Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η «σιωπηρή χρεοκοπία» που απειλεί να σαρώσει τις ΗΠΑ – Το χάπι για τη θεραπεία θα είναι …πολύ πικρό

Η «σιωπηρή χρεοκοπία» που απειλεί να σαρώσει τις  ΗΠΑ – Το χάπι για τη θεραπεία θα είναι …πολύ πικρό
Το νομικό πλαίσιο και τα ιστορικά στοιχεία για τις χρεοκοπίες πολιτειών – Ποια είναι η λύση που θα ακολουθηθεί για τη δημοσιονομική εξυγίανση
Η χρεοκοπία είναι ένα είναι μια διαφαινόμενη προοπτική του εικοστού πρώτου αιώνα για τις ΗΠΑ – πράγμα αδιανόητο πριν από λίγα μόλις χρόνια.
Παρατηρείται η τάση για χρεοκοπία στη δημοσιονομική πολιτική και τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πολλές αποφάσεις εταιρικών ΔΣ, τις υπερβολικές δαπάνες και την αλαζονεία μη κερδοσκοπικών οργανισμών, μεμονωμένα άτομα, ορισμένες πόλεις και κομητείες των Ηνωμένων Πολιτειών και την επικράτεια του Πουέρτο Ρίκο.
Ο ομοσπονδιακός νόμος περί πτώχευσης που αποτελείται από τα Κεφάλαια 7, 9, 11 και 13 επιτρέπει την υποβολή πτώχευσης για τοπικές κυβερνήσεις, μεμονωμένα άτομα, μη κερδοσκοπικές ομάδες και επιχειρήσεις, αλλά δεν επιτρέπει αιτήσεις πτώχευσης για πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Μερικές πολιτείες αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της αθέτησης πληρωμών των υποχρεώσεων χρέους εκδοθέντων ομολόγων και των πληρωμών για την εξυπηρέτηση δανείων προς τους δανειστές.
Αντιμετωπίζουν μείωση των τρεχόντων και μελλοντικών φορολογικών εσόδων, καθαρές απώλειες ως προς τον ενεργό οικονομικά πληθυσμό, λιγότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις, αυξημένες προοδευτικές δαπάνες πρόνοιας και μακροπρόθεσμα υποχρηματοδοτούμενα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα.
Οι πολιτείες των ΗΠΑ δεν επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία να εκτυπώνουν δολάρια για τη χρηματοδότηση δαπανών

Τα ιστορικά στοιχεία

Τα κράτη που κηρύσσουν πτώχευση δεν είναι χωρίς προηγούμενο.
Ο πανικός του 1837 οδήγησε σε πολλές πολιτείες να αθετήσουν τις πληρωμές του χρέους κατασκευαστικών έργων και των σιδηροδρόμων το 1841.
Η ψήφιση της Δέκατης Τέταρτης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ σύμφωνα με το τμήμα 4 απαιτούσε από ορισμένες πολιτείες να κηρύξουν πτώχευση μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.
Το Αρκάνσας αθέτησε τις πληρωμές ομολόγων αυτοκινητοδρόμων το 1933 κατά το τέταρτο έτος της Μεγάλης Ύφεσης.
Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατακόρυφα.
Έμεινε από ρευστότητα και διέκοψε τις πληρωμές σε όλα τα ομόλογα για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων.
Το κράτος προσπάθησε να επικαλεστεί τη δυνατότητα της ασυλίας έναντι οικονομικών απαιτήσεων και να επιβάλει απώλειες στους ομολογιούχους παρά τη θέλησή τους.
Η προσέγγιση απέτυχε.

Τι μπορεί να γίνει...

Αυτό το ιστορικό, που περιγράφεται σε έκθεση της Federal Reserve Bank of Cleveland τον Οκτώβριο του 2017, μπορεί να χρησιμεύσει ως ιστορικό σημείο αναφοράς για μελλοντικές κρατικές χρεοκοπίες και αθετήσεις πληρωμών προηγούμενο.
Φαίνεται να είναι η μόνη δυνατότητα του κράτους μετά το τέλος της περιόδου της Οικονομικής Ανασυγκρότησης το 1877.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's (S&P) συγκεντρώσω τις αξιολογήσεις ομολόγων και των πενήντα πολιτειών από το 2004 έως το 2017.
Οι κρατικές δαπάνες για τον κορωνοϊό από το 2020 έχουν κάνει τις αξιολογήσεις ομολόγων ορισμένων πολιτειών πιο αδύναμες.
Καμία πολιτεία δεν έχει βαθμολογία για junk bond, αν και το Illinois έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία σε BBB−, ακολουθούμενο από το New Jersey στο A−.
Οι αξιολογήσεις των ομολόγων S&P πηγαίνουν από το AAA που είναι το υψηλότερο στο D το χαμηλότερο.
Οι αναλυτές της S&P προσθέτουν ένα πρόσημο ή μείον στον βαθμό αξιολόγησης ομολόγων.
Μια αξιολόγηση junk bond αφορά χαμηλή πιθανότητα το κράτος αυτό να ικανοποιεί αξιόπιστα μελλοντικές πληρωμές ομολόγων και θα πρέπει να πουλήσει το ομόλογο με υψηλότερο επιτόκιο για να προσελκύσει επενδυσεις.

Οι υποψήφιες πολιτείες


Το Ιλινόις και το Νιου Τζέρσεϊ είναι παραδείγματα μελλοντικής χρεοκοπίας ή αθέτησης πληρωμών για την αποπληρωμή χρέους σε ολόλογα.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Καλιφόρνια υπό τον κυβερνήτη Gavin Newsom πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της τάσης για αύξηση των δαπανών.
Η κάλυψη του οικονομικού τύπου για τα οικονομικά προβλήματα αυτών των πολιτειών είναι αρκατά για να μας δώσει μια σχετική εικόνα.
Η Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, το Μίσιγκαν και άλλες πολιτείες οδεύουν σε μελλοντικές αθατήσεις πληρωμών και πιθανή χρεοκοπία, εκτός εάν θεσπιστεί μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού και της δημοσιονομικής πολιτικής.
Η σιωπηρή χρεοκοπία
Δεν μπορεί να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί η μελλοντική αθέτηση χρεών ομολόγων μίας πολιτείας.
Οι διαπραγματεύσεις αθέτησης πληρωμών μεταξύ των οικονομικών υπευθύνων της πολιτείας και των κατόχων ομολόγων θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς επίβλεψη ομοσπονδιακού γραφειοκράτη, δεδομένης της δυνατότητας σιωπηρής χρεοκοπίας που υπάρχει στην ομοσπονδιακή νομοθεσία.
Οι κάτοχοι ομολόγων και οι δανειστές θα υποστούν ζημία και θα θέσουν ουσιαστικές απαιτήσεις σε αυτό το κράτος να περικόψει τις δαπάνες και να μεταρρυθμίσει τους νόμους και τις πολιτικές του ως μέρος του διακανονισμού αθέτησης υποχρεώσεων.
Το πάρτι… των απείθαρχων κρατικών δαπανών θα αντιμετωπιστεί μέσω αθέτησης πληρωμών ή χρεοκοπίας που προκύπτει από αναπόφευκτες οικονομικές πραγματικότητες.
Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία επούλωσης για τους πολίτες αυτού του κράτους μέσω ρεαλιστικών νόμων, πολιτικών, προϋπολογισμών και πραγματικότητας φορολογικών εσόδων. Πρόκειται για αχαρτογράφητη περιοχή και δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι κακές κρατικές πολιτικές και δημοσιονομικές επιλογές του παρελθόντος.
Μια ειρωνεία είναι ότι δώδεκα πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αξιολογήσεις ομολόγων από τρεις ιδιωτικούς οργανισμούς αξιολόγησης ομολόγων υψηλότερες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2023.
Πολλές από αυτές τις πολιτείες έχουν ισοσκελισμένους δημοσιονομικούς νόμους που απαγορεύουν τις δαπάνες για το έλλειμμα και ορισμένες πολιτείες περιορίζουν τις ετήσιες αυξήσεις των δαπανών από ένα σύνολο απαιτήσεις.
Μείνετε συντονισμένοι για τις αμερικανικές χρεοκοπίες του εικοστού πρώτου αιώνα.... Και αναμένονται πολλές
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-04_152735.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-04_152857.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης