Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η τιμή των διαμαντιών πέφτει, την ώρα που ο χρυσός παραμένει κλασική αξία

Η τιμή των διαμαντιών πέφτει, την ώρα που ο χρυσός παραμένει κλασική αξία
Ενώ ο χρυσός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ράβδος που μετατρέπεται σε κόσμημα και στη συνέχεια λιώνει ξανά σε ράβδο, η κοπή ενός διαμαντιού ξανά και ξανά θα κατέστρεφε την αξία του
Σχετικά Άρθρα
Τόσο ο χρυσός όσο και τα διαμάντια χαρακτηρίζονται από την ομορφιά αλλά και από το ακριβό τους κόστος.
Πέρα όμως από αυτά τα κοινά στοιχεία, για μερικούς αναλυτές υπάρχει κι ένα τρίτο που τα συνδέει.
Το στοιχείο αυτό, είναι ότι αρκετοί επενδυτές έχουν αρχίσει πλέον να στρέφονται στα διαμάντια.
Ενώ ο χρυσός έχει αναδειχθεί μέσα στην ανθρώπινη ιστορία ως πολύτιμο μέταλλο και ως νόμισμα, η εμφάνιση των διαμαντιών ως πολύτιμου εμπορεύματος είναι πολύ πιο πρόσφατη.
Αν και τα διαμάντια αναγνωρίζονταν πάντα ως πολύτιμοι λίθοι, η ευρεία ζήτηση για τα διαμάντια δεν είχε εμφανιστεί στη Δύση μέχρι το 1800 και η θέση τους ως κεντρικός λίθος σε κοσμήματα και δαχτυλίδια αρραβώνων δεν ήταν κατοχυρωμένη παρά μέχρι τα μέσα του 1900, κι αυτό λόγω έξυπνων διαφημιστικών τεχνικών.
Έτσι, η ζήτηση για χρυσό είναι γενικά πιο σταθερή σε σύγκριση με τη ζήτηση για διαμάντια.
Ενδεικτικά, όταν οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να διατηρήσουν την αξία του νομίσματός τους, συχνά αυξάνουν τα στρατηγικά αποθέματα χρυσού και όχι τα στρατηγικά αποθέματα διαμαντιών.
Ο χρυσός υπερέχει έναντι των διαμαντιών και σε κάτι άλλο.
Ενώ κάθε ουγγιά χρυσού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη βιομηχανία, για κοσμήματα ή ως επένδυση, τα διαμάντια είναι λιγότερο ευέλικτα.
Η αξία τους διαφέρει σημαντικά από λίθο σε λίθο, καθώς εξαρτάται από το μέγεθός του, το χρώμα του, τη διαύγειά του και την κοπή του.
Πολλά διαμάντια είναι συνεπώς άχρηστα για οποιονδήποτε μη βιομηχανικό σκοπό.
Ενώ ο χρυσός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ράβδος που μετατρέπεται σε κόσμημα και στη συνέχεια λιώνει ξανά σε ράβδο, η κοπή ενός διαμαντιού ξανά και ξανά θα κατέστρεφε την αξία του.
Τόσο ο χρυσός όσο και τα διαμάντια είναι πολύτιμα λόγω της σχετικής σπανιότητάς τους, αλλά η πρόοδος της τεχνολογίας φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα, καθώς πλέον μπορεί κάποιος να αγοράσει διαμάντι που έχει παραχθεί σε εργαστήρι και χωρίς να δώσει μια περιουσία.
Ακριβώς αυτή η εργαστηριακή παραγωγή διαμαντιών, έχει ρίξει πάνω από 25% την αξία των φυσικών διαμαντιών από το 2016 μέχρι σήμερα, κάνοντας τον χρυσό να φαίνεται πολύ καλύτερη επιλογή για τους ενδιαφερόμενους.
Επομένως, αν θέλετε να έχετε στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο διαμάντια και όχι χρυσό, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης