Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η οικονομία της Γερμανίας... υπο-αποδίδει και θα ανακάμψει πλήρως το 2024-2027

Fitch: Η οικονομία της Γερμανίας... υπο-αποδίδει και θα ανακάμψει πλήρως το 2024-2027
Αισιόδοξος για την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Οι αδύναμες επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας έχουν οδηγήσει ορισμένους στο συμπέρασμα ότι το οικονομικό μοντέλο της χώρας έχει «σπάσει» και η αύξηση του ΑΕΠ έχει «κολλήσει» σε πολύ χαμηλό εύρος.
Ωστόσο, η Fitch Ratings εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία λειτουργεί κάτω από τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, θα ανακάμψει.
Όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας μετά την πανδημία Covid-19 ήταν αδύναμες, μετά από μια δεκαετία σχετικά ισχυρής ανάπτυξης την περίοδο 2010-2019. Το ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2023 ήταν ελαφρά υψηλότερο από το 4ο τρίμηνο του 2023, η χειρότερη επίδοση σε σύγκριση με τις G20.
Η Fitch κάνει λόγο για έναν συνδυασμό αρνητικών σοκ -οι τιμές φυσικού αερίου, η νομισματική σύσφιξη της ΕΚΤ και μια σπάνια ύφεση του παγκόσμιου εμπορίου σε συνδυασμό με αδυναμία της κινεζικής οικονομίας. «Καθώς αυτοί οι κραδασμοί εξασθενούν, υπάρχει περιθώριο για ανάκαμψη.
Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του 2024, η Γερμανία θα έχει το μεγαλύτερο αρνητικό κενό παραγωγής μεταξύ των 10 ανεπτυγμένων οικονομιών που παρακολουθεί η Fitch, περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες. Εκτός εάν η Γερμανία έχει χάσει πολύ μεγαλύτερη δυνητική παραγωγή από ό,τι πιστεύουμε ή εάν καθυστερήσει πολύ η σύγκλιση προς τη δυνητική παραγωγή, η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει το 2024-2027, αν και αυτό θα ξεκινήσει πολύ αργά το 2024.
Οι δομικοί περιορισμοί είναι επίσης εμφανείς. Μειώσαμε την εκτίμησή μας για τον μεσοπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας στο 1,1%, έναν από τους χαμηλότερους στον ανεπτυγμένο κόσμο -το ενεργειακό σοκ μείωσε τη δυνητική παραγωγή κατά 1 π.μ. του ΑΕΠ.
Ένα τρωτό σημείο του γερμανικού οικονομικού μοντέλου είναι η εξάρτηση από την ξένη ζήτηση για ένα μεγάλο μερίδιο της ανάπτυξης, εμφανές σε ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Οι μεγαλύτερες εγχώριες επενδύσεις, απορροφώντας περισσότερες εγχώριες αποταμιεύσεις, θα μείωναν την εξάρτηση από την παγκόσμια ζήτηση και θα αύξαναν την παραγωγικότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης