Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Morgan Stanley προβλέπει το μέλλον του δολαρίου - Τι μπορεί να σκοτώσει το αμερικανικό νόμισμα

Η Morgan Stanley προβλέπει το μέλλον του δολαρίου - Τι μπορεί να σκοτώσει το αμερικανικό νόμισμα
Συναγερμός στις ΗΠΑ για το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος
Σχετικά Άρθρα
Στο μέλλον του δολαρίου αναφέρεται με νέα έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.
Σημειώνεται πως το αμερικανικό νόμισμα προδιαγράφεται δυσοίωνο, δεδομένου ότι οι BRICS επιδιώκουν να το εκθρονίσουν ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Η Morgan Stanley, λοιπόν, στάθμισε την απειλή από τα BRICS, τα CBDC, το Bitcoin και τα stablecoins που στοχεύουν να ξεριζώσουν την ηγεμονία του.
Την ίδια στιγμή, πληθώρα «κρατών», εκτός από τους BRICS, προσπαθούν να κόψουν τους δεσμούς με το δολάριο και να ενισχύσουν το νόμισμά τους, δήλωσε η Morgan Stanley.

«Ερευνάται όλο και περισσότερο»

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού οίκου, ολοένα και περισσότεροι «παίκτες» επιδιώκουν την αποσύνδεσή τους από το δολάριο.
Από το μπλοκ BRICS έως τις χώρες ASEAN, οι αναπτυσσόμενες χώρες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του δολαρίου ΗΠΑ.
«Είναι προφανής η στροφή προς τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον για ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin, τα stable coins και τα CBDC» έγραψε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Andrew Peel, σε έκθεση με τίτλο «Ψηφιακή (απο)δολαριοποίηση;».
Η Morgan Stanley εξήγησε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν τα νομίσματά τους ως αντικαταστάτες του δολαρίου.
«Η Κίνα προωθεί το γιουάν στο διεθνές εμπόριο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να ενισχύσει τον ρόλο του ευρώ στο διεθνές εμπόριο, με στόχο να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στο δολάριο», έγραψε.
«Επίσης, η πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως το bitcoin, η αύξηση του όγκου των stablecoin και η υπόσχεση για ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDCs), έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σημαντικά το νομισματικό τοπίο.
Η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ ως ο ακρογωνιαίου λίθου του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος επανεξετάζεται ενόψει εξελισσόμενων γεωπολιτικών αλλαγών και των αυξανόμενων δίδυμων ελλειμμάτων των ΗΠΑ», συνόψισε.

«Απειλείται, πράγματι, το δολάριο;»

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η δεσπόζουσα θέση του δίνει στις ΗΠΑ μεγάλα οικονομικά πλεονεκτήματα.
Επειδή το διεθνές εμπόριο εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό σε δολάρια, οι εταιρείες και οι καταναλωτές των ΗΠΑ είναι γενικά λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν αυξανόμενο κόστος συναλλαγών σε συνάλλαγμα ή κινδύνους από τη μετατόπιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Επιπλέον, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για τίτλους εκφρασμένους σε δολάρια, όπως ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, επέτρεψε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να δανείζεται με σχετικά χαμηλά επιτόκια για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της.
Ορισμένοι επενδυτές φοβούνται ότι το δολάριο μπορεί να απολέσει την υπεροχή που έχει από τότε που αντικατέστησε τη βρετανική λίρα ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σημειώνεται πως η έννοια αποδολαριοποίηση είναι στα ραντάρ των επενδυτών εδώ και περίπου 20 χρόνια - και, πράγματι, το μερίδιο του δολαρίου στα αποθεματικά νομίσματα έχει σταδιακά μειωθεί καθώς οι ξένες κεντρικές τράπεζες επιλέγουν την οδό της διαφοροποίησης.
Θεωρητικά, ο ανταγωνισμός από άλλα νομίσματα θα μπορούσε να βλάψει τη ζήτηση για το δολάριο, προκαλώντας μείωση της αξίας του στις αγορές συναλλάγματος και αντιστρέφοντας ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που έχει προσφέρει η κυριαρχία του σε αμερικανικά ιδρύματα και επενδυτές.

Ωστόσο, ο κατεστημένος ρόλος του δολαρίου ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία είναι απίθανο να αμφισβητηθεί σοβαρά σύντομα για βασικούς λόγους:

1. Το δολάριο ΗΠΑ παραμένει το κυρίαρχο «μέσο συναλλαγής» στον κόσμο ή μέσο αγοράς και πώλησης αγαθών.
Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, η Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) ανέφερε ότι ήταν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο νόμισμα στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών της, αντιπροσωπεύοντας το 41,7% των πληρωμών, ακολουθούμενο από το ευρώ.
Συγκριτικά, το κινεζικό ρενμίνμπι χρησιμοποιήθηκε στο 2,4% των πληρωμών SWIFT, παρά το γεγονός ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει ένα σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου.

2. Το δολάριο παραμένει η κύρια «λογιστική μονάδα» παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ο τυπικός τρόπος με τον οποίο οι εμπορικοί εταίροι μετρούν την αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που ανταλλάσσονται.
Σύμφωνα με τη Federal Reserve, από το 1999-2019, το δολάριο ΗΠΑ αντιπροσώπευε το 96% των εμπορικών τιμολογίων στην Αμερική, το 74% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και το 79% στον υπόλοιπο κόσμο.
Η μόνη εξαίρεση ήταν στην Ευρώπη, όπου το ευρώ είναι το κύριο νόμισμα τιμολόγησης, δεδομένων των συχνών συναλλαγών μεταξύ των εταίρων της ΕΕ.

3. Το δολάριο θεωρείται ευρέως αξιόπιστο «απόθεμα αξίας» ή ασφαλές καταφύγιο.
Σε μεγάλο βαθμό λόγω αυτής της σταθερότητας σε σχέση με άλλα νομίσματα, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% των συναλλαγματικών αποθεμάτων (δηλαδή, τα νομίσματα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες για να βοηθήσουν στη διαχείριση του νομισματικού συστήματος και της συναλλαγματικής ισοτιμίας της χώρας τους).
Παρότιο το μερίδιο του δολαρίου στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών προϊόντος του χρόνου έχει μειωθεί, τα μερίδια όλων των ανταγωνιστών του παραμένουν σε εμβρυϊκό επίπεδο.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings, περισσότερες από 65 χώρες συνδέουν το νόμισμά τους με το δολάριο ΗΠΑ.

4. Επί του παρόντος δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Άλλα νομίσματα έχουν συζητηθεί ως πιθανοί ανταγωνιστές του δολαρίου, αλλά κανένα δεν πλησιάζει στο να αποτελέσει αξιόπιστη απειλή - τουλάχιστον όχι ακόμη.
a.Το ευρώ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, αλλά κατέχει τη δεύτερη θέση, αντιπροσωπεύοντας το 21% των συναλλαγματικών αποθεμάτων έναντι σχεδόν 60% του δολαρίου.
Βασικοί παράγοντες που εμποδίζουν την ευρύτερη χρήση του ευρώ: Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, υπάρχει ανεπαρκής προσφορά υψηλής ποιότητας περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διεθνείς επενδυτές και οι κεντρικές τράπεζες ως απόθεμα αξίας.
b.Το ρενμίνμπι της Κίνας αντιπροσωπεύει πολύ μικρό μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων και ο έλεγχος της συναλλαγματικής ισοτιμίας από τους Κινέζους φορείς χάραξης πολιτικής καθιστά απίθανο να κερδίσει γρήγορα έλξη.
c. Ο χρυσός είναι δαπανηρός στη μετακίνηση, κάτι που τον καθιστά το λιγότερο ιδανικό μέσο ανταλλαγής ή λογιστική μονάδα.
d. Ένα κοινό νόμισμα από τους BRICS εξακολουθεί να είναι στη σφαίρα της φαντασίας.
Τα κράτη μέλη των BRICS μπορεί να θεωρήσουν δύσκολο να συντονιστούν μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ενώ τελικά θα αποδειχθούν απρόθυμα να αλλάξουν την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ με ένα δυνητικά ασταθές νόμισμα που θα δύσκολα θα υιοθετηθεί ευρέως.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπεραίνει η Morgan Stanley, το δολάριο ΗΠΑ θα πρέπει να πολεμήσει τα BRICS, τα CBDC, το Bitcoin και τα stablecoins για να παραμείνει ισχυρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης