Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ολοταχώς προς σκληρή ύφεση, ζοφερές οι προοπτικές το 2024 – Γιατί τα χειρότερα είναι «μπροστά» μας

Morgan Stanley: Ολοταχώς προς σκληρή ύφεση, ζοφερές οι προοπτικές το 2024 – Γιατί τα χειρότερα είναι «μπροστά» μας
«Είναι βέβαιο ότι θα έρθει σκληρή ύφεση για την οικονομία, και τα υψηλά επιτόκια θα ευθύνονται για αυτό» λέει η Ellen Zentner
Αναπόφευκτη θεωρεί την έλευση μιας σκληρής ύφεσης στις ΗΠΑ, άρα και στον υπόλοιπο κόσμο, η αμερικανική Morgan Stanley.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας, η σκληρή προσγείωση είναι εγγυημένη, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί στο μακροοικονομικό περιβάλλον οι πλήρεις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve δεν έχουν ακόμη γίνει πλήρως αισθητές.
Όπως επισημαίνεται, μπορεί να χρειαστούν 18 μήνες μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων για να γίνει κατανοητό το βάρος των υψηλότερων επιτοκίων.
«Είναι βέβαιο ότι θα έρθει σκληρή ύφεση για την οικονομία, και τα υψηλά επιτόκια θα ευθύνονται για αυτό, παρότι οι αγορές προεξοφλούν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική φέτος» λέει η Ellen Zentner.

Στη γραμμή Dimon

Μιλώντας στο CNBC τη Δευτέρα, η Zentner σχολίασε τις πρόσφατες παρατηρήσειςτου Jamie Dimon για την οικονομία, με το αφεντικό της JPMorgan να προειδοποιεί ότι η πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης είναι περίπου η μισή από την πιθανότητα 70% έως 80% που προέβλεπαν άλλοι αναλυτές.
Οπως είπε, αυτό οφείλεται στους πολλούς κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της σύσφιξης της Fed, του γεωπολιτικού ρίσκου και των επιτοκίων, τα οποία οι κεντρικοί τραπεζίτες είπαν ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η Zentner είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποφύγουν την ύφεση και προειδοποίησε ότι η απότομη προσγείωση είναι αναπόφευκτη.
«Θα έχουμε μια δύσκολη προσγείωση κάποια στιγμή. Σας το εγγυώμαι. Όλοι αναρωτιόμαστε: Πότε θα έρθει;» είπε, συμπληρώνοντας:
«Σε αυτό το σημείο συμφωνούμε με τον Dimon, ότι δηλαδή υπάρχουν σωρευτικές επιπτώσεις που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου και πιστεύουμε ότι δεν έχουμε δει ακόμη όλες τις επιπτώσεις σύσφιξης από τη νομισματική πολιτική».
Υπενθυμίζεται πως οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά 525 μονάδες βάσης σε 18 μήνες για να δαμάσουν τον πληθωρισμό, μια κίνηση που οδήγησε το κόστος δανεισμού στην οικονομία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001.

Ανησυχητικά σημάδια και οι εκλογές

Σημάδια stress και ρωγμές έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι εταιρικές χρεοκοπίες εκτοξεύτηκαν πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο από την πανδημία, σύμφωνα με τη Moody's Analytics.
Ο τραπεζικός δανεισμός μειώνεται για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με στοιχεία της Fed.
Ωστόσο, τα σημάδια δείχνουν ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα καθώς καθοδηγείται αποκλειστικά από τον πληθωρισμό.
Οι τιμές καταναλωτή ήταν υψηλότερες από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται κατά 3,1% από έτος σε έτος τον Ιανουάριο.
Η Zentner προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα επιταχυνθεί εκ νέου κατά το πρώτο τρίμηνο, υποδεικνύοντας την αύξηση 3,9% του βασικού πληθωρισμού τον περασμένο μήνα.
Ανάλογη επιτάχυνση θα μπορούσε να εμφανιστεί στην επόμενη έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή, την οποία αναμένουν οι αγορές αργότερα αυτή την εβδομάδα.
«Περιμένουμε ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή, αλλά αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα», είπε η Zentner, προσθέτοντας ότι οι αγορές ίσως πρέπει να εξετάσουν τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed πέρα από τα μέσα του έτους.
Η τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, τον Ιανουάριο, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό ώθησαν την αμερικανική αγορά να αλλάξει τις εκτιμήσεις της για την πορεία των επιτοκίων.
Πριν από αυτά, τιμολογούνταν μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 200 μ.β. από τον Μάρτιο, αλλά πλέον οι μειώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο και να μην ξεπεράσουν τις 100 μ.β. έως το τέλος του έτους.
Βέβαια, οι ΗΠΑ έχουν μπροστά τους τις εκλογές… ένα γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις στην ανεξαρτησία της Fed.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν την πολιτική της Fed φέτος, τονίζοντας ότι ο θεσμός δεν αλλάζει με βάση τον εκλογικό κύκλο.
Στην ίδια ανάλυσή της δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία διακριτή διαφορά στις αποφάσεις της Fed μεταξύ ετών με εκλογές και εκείνων χωρίς.
Αλλά αν δει κανείς πίσω από τα στοιχεία είναι ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις της Fed σε κάθε εκλογικό έτος καθοδηγούνται από την εντολή της, επηρεάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι συνέπειες

«Οι εκλογές έχουν συνέπειες», και αυτό που συμβαίνει μετά τις εκλογές είναι μια διαφορετική ιστορία, αναφέρει η Morgan Stanley.
Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος Trump δήλωσε ότι εάν επανεκλεγεί, δεν θα διορίσει ξανά τον πρόεδρο της Fed, J. Powell.
Το ερώτημα είναι πόσο κίνδυνο θα είχε μια τέτοια περίσταση για την ανεξαρτησία της Fed.
Το πρώτο σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή θα ερχόταν ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, επομένως είναι ένα θέμα για το 2026, όχι για το 2025.
Ενώ ένα νέο πρόσωπο θα μπορούσε εύκολα να επιφέρει αλλαγές στην επικοινωνία και ίσως περισσότερες διαφωνίες στις συνεδριάσεις της Fed, το χειρότερο σενάριο για το οποίο ανησυχούν πολλοί πιθανότατα θα αποφευχθεί.
Αν και ο πρόεδρος ορίζει τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η θητεία του επόμενου προέδρου θα έχει μόνο δύο κενές θέσεις, πολύ λιγότερες από την πλειοψηφία.
Επίσης, η Γερουσία πρέπει να επιβεβαιώσει τους υποψηφίους του προέδρου, προσθέτοντας ένα άλλο επίπεδο ελέγχων και ισορροπιών έναντι της επιρροής στη Fed.
Και το διοικητικό συμβούλιο της Fed είναι μόνο ένα μικρό μέρος του μηχανισμού.
Η FOMC αποτελείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Fed συν τους 12 προέδρους της Αποθεματικής Τράπεζας.
Οι πρόεδροι της Αποθεματικής Τράπεζας επιλέγονται μέσω μιας εντελώς ξεχωριστής διαδικασίας, ειδικά σχεδιασμένης για να απομονώνει την FOMC από την πολιτική πίεση.
Μια άλλη διασφάλιση της ανεξαρτησίας είναι ότι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, η FOMC επιλέγει την προεδρία της και μόνο η σύμβαση καθιστά αυτό το άτομο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Fed.
Στην πράξη, φυσικά, η FOMC θα αναστείλει την επιλογή του προέδρου και της Γερουσίας, αλλά αυτή η διασφάλιση υπάρχει, ωστόσο.
Η ιστορία δείχνει επίσης ότι ο Paul Volcker αντιμετώπισε τρομερή διαφωνία στον αγώνα του κατά του πληθωρισμού, έχασε μία ψήφο στο Διοικητικό Συμβούλιο και οι ειδήσεις ανέφεραν ότι απείλησε να παραιτηθεί όταν αντιμετώπισε αντίθεση στο FOMC.
Το ίδρυμα έχει δημιουργηθεί με πολλά στρώματα για να αποτρέψει οποιονδήποτε πρόεδρο από το να ασκεί τον πλήρη έλεγχο της Fed.
Συνολικά, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πολιτική της Fed φέτος δεν θα επηρεαστεί από το γεγονός των εκλογών, αναφέρει η Morgan Stanley.
Ο θεσμός απλά δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.
Και για τον πρώτο χρόνο της επόμενης διοίκησης, όποιος κερδίσει, η θέση του Προέδρου Powell είναι ασφαλής.
Ένα νέο προεδρείο της Fed θα μπορούσε κάλλιστα να μετατοπίσει τη λειτουργία αντίδρασης της FOMC στο περιθώριο, και κάθε πρόεδρος και η Γερουσία μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους για τον καλύτερο υποψήφιο.
Αλλά η θεσμική διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να προφυλαχθεί από την ακραία περίπτωση μιας Fed που διευθύνεται από τον Λευκό Οίκο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης