Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Πάνω από 60 δισ. η «ζημιά» των αυξημένων επιτοκίων για τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης – Μεγάλο πλήγμα σε Γερμανία, Ολλανδία

Morgan Stanley: Πάνω από 60 δισ. η «ζημιά» των αυξημένων επιτοκίων για τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης – Μεγάλο πλήγμα σε Γερμανία, Ολλανδία
Τα απότομα υψηλότερα επιτόκια αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να πληρώσουν δισεκατομμύρια σε τόκους στις εμπορικές τράπεζες
Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίες κατέγραψαν ζημίες πολλών δισ. ευρώ για το 2023, ενώ προέβλεψαν περισσότερο οικονομικό πόνο, υποδηλώνοντας ότι είναι απίθανο να πληρώσουν μερίσματα στα κρατικά ταμεία για τα επόμενα χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μερικές από τις μεγαλύτερες εθνικές θυγατρικές της δημιουργούν μεγάλες ζημίες, εξαντλούν τις προβλέψεις και μεγάλο μέρος των ιδίων κεφαλαίων τους, καθώς τα απότομα υψηλότερα επιτόκια τις αναγκάζουν να πληρώσουν δισεκατομμύρια σε τόκους στις εμπορικές τράπεζες.
Η Bundesbank ανακοίνωσε ότι έχασε 21,6 δισ. ευρώ πέρυσι, εξαλείφοντας σχεδόν όλες τις προβλέψεις της, ενώ η ολλανδική ομόλογή της έχασε 3,5 δισ. ευρώ.
«Τα οικονομικά βάρη είναι πιθανό να επιμείνουν για αρκετά χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel.
"Αναμένουμε ότι θα είναι και πάλι σημαντικά για το τρέχον έτος."
Η Bundesbank είπε ότι η ζημιά το 2023 είχε εξαλείψει σχεδόν όλες τις προβλέψεις της και ότι ένα μέρος 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτής της ζημίας θα καλυφθεί από τα αποθεματικά.
Το 2024 η γερμανική ζημιά θα ξεπεράσει τα υπόλοιπα 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ αποθεματικά, επομένως η Bundesbank θα αναγκαστεί να μεταφέρει τις ζημίες προς το μέλλον.
«Ως εκ τούτου, δεν αναμένουμε ότι θα είμαστε σε θέση να διανείμουμε οποιοδήποτε κέρδος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Nagel.
Η ολλανδική κεντρική τράπεζα, εν τω μεταξύ, είπε ότι τα αποθέματά της θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να καλύπτουν μελλοντικές ζημίες και ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης από την κυβέρνηση.
«Μόλις έχουμε αποκαταστήσει επαρκώς τα αποθέματά μας διατηρώντας τα κέρδη, θα συνεχίσουμε τη διανομή μερισμάτων στο ολλανδικό κράτος», δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Νομισματική σύσφιξη

Οι περισσότερες απώλειες είναι αποτέλεσμα του μακροχρόνιου προγράμματος τόνωσης της ΕΚΤ από μια εποχή υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού στην προ πανδημίας εποχή.
Η ΕΚΤ τύπωσε μετρητά αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ για να τονώσει την ανάπτυξη και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πλεονάζουσας ρευστότητας, 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει τώρα να πληρώσει στις τράπεζες ένα επιτόκιο καταθέσεων 4% όταν αυτό κατατεθεί πίσω στην ΕΚΤ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που αγόρασε, κυρίως το δημόσιο χρέος, αποδίδουν πολύ λιγότερο.
Οι απώλειες δεν περιορίζουν την ικανότητα μιας κεντρικής τράπεζας να λειτουργεί καθώς σε αντίθεση με μία εμπορική τράπεζα, μπορεί να συνεχίσει με αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Ωστόσο, οι απώλειες περιορίζουν την ικανότητα πληρωμής μερισμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς, μια σταθερή πηγή εισοδήματος για τις κυβερνήσεις στο παρελθόν, και εκθέτει μια κεντρική τράπεζα σε κριτική.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι απώλειες σε ολόκληρη την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, που συνήθως αποκαλούνται Ευρωσύστημα, θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος πριν υποχωρήσουν το 2025.
«Εκτιμούμε ότι το Ευρωσύστημα θα αντιμετωπίσει ζημίες 56,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, 62,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024 και 12,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2025», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης