Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πάνω ή κάτω; - Ποιος έχει δίκιο στην Wall, η JPMorgan που βλέπει «φούσκες» ή η BofA που λέει ότι τώρα είναι διαφορετικά;

Πάνω ή κάτω; - Ποιος έχει δίκιο στην Wall, η JPMorgan που βλέπει «φούσκες» ή η BofA που λέει ότι τώρα είναι διαφορετικά;
Σύμφωνα με τον πιο ισχυρό τραπεζίτη στον κόσμο, Jamie Dimon υπάρχει «λίγη φούσκα στις αγορές μετοχών αυτή τη στιγμή».
Πριν από μια εβδομάδα, ξέσπασε μια «ευγενική» κόντρα μεταξύ μερικών από τους κορυφαίους στρατηγικούς αναλυτές της Wall Street, όταν - σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την πτώση που έφερε τον S&P στις 3.500 μονάδες - ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της JPMorgan, Marko Kolanovic, ανέλυσε τους πτωτικούς λόγους, όπως η "φούσκα" και ο "εφησυχασμός" για να εξηγήσει γιατί η άνοδος της αγοράς δεν μπορεί να διατηρηθεί.
Προειδοποίησε, δε, ότι η φούσκα σκάει.
Ταυτόχρονα, ο συνάδελφός του στη Goldman, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στις ΗΠΑ, David Kostin, ο οποίος ήταν πολύ πιο εποικοδομητικός στις μετοχές και μάλιστα αύξησε τον στόχο του S&P για το 2024 όχι δύο αλλά τρεις φορές τους τελευταίους μήνες, είπε κυριολεκτικά ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά... και ότι το 1999 και το 2021 ήταν χειρότερα, καθώς «η επικράτηση των ακραίων αποτιμήσεων σήμερα φαίνεται πολύ λιγότερο διαδεδομένη από ό,τι το 2021.
1_605.JPG
Με άλλα λόγια, είναι μια φούσκα αλλά μόνο σε λίγες μετοχές που πραγματικά έχει σημασία για την αγορά... οπότε δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχεί αυτήν τη φορά ή κάτι τέτοιο.
Ο Kostin υποστήριξε ότι το πρόσφατο ράλι οδήγησε το μερίδιο της κεφαλαιοποίησης της αγοράς σε μετοχές με εξαιρετικά υψηλές αποτιμήσεις σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ευφορίας του 2021.
Ωστόσο, η επικράτηση των ακραίων αποτιμήσεων σήμερα φαίνεται πολύ λιγότερο διαδεδομένη από ό,τι το 2021 μετά την προσαρμογή για τη συγκέντρωση της αγοράς.
Ο αριθμός των μετοχών με αυξημένες αναλογίες EV/πωλήσεων έχει μειωθεί απότομα από την κορύφωση του 2021.
Σε αντίθεση με την ευρεία «ανάπτυξη με οποιοδήποτε κόστος» το 2021, οι επενδυτές πληρώνουν ως επί το πλείστον υψηλές αποτιμήσεις για τις μετοχές με τη μεγαλύτερη συμβολή στον δείκτη.
2_434.JPG
Αυτή η δυναμική μοιάζει περισσότερο με το Tech Bubble από το 2021.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα τέλη της δεκαετίας του '90, η αποτίμηση των Magnificent 7 υποστηρίζεται επί του παρόντος από τα θεμελιώδη τους στοιχεία.
Μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ της αγοράς σήμερα και του 2021 είναι ότι το κόστος του κεφαλαίου είναι πολύ υψηλότερο σήμερα από ό,τι ήταν τότε.
Το 2021, το τεκμαρτό μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου (WACC) του S&P 500 μειώθηκε στο 3,8%, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δεκαετίες.
Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης σήμαινε ότι τα σχέδια ανάπτυξης θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν σχετικά φθηνά, την ίδια στιγμή που ένα χαμηλό προεξοφλητικό επιτόκιο ωφέλησε τις αποτιμήσεις των αποθεμάτων ανάπτυξης με ταμειακές ροές στο μακρινό μέλλον.
Καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε και η Fed αύξησε απότομα τα επιτόκια, το κόστος του κεφαλαίου αυξήθηκε.
Το WACC ισούται τώρα με 5,7%.
3_174.jpg
Μετάφραση…

Η φούσκα των μετοχών «Fabulous Four» περίπου που τα έκαναν όλα τον περασμένο χρόνο μπορεί να είναι έτοιμη να σκάσει, αλλά δεν είναι πραγματικά μια φούσκα καθώς "αυτός ο καιρός είναι διαφορετικός".
Μπορεί κάτι να πάει στραβά;
Ίσως… σύμφωνα με τον πιο ισχυρό τραπεζίτη στον κόσμο, Jamie Dimon, ο οποίος μιλούσε σε μια εκδήλωση επιχειρηματικής συνόδου κορυφής της Australian Financial Review, υπάρχει «λίγη φούσκα στις αγορές μετοχών αυτή τη στιγμή».
Η ανησυχητική παραδοχή, η οποία πλαισίωσε την πολύ λιγότερο αισιόδοξη παραδοχή του Dimon για την οικονομία των ΗΠΑ, στην οποία είπε ότι «η πιθανότητα ομαλής προσγείωσης τα επόμενα δύο χρόνια είναι στο 50%» από αυτή που τιμολογεί ο κόσμος, «πιθανώς 70% 80%», ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Marko Kolanovic του JPM εξέδωσε το εβδομαδιαίο δελτίο του.
Στο τελευταίο του σημείωμα, ο Kolanovic προσπάθησε για άλλη μια φορά να βρει οποιονδήποτε λόγο που να φοβίζει τους πελάτες της τράπεζας και να τους κρατήσει μακριά από αυτό που ήταν μέχρι στιγμής ένα ράλι 40% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2022 (όταν ο Kolanovic έγινε πτωτικός) , και είπε ότι η πρόσφατη βιασύνη σε μετοχές δυναμικής όπως οι Mag 7 ακολουθήθηκε συνήθως από μια διόρθωση όποτε συνέβαινε στο παρελθόν: ως αποτέλεσμα "ενώ δεν είναι σαφές εάν η πρόσφατη επιβράδυνση είναι απλώς μια παύση στο ράλι ή η έναρξη μιας οπισθοδρόμησης».
Ο Kolanovic προειδοποίησε - για άλλη μια φορά - τη φούσκα στις μετοχές του Mag 7, γράφοντας ότι είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει.
4_158.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης