Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η άγνωστη ουκρανική επιχείρηση «Citadel 2.0» και πώς κατέρρευσε – Ρωσικός θρίαμβος σε έναν πρωτοφανή πόλεμο - αστραπή που κήρυξαν οι ΗΠΑ

Η άγνωστη ουκρανική επιχείρηση «Citadel 2.0»  και πώς κατέρρευσε – Ρωσικός θρίαμβος σε έναν πρωτοφανή πόλεμο - αστραπή που κήρυξαν οι ΗΠΑ
Η απόκρουση της επιχείρησης «Citadel 2.0» από τη Ρωσία είναι παγκόσμιας σημασίας - Πρόκειται επί της ουσίας για την αναχαίτιση μίας επίθεσης από τις ίδιες τις ΗΠΑ 
Σχετικά Άρθρα
Στις 24 Φεβρουαρίου 2024 συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αναμφίβολα κομβικό σημείο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων δύο χρόνων, ήταν η θερινή αντεπίθεση των Ουκρανών που άρχισε στις 4 Ιουνίου 2023 και κατέληξε σε μία εκκωφαντική ήττα, που άλλαξε πλήρως τον ρου των γεγονότων.
Οι στόχοι της επίθεσης του ουκρανικού στρατού το καλοκαίρι του 2023 και το μέγεθος των ομάδων μάχης που σχηματίστηκαν για την πραγματοποίησή της είναι σε κάποιο βαθμό συγκρίσιμοι με ό,τι ο γερμανικός στρατός προσπάθησε με την «Επιχείρηση Citadel» το 1943.
Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίσουμε την ουκρανική αντεπίθεση του 2023, ως «Επιχείρηση Citadel 2.0» επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Konstantin Sivkov Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας και Διδάκτωρ Στρατιωτικών Επιστημών.
Λαμβάνοντας υπόψη τις στρατιωτικοπολιτικές συνέπειές της, η κατάρρευση της Επιχείρησης Citadel 2.0 δεν σήμαινε απλώς τη στρατιωτική-στρατηγική ήττα του ουκρανικού στρατού αλλά και την κατάρρευση του υβριδικού blitzkrieg της συλλογικής Δύσης.
Αυτή η αντεπίθεση είχε καίρια σημασία στην αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, καθώς το αποτέλεσμά της διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την κατάσταση στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και τις τάσεις της μεταβαλλόμενης παγκόσμιας κατάστασης.

4_148.jpg

Η σημαντική ουκρανική δύναμη


Για την επιχείρηση αυτή, οι Ουκρανοί δημιούργησαν μια σημαντική δύναμη, η οποία αριθμούσε σχεδόν 160.000 στρατιώτες (110 τάγματα), 2.100 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 960 πυροβόλα και 114 αεροσκάφη.
Μια τέτοια δύναμη πυροβολικού βοήθησε στη δημιουργία πυκνότητας πυρός έως και 10 πυροβόλων ανά χιλιόμετρο της πρώτης γραμμής προς τις κατευθύνσεις της κύριας επίθεσης.
Ο ουκρανικός στρατός δημιούργησε σημαντικά αποθέματα πυρομαχικών: πάνω από 500.000 βλήματα 155 χιλιοστών και περισσότερα από 150.000 άλλων διαμετρημάτων, 560.000 βλήματα όλμων και 50 πυραύλους cruise ακριβείας μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow. Αυτή η πυκνότητα των αποθεμάτων πυροβολικού και πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού του επέτρεψε να εκτελεί έως και 190 βολές καθημερινά.
Η λεγόμενη στρατηγική εφεδρεία που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της Δύσης αποτελούσε τη βάση αυτής της ομάδας δυνάμεων και περιελάμβανε 20 μεγάλες μονάδες σε επίπεδο ταξιαρχίας που αριθμούσαν 80.700 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων περισσότεροι από 60.000 είχαν εκπαιδευτεί σε δυτικά κέντρα εκπαίδευσης στο έδαφος ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Σλοβακίας και Τσεχίας.
Ως εκ τούτου, πάνω από το 45% του προσωπικού και περισσότερο από το 75% της στρατηγικής εφεδρείας εκπαιδεύτηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Με άλλα λόγια, ακριβώς το εκπαιδευμένο από το ΝΑΤΟ στρατιωτικό προσωπικό αντιμετώπισε τα ρωσικά στρατεύματα.
Μια ανάλυση της δομής και της ποσότητας του εξοπλισμού μάχης αποκαλύπτει επίσης μια ενδιαφέρουσα εικόνα.
Συνολικά, οι δυτικές χώρες είχαν παραδώσει περίπου 600 άρματα μάχης, περισσότερα από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και πάνω από 1.000 διάφορα συστήματα πυροβολικού στον ουκρανικό στρατό μέχρι την επίθεσή του.
Φυσικά, όπως υποδηλώνει η δομή της δύναμης επίθεσης, δεν συμπεριλήφθηκαν όλα σε αυτήν.
Ωστόσο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο εξοπλισμός μάχης δυτικής κατασκευής συμπεριλήφθηκε σχεδόν πλήρως στη δύναμη επίθεσης του ουκρανικού στρατού. Περιελάμβανε 60 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2, 14 βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2, 109 αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού Bradley (IFV), 50 σουηδικά CV90 IFV, 40 γερμανικά Marder IFV και 90 τεθωρακισμένα Stryker (APC3) αμερικανικής κατασκευής.
Επιπλέον, ο ουκρανικός στρατός έλαβε μεγάλο αριθμό διαφόρων ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων δυτικής κατασκευής που χρησιμοποίησε ενεργά στην επίθεση.

1_107.jpg
Ο ουκρανικός στρατός έλαβε επίσης δυτική βοήθεια που περιελάμβανε σοβιετικά άρματα μάχης, IFV και APC, τα οποία είχαν εκσυγχρονιστεί σε χώρες του ΝΑΤΟ, κάτι που μας δίνει λόγους να τα θεωρούμε κυρίως δυτικό υλικό.
Ωστόσο, προκειμένου να αντισταθμίσει τεράστιες απώλειες μεταξύ προσωπικού και εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της επίθεσής της, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση αναπλήρωσε τη δύναμη επίθεσης με επιπλέον σώματα και οπλισμό που μετακινήθηκαν από τις πίσω περιοχές και συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επιστράτευσης συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού που προμήθευε η Δύση.
Η δύναμη κρούσης του ουκρανικού στρατού θα πρέπει να συγκριθεί με τις ομάδες μάχης και τις ικανότητες που συμμετείχαν σε μάχες που έχουν καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία.
«Από αυτή την άποψη, θα είναι ενδιαφέρον να τη συγκρίνουμε με την ομάδα μάχης που ανέπτυξε η Wehrmacht της Γερμανίας εναντίον του Σοβιετικού Στρατού στην Επιχείρησή της Citadel στη μάχη του Kursk το καλοκαίρι του 1943.
Σύμφωνα με γερμανικά δεδομένα (Mueller-Hillebrand, Γερμανικός Στρατός. 1933-1945), δύο δυνάμεις κρούσης είχαν συνολική δύναμη περίπου 780.000 ατόμων, 2.540 άρματα μάχης και αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού (με επιπλέον 218 όπλα υπό επισκευή), περίπου 10.000 πυροβόλα όπλα και πάνω από 2.000 αεροσκάφη εκείνη την εποχή.
Μια ματιά στη δομή της δύναμης κρούσης του ουκρανικού στρατού δείχνει ότι όσον αφορά sτην ποσότητα τεθωρακισμένων και πυροβολικού, θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτή που ανέπτυξε η Wehrmacht κοντά στο Kursk τον Ιούλιο του 1943», εξηγεί ο Sinkov.
Την ίδια στιγμή, η δύναμη κρούσης του ουκρανικού στρατού είχε σημαντικά λιγότερο προσωπικό και αεροσκάφη.
Όσο για τα αεροσκάφη, αυτό είναι κατανοητό γιατί ο ρωσικός στρατός διατήρησε την αεροπορική του υπεροχή για όλο αυτό το διάστημα. Όσον αφορά το προσωπικό, αυτό χρειάζεται διευκρίνιση.
Το θέμα είναι ότι η συνολική ισχύς πυρός ανά στρατιώτη το 1943 ήταν σημαντικά μικρότερη από τη σημερινή.
Έτσι, τα κύρια άρματα μάχης της εκείνης της εποχής (Pz. III και Pz. IV) διέθεταν πυροβόλα 50mm και 75mm σε σύγκριση με τα σημερινά διαμετρήματα των 120mm και 125mm.
Το κύριο πυροβόλο όπλο της Wehrmacht ήταν το πυροβόλο όπλο 105 mm LeFH 18 με εμβέλεια βολής 11 χιλιομέτρων ενώ σήμερα πρόκειται για πυροβόλα 152 mm και 155 mm με βεληνεκές έως 30 χιλιόμετρα.
Επιπλέον, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί συστήματα πολλαπλών πυραύλων HIMARS, Grad, Uragan και Smerch, συστήματα τακτικών βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλους cruise ακριβείας που εκτοξεύονται από αεροσκάφη ενώ δεν υπήρχαν παρόμοια όπλα το 1943. Ως εκ τούτου, μια ομάδα δυνάμεων σε οποιαδήποτε χώρα σήμερα χρειάζεται πολύ λιγότερο προσωπικό από ό,τι απαιτούνταν στα μέσα του 20ού αιώνα για να επιτύχει συγκρίσιμη δύναμη κρούσης.
Εξάλλου, η Wehrmacht ανέπτυξε δύο ομάδες δυνάμεων που προωθήθηκαν από τις βόρειες και νότιες πλευρές του Kursk ενώ η ουκρανική βασική ομάδα στην πραγματικότητα δρούσε μόνο στη νότια κατεύθυνση.
Επομένως, εκτός από αεροσκάφη, η ουκρανική δύναμη επίθεσης θα μπορούσε να συγκριθεί, σε κάποιο βαθμό, με εκείνη που ανέπτυξαν οι Γερμανοί στην Επιχείρηση Citadel σε μία από τις δύο κατευθύνσεις.

3_166.jpg
Οι στρατηγικοί στόχοι ήταν επίσης πρακτικά παρόμοιοι.
Η στρατιωτική διοίκηση του Γ΄ Ράιχ εναπόθεσε μεγάλες ελπίδες σε αυτή την επιχείρηση, προσδοκώντας να επεκτείνει τη στρατηγική πρωτοβουλία σε ολόκληρο το σοβιετο -γερμανικό μέτωπο.
Με τη σειρά της, η Δύση πίστευε ότι σε αυτή την κατάσταση θα πετύχαινε τον γενικό της γεωπολιτικό στόχο της υβριδικής επιθετικότητάς της εναντίον της Ρωσίας: να καταλάβει τον έλεγχο της χώρας ανατρέποντας τη ρωσική ηγεσία και να εγκαταστήσει ένα δυτικού τύπου φιλελεύθερο καθεστώς παρόμοιο με αυτό που εγκαθιδρύθηκε στην Ουκρανία.
Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι οι στόχοι και των δύο επιχειρήσεων και το εύρος των ομάδων δυνάμεων που δημιουργήθηκαν για αυτούς τους σκοπούς ήταν συγκρίσιμοι σε κάποιο βαθμό.


germany_3.jpg
Η άνευ προηγουμένου άμυνα της Ρωσίας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα ρωσικά στρατεύματα προετοιμάστηκαν ουσιαστικά για την απόκρουση αυτής της επίθεσης.
Έλαβαν μέτρα για την οικοδόμηση άμυνας σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου άνω των 1.000 χιλιομέτρων.
Η Κοινή Ομάδα Δυνάμεων της Ρωσίας εστίασε τις μεγάλες προσπάθειές της στις κατευθύνσεις Zaporizhia, Vremevka και Soledar - Bakhmut (Artyomovsk) όπου περίμενε την κύρια επίθεση των Ουκρανών.
Δημιούργησε εκ των προτέρων ομάδες στρατευμάτων για άμυνα σε εκείνες τις κατευθύνσεις που περιελάμβαναν συνδυασμένα όπλα μεγάλες μονάδες ενισχυμένες από δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, πυροβολικό και μονάδες μηχανικού και σχηματισμούς από άλλα ένοπλα σώματα.
Αεροπορικές μονάδες των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας είχαν προγραμματιστεί να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις, ενώ υπήρχε απόθεμα όπλων ακριβείας χερσαίων, αερομεταφερόμενων και θαλάσσιων πυραύλων ακριβείας για να χτυπήσουν βασικές τοποθεσίες στο επιχειρησιακό και στρατηγικό βάθος των Ουκρανών.
Τα ρωσικά στρατεύματα κατασκεύασαν δύο - και στις πιο σημαντικές κατευθύνσεις - τρεις αμυντικές γραμμές, με εφεδρείες προσαρτημένες σε τεράστιες εκτάσεις μπροστά από τις πρώτες βασικές θέσεις στην τακτική ζώνη άμυνας και ναρκοπέδια.
Σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, οι ρωσικές δυνάμεις εξόπλισαν πάνω από 3.000 οχυρά, 45.000 προγεφυρώματα και περισσότερα από 150.000 καταφύγια για εξοπλισμό.
Κατασκεύασαν περίπου 2.000 χιλιόμετρα αντιαρματικών τάφρων και τοποθέτησαν πάνω από 7.000 χιλιόμετρα ναρκοπεδίων, εγκαθιστώντας περίπου 5 εκατομμύρια νάρκες.

russia_3.JPG
Τα ναρκοπέδια ήταν δύο φορές πιο βαθιά από όσο απαιτούσαν οι κανονισμοί, φτάνοντας τα 600 μέτρα σε βάθος. Όλη αυτή η τεράστια εργασία έγινε από στρατιωτικούς κατασκευαστές, μηχανικούς και σιδηροδρομικά στρατεύματα.
Οι μη στρατιωτικές οργανώσεις βοήθησαν επίσης τα ρωσικά στρατεύματα.
Η κρατική εταιρεία Avtodor και ειδικοί από τη Μόσχα, την Κριμαία και άλλες ρωσικές περιοχές παρείχαν σημαντική βοήθεια στον εξοπλισμό αμυντικών περιοχών.
Ένα τόσο ισχυρό σύστημα δομών και οχυρώσεων βοήθησε στη δημιουργία βιώσιμης άμυνας, παρόλο που οι Ουκρανοί είχαν υπεροχή έναντι των ρωσικών στρατευμάτων κατά 1,5 φορές ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, 1,2 ως προς τα τανκς και 1,3 ως προς το πυροβολικό στις κύριες κατευθύνσεις επίθεσης.
Εκτός από τα στρατεύματα στην άμυνα, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση δημιούργησε σημαντικές εφεδρείες με σκοπό να ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις και να εξαπολύσει αντεπιθέσεις.
Οι εφεδρείες αποτελούνταν από δύο πλήρεις στρατούς που είχαν συνολική αριθμητική δύναμη περίπου 60.000 ατόμων και πάνω από 8.600 ειδικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 980 τανκς και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς και περισσότερα από 2.200 διάφορα μηχανοκίνητα οχήματα.
Σημαντικές δυνάμεις στρατού και αεροπορίας παρείχαν υποστήριξη στα ρωσικά στρατεύματα.
Επίσης οι Ρώσοι έδωσαν μεγάλη προσοχή στην αντιαρματική άμυνα, ιδιαίτερα στη συνδυασμένη καταστροφή των ουκρανικών τεθωρακισμένων χρησιμοποιώντας από κοινού αντιαρματικά όπλα, πυρά πυροβολικού και μαχητικά αεροσκάφη.
Για την προστασία των αμυνόμενων στρατευμάτων και εφεδρειών, η Ρωσία δημιούργησε πολυεπίπεδες αντιαεροπορικές άμυνες με βάση την αρχή της άμυνας περιοχής-σημείου που περιελάμβανε σε μεγάλο βαθμό συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος μεγάλου, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς που λειτουργούσαν από κοινού με μαχητικά αεροσκάφη των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων .
Η ρωσική ομάδα δυνάμεων χρησιμοποίησε επίσης διάφορα αποτελεσματικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που της επέτρεψαν να πολεμήσει μοναδικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και να διακόψει τη λειτουργία του εχθρικού εξοπλισμού επικοινωνιών και επιτήρησης και των συστημάτων ακριβείας εντοπισμού θέσης. Ο ρωσικός στρατός δημιούργησε επίσης επαρκές απόθεμα πυρομαχικών για μάχες υψηλής έντασης για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένων UAV διαφόρων τύπων άνω των 10.000 σε αριθμό.
Ως εκ τούτου, ο ρωσικός στρατός δημιούργησε βαθιές άμυνες που βασίζονται σε ένα διακλαδισμένο δίκτυο οχυρώσεων, ναρκοπεδίων και ολοκληρωμένων δυνατοτήτων πυρός που προορίζονται να προκαλέσουν βαριές απώλειες στο στρατιωτικό προσωπικό και τον εξοπλισμό των Ουκρανών.
Από αυτή την άποψη, οι επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων μοιάζουν με τη Στρατηγική Αμυντική Επιχείρηση Kursk του Σοβιετικού Στρατού στη θερινή εκστρατεία του 1943.
Έτσι, οι μάχες στο Kursk το καλοκαίρι του 1943 επαναλήφθηκαν στρατηγικά στη νοτιοανατολική Ουκρανία το 2023.

2_183.jpg
Μονομαχία ρωσικών και δυτικών στρατιωτικών σχολών

Ο ουκρανικός στρατός σχεδίασε την επίθεσή του για το καλοκαίρι του 2023 υπό την καθοδήγηση και με την άμεση συμμετοχή αξιωματικών και στρατηγών του ΝΑΤΟ.
Ο σχεδιασμός βασίστηκε σε γενικές γραμμές σε προσομοιωμένα με υπολογιστή μοντέλα πολεμικών επιχειρήσεων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται από το αρχηγείο στρατιωτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ.
Ως εκ τούτου, η στρατηγική και η τακτική της καλοκαιρινής επίθεσης του ουκρανικού στρατού αναπτύχθηκαν στην πραγματικότητα από το ΝΑΤΟ.
Η ρωσική και η δυτική στρατιωτική σχολή μπήκαν σε άμεση σύγκρουση στο μέτωπο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με τους κανόνες της δυτικής στρατιωτικής σχολής, η επιτιθέμενη δύναμη πρέπει να έχει τις δυνατότητες να αποκαλύψει την επιχειρησιακή σειρά μάχης των αμυνόμενων στρατευμάτων και να τα χτυπήσει σε όλο το βάθος της άμυνας με την έκδοση της απαιτούμενης απόκτησης στόχου για να υπερνικήσει τις πολυεπίπεδες άμυνες.
Γι' αυτό, η επίτευξη τουλάχιστον προσωρινής αεροπορικής υπεροχής από την επιτιθέμενη δύναμη είναι μία από τις προϋποθέσεις για την επιτυχή παραβίαση τέτοιων αμυνών.
Αν κοιτάξουμε την αναφερόμενη εμπειρία από τη χρήση στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ένοπλες συγκρούσεις των τελευταίων δεκαετιών, μπορούμε να δούμε ότι η απόκτηση αεροπορικής υπεροχής είναι η κύρια και ουσιαστικά μοναδική βασική προϋπόθεση για τη δέσμευση των ομάδων των χερσαίων στρατευμάτων τους στη μάχη.
6_83.jpg

Όμως η Ρωσία συνέχισε να απολαμβάνει αδιαμφισβήτητη αεροπορική υπεροχή.
Προφανώς, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση και οι επιτηρητές του ΝΑΤΟ βασίζονταν σε μη επανδρωμένη αεροπορία.
Σε αυτόν τον τομέα, όμως, δεν κατάφεραν να επιτύχουν υπεροχή.
Έτσι, ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να προχωρήσει σε ισχυρά και βαθιά στρώματα ρωσικής άμυνας πρακτικά χωρίς καμία σημαντική αεροπορική υποστήριξη, εκτός από τα UAV που ήταν ως επί το πλείστον μικρού μεγέθους, είχαν μικρή επιχειρησιακή εμβέλεια και μικρά ωφέλιμα φορτία.
Σε αυτή την κατάσταση, ακολουθώντας τη δυτική εμπειρία, η επιτιθέμενη πλευρά δεν είχε πιθανότητες επιτυχίας.
Σε τι υπολόγιζαν; Προφανώς, σε μη στρατιωτικούς και πολιτικούς παράγοντες.
Συγκεκριμένοι παράγοντες προέκυψαν στις 24 Ιουνίου, την 20ή ημέρα της επίθεσης του ουκρανικού στρατού, όταν οι ηγέτες της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner επιχείρησαν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που απέτυχε.
Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της επιθετικής Citadel 2.0 του ουκρανικού στρατού ήταν ότι είχε ευρεία δημοσιότητα, με τους στόχους και τον τόπο της επιχείρησης, τη δομή των εμπλεκόμενων δυνάμεων και τις ικανότητες να αναφέρονται επαρκώς.
Μόνο ο χρόνος έναρξης του δεν ήταν αρκετά σαφής. Αυτό όμως θα μπορούσε να προβλεφθεί με αρκετά μεγάλη ακρίβεια, βάσει της ανάλυσης των πολιτικών εξελίξεων στη Δύση και την Ουκρανία.

8_67.jpg

Γι' αυτό, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση δεν μπορούσε να υπολογίζει σε κανένα επιχειρησιακό αιφνιδιασμό. Ο ουκρανικός στρατός ξεκίνησε την επίθεσή του στις 4 Ιουνίου 2023 πραγματοποιώντας ένα μαζικό χτύπημα πυροβολικού και στη συνέχεια δεσμεύοντας έναν σημαντικό αριθμό μηχανοκίνητων στρατευμάτων με βαριά θωράκιση, ειδικότερα, μονάδες από ισχυρά τανκς δυτικής κατασκευής που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, ιδιαίτερα τa Leopard 2A6 τανκς και επίσης αμερικανικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού Bradley.
Από αυτή την άποψη, ο ουκρανικός στρατός επανέλαβε τις ενέργειες της Wehrmacht της 5ης Ιουλίου 1943.
Οι Ουκρανοί εστίασαν τις επιχειρήσεις τους στο νότιο Donetsk και στη συνέχεια στις κατευθύνσεις της Zaporizhia.
Επιδιώκοντας να αποσπάσει την προσοχή των ρωσικών στρατευμάτων από την κατεύθυνση της κύριας επίθεσης, ο ουκρανικός στρατός επιχείρησε ταυτόχρονα περιορισμένες επιθέσεις στις κατευθύνσεις Krasny Liman, Soledar-Bakhmut και Donetsk.
Ωστόσο, η γενική υπεροχή της ρωσικής ομάδας στρατευμάτων στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση σε συνδυασμό με αναπτυγμένες ισχυρές άμυνες στις κύριες και άλλες κατευθύνσεις κατέστησαν αναποτελεσματικό τον αποσπασματικό ελιγμό του ουκρανικού στρατού.
Οι τεθωρακισμένες μονάδες των Ουκρανών που προχωρούσαν στην κύρια κατεύθυνση υπέστησαν αρχικά απώλειες από χτυπήματα από ρωσικά πληρώματα αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων και ελικόπτερα.
Σε αυτή την άμυνα, τα ρωσικά αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Kornet επέδειξαν την ικανότητά τους να χτυπήσουν αποτελεσματικά τα νεότερα και καλά θωρακισμένα άρματα μάχης Leopard 2A6.
Μετά από αυτό, ο ουκρανικός στρατός αντιμετώπισε ναρκοπέδια.
Αφού χτυπήθηκαν τα μπροστινά τεθωρακισμένα οχήματα του εχθρού, οι ίλες έπρεπε να σταματήσουν, να αναζητήσουν παράκαμψη και να προσπαθήσουν να υποχωρήσουν.
Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν χτυπήματα με πυροβολικό στα ουκρανικά τεθωρακισμένα συγκεντρωμένα σε περιορισμένο έδαφος έξω από την κάλυψη της ήδη αραιωμένης αεράμυνας του ουκρανικού στρατού, ενώ στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εξόδους για να τα καταστρέψουν με αντιαρματικούς πυραύλους.
Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί υπέστησαν βαρύτατες απώλειες.

9_37.jpg
Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα με τακτικά πυραυλικά συστήματα, επιχειρησιακά-τακτικά, μεγάλης εμβέλειας και στρατηγικά αεροσκάφη και εκτοξευτές πυραύλων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο στρατηγικό και επιχειρησιακό βάθος των Ουκρανών καταστρέφοντας ή καθιστώντας άχρηστες για μεγάλο διάστημα 1.987 στρατιωτικές υποδομές, όπως αποθήκες πυρομαχικών, σταθμούς φόρτωσης εξοπλισμού, εγκαταστάσεις παραγωγής και επισκευής όπλων, γέφυρες και εφεδρικές διαδρομές ανάπτυξης.
Αυτά τα χτυπήματα μείωσαν ουσιαστικά την επιχειρησιακή ικανότητα ελιγμών των μάχιμων ομάδων του ουκρανικού στρατού και τη μαχητική τους αποτελεσματικότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία από διάφορες πηγές, τα ρωσικά στρατεύματα εξουδετέρωσαν περίπου 4.500 Ουκρανούς στρατιωτικούς, ξένους μισθοφόρους και δυτικούς εκπαιδευτές σε αυτές τις περιοχές. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην απόκρουση της επίθεσης του ουκρανικού στρατού το καλοκαίρι του 2023, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε ενεργά διάφορους τύπους UAV, ξεπερνώντας σημαντικά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των Ουκρανών. Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν μόνο 1.200 πυρομαχικά Lancet και 4.400 drones FPV στις μάχες.
Η ρωσική αεράμυνα που δημιουργήθηκε στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική, καταστρέφοντας 1.062 πυραύλους MLRS, έξυπνες βόμβες και πυραύλους που αποτελούσαν το 87% του συνολικού αποθέματος που χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί.
10_24.jpg


Παγκόσμια σημασία της κατάρρευσης της Επιχείρησης Citadel 2.0

Η Ουκρανία και γενικά ακόμη και η συλλογική Δύση υπέστησαν σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες από την αποτυχία της επιχείρησης Citadel 2.0.
Η αποτυχία της επίθεσης του ουκρανικού στρατού σήμαινε όχι μόνο μια στρατηγική ήττα των δυνάμεων του Κιέβου αλλά και την κατάρρευση του υβριδικού blitzkrieg της συλλογικής Δύσης, όταν τεράστιες οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με πρωτοφανείς κυρώσεις και τεράστιες παραδόσεις διαφόρων οπλισμών δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα.
Μια τάση να χάσει η Δύση την ιδιότητά της ως κυρίαρχος των πεπρωμένων του κόσμου εντάθηκε.
Με τη σειρά του, αυτό πυροδότησε τη διαδικασία μείωσης των σφαιρών επιρροής της Δύσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Οργανισμός BRICS επεκτάθηκε σε 11 χώρες και άλλα 27 κράτη υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στον οργανισμό.
Αυτές οι αρνητικές τάσεις για τη Δύση οδήγησαν σε αυξανόμενες καταστροφικές διεργασίες στο εσωτερικό των χωρών τους και οι πολίτες τους συνειδητοποίησαν πως η πορεία που χάραξαν οι ελίτ της παγκοσμιοποίησης ήταν καταστροφική για την ύπαρξή τους.
Εθνικά εστιασμένες πολιτικές δυνάμεις άρχισαν να ενισχύουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο πολιτικό φάσμα των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.
Τέτοιες δυνάμεις έχουν ήδη αποκτήσει ισχύ στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Μία σκληρή σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, παρά την τόσο βαριά ήττα που υπέστη ο ουκρανικός στρατός, η Δύση εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρός. Αυτό οφείλεται στο ότι ο κύριος εχθρός της Ρωσίας είναι η συλλογική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και όχι η Ουκρανία με τις ένοπλες δυνάμεις της και η Ουκρανία είναι μόνο ένα από τα μέτωπα του υβριδικού πολέμου της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.
Η αποτυχία του πρώτου υβριδικού blitzkrieg δεν σημαίνει διακοπή του πολέμου κατά της Ρωσίας. Αντίθετα, αυτό συνεπάγεται την επέκταση της επιθετικότητας και την ενίσχυση ολόκληρου του συνόλου των ενεργειών που συνιστούν τον υβριδικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος νέων μετώπων της ένοπλης αντιπαράθεσης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως ο Σοβιετικός Στρατός είχε πολύ δρόμο μέχρι το Βερολίνο μετά τη νίκη του στη Μάχη του Kursk, σήμερα η Ρωσία πρέπει ακόμα να συνεχίσει έναν μακρύ αγώνα μετά την αποτυχημένη επιχείρηση Citadel 2.0 του Κιέβου μέχρι την Τελική Νίκη.
Όμως έχει ήδη πετύχει την πρώτη και πραγματικά Μεγάλη Νίκη, καταλήγει στην ανάλυσή του ο Sinkov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης