασίας να επωφελείται ενεργά από την πολιτιστική εγγύτητα της χώρας με τη Λατινική Αμερική.
Επίσης, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο Moody's προβλέπει ότι το έλλειμμα της Ισπανίας θα κυμανθεί γύρω στο 3,0% του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια, γεγονός που θα επιτρέψει τη συνεχιζόμενη σταδιακή μείωση του χρέους της χώρας σε περίπου 105% το 2026 από 107,7% το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης