Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute για ΗΠΑ: Η Fed επιμένει πως όλα πάνε καλά αλλά... προετοιμάζεται για νέο τραπεζικό κραχ

Mises Institute για ΗΠΑ: Η Fed επιμένει πως όλα πάνε καλά αλλά... προετοιμάζεται για νέο τραπεζικό κραχ
Οι ανησυχίες της ρυθμιστικής αρχής για την ευάλωτη θέση των τραπεζών είναι δικαιολογημένες
Σχετικά Άρθρα
Πρόσφατα έγινε γνωστό πως οι αμερικανικές αρχές ετοιμάζουνπρόταση που θα ωθεί τις αμερικανικές τράπεζες να αξιοποιούν το «παραθυράκι» της Ομοσπονδιακή Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) σε περίπτωση νέας κρίσης. 
Για ποιον χτυπάει η καμπάνα άραγε;
Όπως σχολιάζει εύστοχα σε ανάλυσή του το «Mises Institute», είναι ξεκάθαρο ότι η Fed θέλει να πάρει από τώρα τα μέτρα της σε περίπτωση που ξεσπάσει νέο τραπεζικό κραχ.
Αυτή η κίνηση άλλωστε θυμίζει τις αντίστοιχες ενέργειες της Fed κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007, όπου οι αρχές ενθάρρυναν τις μεγάλες τράπεζες να αξιοποιήσουν την δυνατότητα του να πάρουν δάνεια απευθείας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ώστε να ωθήσουν και τις προβληματικές τράπεζες να κάνουν το ίδιο.
Η διστακτικότητα των τραπεζών να αξιοποιήσουν αυτή την πηγή ρευστότητας είναι δικαιολογημένη.
Εάν οι καταθέτες πιστεύουν ότι μια τράπεζα χρειάζεται στήριξη από τη Fed, είναι λογικό να θέλουν να την εγκαταλείψουν.
Ο διακηρυγμένος στόχος της Fed είναι να παρέχει κάλυψη από τις τράπεζες που διατρέχουν κίνδυνο, προσπαθώντας να συγκρατήσει τις τραπεζικές καταθέσεις.
Οι ανησυχίες της ρυθμιστικής αρχής για την ευάλωτη θέση των τραπεζών είναι δικαιολογημένες.
Τα χαμηλά επιτόκια της Fed σημαίνουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αναζητούσαν περιουσιακά στοιχεία χαμηλού κινδύνου αγόραζαν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ με πολύ χαμηλές αποδόσεις.
Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις ανέβαζαν τα επιτόκια προς τα πάνω, η αξία αυτών των ομολόγων μειώθηκε ένεκα νέων ομολόγων με υψηλότερες αποδόσεις. Αυτή η πίεση ήταν που προκάλεσε την πτώχευση της Silicon Valley Bank το 2023.
Επιπλέον, η κατάσταση με τα εμπορικά ακίνητα ασκεί περαιτέρω πίεση στις περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το 80% των εν λόγω υποθηκών.
Όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά, οι επενδυτές θεωρούσαν τα εμπορικά ακίνητα ως ένα καταφύγιο για ασφαλείς επενδύσεις.
Λίγο αργότερα, διαψεύστηκαν οικτρά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το χρέος των εμπορικών ακινήτων να θεωρείται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν σήμερα, το οποίο βρίσκεται στους ισολογισμούς των περιφερειακών τραπεζών σε όλες τις ΗΠΑ.
Και ενώ λοιπόν οι ενέργειες της Fed και των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών εκφράζουν τις πραγματικές ανησυχίες για την κατάσταση των αμερικανικών τραπεζών, την ίδια στιγμή τα ίδια αυτά ιδρύματα επιμένουν να λένε στον κόσμο το πόσο καλά τα πηγαίνει η οικονομία της χώρας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης