Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι 10 βασικές προκλήσεις των μετόχων τραπεζών για το 2013 – Όσοι προσδοκούν υπερκέρδη και υπεραποδόσεις θα διαψευστούν – Το ελληνικό banking είναι σε ομηρία κεφαλαίων και ρευστότητας – Η ύφεση και η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα στοιχειώσουν την οικονομία

tags :
Οι 10 βασικές προκλήσεις των μετόχων τραπεζών για το 2013 – Όσοι προσδοκούν υπερκέρδη και υπεραποδόσεις θα διαψευστούν – Το ελληνικό banking είναι σε ομηρία κεφαλαίων και ρευστότητας – Η ύφεση και η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα στοιχειώσουν την οικονομία
Το 2013 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης και το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την Ελλάδα.
Μάλιστα όλα αυτά θα διαφανούν από το β΄ εξάμηνο του 2013 και η αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει τα καλά νέα τις καλές ειδήσεις που έρχονται από το μέλλον.

Αυτό είναι το βασικό σενάριο πολλών ξένων αναλυτών και οικονομολόγων για την Ελλάδα ότι το 2013 η οικονομία θα σταθεροποιηθεί.
Για να αποτιμήσουμε αυτή την λογική θεωρητικά πρόβλεψη θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις παραμέτρους που θα επιδράσουν στην οικονομία και το banking.
Όσοι προσπαθούν να ξεχωρίσουν την οικονομία από τις τράπεζες μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας.
Οι οικονομίες στον δυτικό κόσμο είναι αυστηρά τραπεζοκεντρικές.
Η ελληνική οικονομία για 5 χρόνια συναπτά συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς ύφεσης.
Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στα 180 δις ευρώ με προοπτική ίσως και χαμηλότερα.
Οι καταθέσεις ο κοινωνικός πλούτος θα παραμείνουν καθηλωμένες στα 155 με 160  δισ ευρώ απόρροια της ύφεσης και της συρρίκνωσης του εθνικού πλούτου.
Η μεγάλη παγίδα στην οικονομία θα προέλθει από τις τράπεζες.
Όλοι και κατά την άποψη μας λανθασμένα θεωρούν ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κλάδος θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την οικονομία άρα να αλλάξει την κυρίαρχη πτωτική τάση των τελευταίων χρόνων.
Η άποψη αυτή είναι λανθασμένη.
Οι τράπεζες θα λάβουν οι μεν συστημικές 27,5 δις και συνολικά ο κλάδος 40,5 δις ευρώ και με εξαίρεση τις μικρές που κατά βάση θα ανακεφαλαιοποιηθούν με ίδια μέσα οι μεγάλες τράπεζες ακόμη και η Alpha που θα παραμείνει ιδιωτική δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το βασικό πρόβλημα ότι θα χρωστάνε σε κράτος και ΤΧΣ πολλά δις ευρώ.
Η Εθνική / Eurobank περίπου 18 δις ευρώ μαζί με τις προνομιούχες μετοχές 2,4 δις ευρώ.
Η Alpha 5,6 δις ευρώ και η Πειραιώς 8,3 δις ευρώ μαζί με τις προνομιούχες μετοχές.
Τράπεζες, διοικήσεις μέτοχοι καλούνται να επιστρέψουν δεκάδες δισεκατομμύρια σε κεφάλαια και 128 δις σε ρευστότητα.
Αυτή η καταλυτική παράμετρος θα κρατήσει σε ομηρία τον τραπεζικό κλάδο.
Ποιες είναι οι προκλήσεις για τους μετόχους των τραπεζών για τους 450 χιλιάδες μετόχους των τραπεζών;
1)Καλούνται να επενδύσουν κεφάλαια χωρίς να διασφαλίζουν το μέλλον των επενδύσεων τους.
Μόνο οι 4 συστημικές θα χρειαστούν 27,5 δις και μαζί με τις προνομιούχες 31,6 με 31,7 δις ευρώ.
2)Στην δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης που ξεκινάει τέλει Ιανουαρίου 2013 το ΤΧΣ θα εκδώσει μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές που υπολογίζονται σε 8-9 δις ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά αν δεν βρουν κεφάλαια οι τράπεζες να τα αποπληρώσουν θα μετατραπούν σε μετοχές άρα δυνητικό dilution πέραν αυτού που θα υποστούν και θα φθάσει έως 88-90% σε ορισμένες περιπτώσεις.
3)Στην τρίτη φάση ανακεφαλαιοποίησης τον Απρίλιο του 2013 θα υλοποιηθούν οι αμκ που υπολογίζονται για το σύστημα στα 17 δις ευρώ.
Οι ιδιώτες μέτοχοι πρέπει να καταβάλλουν τουλάχιστον 1,7 δις ευρώ.
Όμως έχει κανένα νόημα να καλυφθεί το 10% ελάχιστης συμμετοχής όταν οι επενδυτές πρέπει να ξέρουν κάτι απλό θα βρουν να καλύψουν στο μέλλον 15,3 δις ευρώ;
Αλλά δεν θα επιστρέψουν μόνο 15,3 δις ευρώ αλλά και τα 8-9 δις ευρώ cocos τα μετατρέψιμα ομολογιακά και όχι μόνο αυτά και περίπου 4 δις ευρώ π.χ. για τις συστημικές από τις προνομιούχες μετοχές.
4)Οι αμκ των τραπεζών πρέπει να έχουν ένα βασικό προαπαιτούμενο.
Να αποτιμηθούν οι τράπεζες με θετική καθαρή θέση.
Όσες τράπεζες δεν καταφέρουν να αποτιμηθούν με θετικά κεφάλαια θα πρέπει οι ιδιώτες μέτοχοι να απομακρυνθούν.
Αμκ σε τράπεζα με αρνητικά κεφάλαια σημαίνει ότι ανεξαρτήτως της τιμής της αμκ θα είναι υπερτιμημένη με βάση το P/BV.
5)Οι τιμές των αμκ θα καθοριστούν με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών στο χρηματιστήριο.
Ακόμη και να επιχειρηθεί τεχνηέντως άνοδος στις μετοχές των τραπεζών θα είναι άνοδος που θα λήξει άδοξα.
Οι αμκ θα υλοποιηθούν σε χαμηλές τιμές.
Όμως προσοχή οι τράπεζες με αρνητική καθαρή θέση θα είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες χρηματιστηριακά.
6)Με βάση τα business plan έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι πουλώντας assets οι τράπεζες διασώζονται.
Στην Ελλάδα ο βασικός πυρήνας εσόδων τους έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα κατά 30% με τάση αύξησης.
7)Οι τράπεζες έχασαν όλα τα έσοδα από τόκους που στήριζαν τα κέρδη τα τελευταία 15 χρόνια λόγω της πώλησης των ομολόγων.
Οι τράπεζες επίσης πληρώνουν 250 με 280 εκατ τόκους μηνιαίως στο ELA για την παρεχόμενη ρευστότητα που λαμβάνουν.
Οι τράπεζες έχουν δομικό πρόβλημα στην παραγωγή εσόδων.
8)Οι επισφάλειες θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν το banking και το 2013.
Το πραγματικό NPLs στο σύστημα δεν είναι 22% στο σύνολο των δανείων ύψους 220 δις ευρώ αλλά πάνω από 26%.
9)Με δανειακά κεφάλαια και δανεική ρευστότητα οι τράπεζες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία;
Μην τρέφουμε αυταπάτες.
10)Μα δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη για το banking θα διερωτηθείτε;
Ναι υπάρχει και είναι το γεγονός ότι υπάρχουν έστω και με κρατικά κεφάλαια.
Η ύπαρξη του banking και των διοικήσεων θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα βήμα μιας πολύ αργής διαδικασίας σταθεροποίησης που θα λήξει όταν κλείσει ο κύκλος παρουσίας του ΤΧΣ ή του ESM ή του δημοσίου στις μετοχικές τους συνθέσεις δηλαδή σε βάθος 3 με 5 ετών.

Υποσημείωση

Έχει δρομολογηθεί η διάσπαση του ΤΤ σε good και bad bank. Θεωρούμε ότι είναι λάθος δρόμος λάθος επιλογή λάθος απόφαση.
Ωστόσο όταν συμβεί πρέπει να υπάρξει ειδική πρόνοια για τους μετόχους και τους εργαζομένους.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης