Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το σενάριο τρόμου που φοβούνται οι επενδυτές και οδήγησε σε ράλι χρυσό και Bitcoin

Το σενάριο τρόμου που φοβούνται οι επενδυτές και οδήγησε σε ράλι χρυσό και Bitcoin
Εάν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αγόραζε 9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin πριν από 15 μήνες, θα είχε πλεόνασμα 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αυτήν τη στιγμή αντί για χρέος 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι επενδυτές παρατηρώντας τα μαύρα σύννεφα να απλώνονται πάνω από τη παγκόσμια οικονομία εξαιτίας των υπό εξέλιξη γεωπολιτικών αναττροπών, προχωρούν σε κινήσεις αντιστάθμισης του κινδύνου: Ο χρυσός συνέχισε να σπάει τα ρεκόρ τιμών την Παρασκευή 8 Μαρτίου, διαπραγματευόμενος στα 2.183 δολάρια η ουγγιά, και αυτό συνοδεύτηκε από ένα πιο δραματικό ράλι του Bitcoin.
Ο χρυσός ξεπέρασε το Bitcoin το 2020 και το 2021, κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid.
Αυτή τη φορά το Bitcoin ξεπέρασε ξεκάθαρα τον χρυσό, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτή τη μορφή της κρυπτογραφημένης αξίας.
Το κλειδί για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο χρυσός αποτελεί ένα ευαίσθητο θεσμόμετρο για τον γεωπολιτικό κίνδυνο είναι η μακροχρόνια σχέση της τιμής μεταξύ των αμερικανικών τίτλων που Προστατεύονται από τον Πληθωρισμό (TIPS) και του πολύτιμου μετάλλου.
Και τα δύο αποτελούν μέσα αντιστάθμισης κινδύνου έναντι μιας απροσδόκητης ανόδου του πληθωρισμού ή της υποτίμησης του δολαρίου.
Από το 2007 έως το 2022, η τιμή του χρυσού κινήθηκε σταθερά σε σχέση με τις αποδόσεις των τίτλων TIPS, καθώς οι επενδυτές τις χρησιμοποιούσαν εναλλακτικά τα δύο αυτά assets.
Η παράνομη κατάσχεση περισσότερων από 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικών αποθεμάτων μετά την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία άλλαξε αυτό τα δοεδομένο.
Οι ξένες κεντρικές τράπεζες κατέχουν χρέος 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και όλοι οι ξένοι κατέχουν περισσότερα από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η κατάσχεση των αποθεματικών έπεισε πολλούς ξένους επενδυτές, επίσημους αλλά και ιδιώτες, να στραφούν στον χρυσό.

Τα δικαιώματα προαίρεσης 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αξία του χρυσού που προβλέπεται από τις αποδόσεις TIPS παρέμεινε πολύ κοντά στην πραγματική τιμή του χρυσού από το 2007 έως το 2022 και στη συνέχεια αποσυνδέθηκε.
Ο χρυσός είναι τώρα σχεδόν κατά  900 δολ. καλυτερος σε αποδόσεις σε σχέση με τους τίτλους TIPS.
Η απόκλιση μεταξύ των αποδόσεων των TIPS και του χρυσού βρέθηκε στο υψηλό όλων των εποχών.
Αυτό είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο δεδομένης της ισχυρής απόδοσης των παγκόσμιων χρηματιστηρίων τους τελευταίους μήνες και της συγκρατημένης τιμής των τίτλων αντισταθμιστικών κινδύνων στις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης.
Το κόστος των δικαιωμάτων προαίρεσης στον S&P 500 (ο δείκτης VIX) ή το κόστος των δικαιωμάτων προαίρεσης στα κύρια νομίσματα είναι κοντά στο ιστορικό χαμηλό.
Ωστόσο, τα δικαιώματα προαίρεσης παρέχουν αντισταθμίσεις μόνο έναντι βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων και η αποπληρωμή τους εξαρτάται από την ομαλή λειτουργία των αγορών παραγώγων.
Οι επενδυτές προφανώς θέλουν να ασφαλιστούν έναντι ακραίων γεγονότων - το είδος του προβλήματος που μπορεί να προκύψει από μια γεωπολιτική κρίση - αν και δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλά για αντιστάθμιση κινδύνου έναντι βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων.
Παρά την ήρεμη εμφάνιση των αγορών, η πιθανότητα εκδήλωσης «μαύρου κύκνου» αυξάνεται.

Η πτώση του δολαρίου

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη που ωθεί περαιτέρω καθοδικά το δολάριο ΗΠΑ κάτω είναι η τελευταία προειδοποίηση που εξέδωσε η Bank of America.
Η Bank of America σε ανάλυσή της επισήμανε ευθαρσώς πως η οικονομία των ΗΠΑ πλησιάζει σε κατάρρευση με τα καθώς οι υποχρεώσεις για τα τοκοχρεολύσια αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ.
«Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται τώρα κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε 100 ημέρες από το 2023.
Εάν καταλήξουν σε σχέδια για μεγάλες φορολογικές περικοπές ή άλλες σημαντικές δημοσιονομικές δαπάνες, οι αγορές θα μπορούσαν να επαναστατήσουν, τα τοκοχρεολύσια θα μπορούσαν απλώς να εκτιναχθούν σε ύψος ώστε να μην μπορούν να εξυληρετηθούν και θα είχαμε μια τεράστια κρίση χρέους το 2025.
Θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί αυτό το σενάριο τρόμου».
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα οικονομικό κράχ, οδηγώντας το δολάριο σε κατάρρευση

Το Bitcoin και το αμερικανικό χρέος

Ομοίως, τα αυξανόμενα τοκοχρεολύσια ανάγκασαν αρκετούς αναλυτές να επισήμάνουν πώς το Bitcoin θα μπορούσε να είχε βοηθήσει τις ΗΠΑ να σταθεροποιήσουν τα επιτόκια χρέους τους.
Σημειώνοντας έναν παρόμοιο τόνο, ο αναλυτής της αγοράς χρέους Brian Krassenstien ανέφερε πώς το Bitcoin θα μπορούσε να έχει αλλάξει το αφήγημα για το χρέος των ΗΠΑ.
«Απλά σκεφτείτε… Αν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αγόραζε 9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin πριν από 15 μήνες, θα είχαμε πλεόνασμα 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αυτή τη στιγμή αντί για χρέος 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».
Ο Krassenstien, επισήμανε ότι είναι μια αλλαγή παραδείγματος και ότι  η παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα  υφίστανται αυτήν τη στιγμή μια δυναμική αλλαγή.
«Καθώς το Bitcoin πλησιάζει σε ένα επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς εάν υφίσταται μια αλλαγή παραδείγματος στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης